vineri, februarie 15, 2008

Briefing susţinut de Laszlo Borbely


Briefing susţinut de Laszlo Borbely, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Locuinţelor
Laszlo Borbely
Bună ziua. Subiectul despre care o să vorbesc a fost discutat şi anul trecut. Este vorba de vânzarea-cumpărarea locuinţelor ANL pentru tineri după 5 ani după ce au fost predate aceste locuinţe.
Anul trecut, printr-o Ordonanţă de Urgenţă, avem o lege prin care fiecare tânăr sub 35 de ani, care primeşte o locuinţă în chirie de la ANL, după 5 ani de zile poate să opteze: rămâne în locuinţă - şi evident nu trebuie să părăsească locuinţa şi cumpără această locuinţă - sau în continuare poate să rămână în locuinţă şi negociază chiria cu autoritatea publică locală, cu Primăria. Timp de cinci ani au stat în chirie, după cinci ani conform prevederii legale trebuie să renegocieze chiria cu autorităţile locale. Acum au apărut normele metodologice, pentru că fără norme metodologice nu funcţionează legea. Aceste negocieri au durat atât de mult pentru că a trebuit să negociem cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, care a dat un credit. Acum avem un credit de 140 milioane de euro. Din bugetul de stat, evident, acest credit va fi dat înapoi acestei bănci.
Construim circa 3.000-3.500 de locuinţe pentru tineri pe an. Programul a început în 2001. În momentul de faţă – am calculat – sunt circa 2.200 de persoane care au primit aceste locuinţe în 2001 şi în 2002, care deja pot să apeleze la autorităţile publice locale, autorităţi prin care se face această cerere de cumpărare a locuinţei. Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei a impus câteva reguli pe care noi le-am acceptat: acest program este un program social, de construire a locuinţelor pentru tineri. Banii care vin din cumpărarea-vânzarea acestor locuinţe se introduc într-un cont special şi se folosesc numai pentru a construi alte locuinţe pentru tineri. Nu se pot folosi aceşti bani pentru altceva, decât pentru a construi locuinţe pentru tineri. Astfel vom putea construi mai multe locuinţe pentru tineri. Deja am făcut un calcul: din aceste 2.200 de locuinţe care se vor vinde, se vor aduna deja 30-40 de milioane de euro, din care vom putea construi din nou.
Am făcut un sondaj de opinie înainte de liarea acestei decizii. Eu mă duc destul de des în teritoriu şi am cerut de la cei care răspund de ANL în teritoriu să-i întrebe de tineri. Circa 80% din tineri au spus că în anumite condiţii ar fi de acord să cumpere aceste locuinţe. Unele condiţii au fost negociate cu Banca de Dezvoltare, alte introduse de noi.
O primă condiţie: banii trebuie să fie achitaţi integral. A doua condiţie: evaluarea locuinţelor – ceea ce-i interesează pe tineri – se va face de către evaluatori specializaţi, prin autorităţile publice locale, sub controlul ministerului. Nu poate fi mai mică valoarea decât valoarea din inventar, actualizată, a locuinţei. Nu poate fi vândută timp de cinci ani această locuinţă, pentru că nu vindem aceste locuinţe pentru ca a se face comerţ cu ele. Cine cumpără, cumpără pentru a sta cel puţin 5 ani în această locuinţă. Preţul nu poate fi mai mic decât acele preţuri stabilite – preţuri grilă – de notari atunci când se înregistrează locuinţa, care este la circa 75% din preţul pieţei.
Mai este o clauză, pe care vreau să o explic ca să fie foarte clar. A fost impusă de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei: venitul mediu pe membru de familie, la data vânzării, al titularului contractului de închiriere a locuinţei să nu depăşească cu 100% salariul mediu brut pe economie. Argumentul Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei: cel care, de exemplu, pe membru de familie, se calculează cu 100% mai mult decât este venitul mediu brut pe economie, care este de 1.550 de lei. Dublu înseamnă 3.100 de lei în momentul de faţă. BDCE a acordat acest împrumut, care este foarte avantajos, pentru un program social. Cel care depăşeşte acest venit poate, dacă vrea, să cumpere o locuinţă, să cumpere de pe piaţă, pentru că venitul îi permite. (...) Cea mai mare parte din familiile care stau în aceste locuinţe pot să beneficieze de prevederile prezentate.
Am vrut să vă dau aceste informaţii pentru că este o decizie bună a Guvernului. Vom avea bani mai mulţi pentru a construi locuinţe pentru tineri. Tinerii au posibilitatea şi pot opta să cumpere aceste locuinţe. Nu este obligatoriu, dar este o opţiune. Ceea ce au investit ei eventual în apartament, nu vor fi sume plătite de către ei, pentru că este o investiţie făcută de ei în aceste locuinţe.

Reporter: Pare lipsit de logică ceea ce spuneţi dvs., ca banii să fie achitaţi integral, într-o singură tranşă, şi în acelaşi timp că este un program social, deoarece banii aceştia achitaţi într-o singură tranşă nu pot veni decât de la o bancă. Chiar şi în ideea în care preţul apartamentului de 75% din preţul pieţei, dobânda de la bancă este tot la preţul pieţei. Şi atunci unde mai este protecţia socială a acestor tineri?
Pe de altă parte, cei care câştigă foarte mult, de ce pot să mai stea în chirie dacă îşi permit o casă de pe piaţa liberă?
Laszlo Borbely: Întrebările sunt binevenite. În primul rând, sunt unele condiţionalităţi impuse de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei. Nu putem noi, statul, să instituim un sistem în care să facem rate lunare pe 20-25 de ani. Nu putem institui, pentru că este un sistem extraordinar de complicat, este o opţiune care este negociată cu Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei.
În ceea ce priveşte limitele maxime, vă repet: o familie care are posibilităţi mai mari, dacă decide că vrea să se mute din aceste locuinţe, poate să cumpere o locuinţă de pe piaţă. Dacă calculaţi cam cât este venitul mediu şi dacă este o familie de 3-4 persoane, limita aceasta merge foarte sus, deci îşi pot permite. Nicio problemă. Împrumuturi se vor lua şi de acum încolo. Foarte mulţi tineri iau împrumut. Este o altă facilitate. Orice tânăr sub 35 de ani, dacă îşi construieşte o primă locuinţă în credit ipotecar, atunci primeşte o subvenţie de 25%, deci acest lucru este în vigoare. Orice tânăr sub 35 de ani, nu există niciun fel de alt criteriu, decât să aibă un teren şi să aibă un credit luat de la o bancă. În momentul actual, dacă ai bani poţi să iei de pe piaţă, evident, în condiţii în care decizi, tu ca cetăţean, să iei un credit. Sau dacă împrumuţi de la părinţi, din altă parte, este decizia ta. Vă repet, au fost unele condiţii impuse de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei, condiţii la care noi a trebuit să apreciem, ori le acceptăm condiţiile, ori nu am fi avut posibilitatea să le oferim această şansă. Tinerii decid dacă stau în continuare în chirie, sau dacă cumpără această locuinţă.
Reporter: Din cele 2.200 de apartamente care estimaţi că se vor vinde (...)
Laszlo Borbely: Nu, se vor vinde anul acesta. Pentru că din 2002 au trecut cinci ani, deci aceştia au posibilitatea acum să le cumpere.
Reporter: Din aceste 2.200 veţi strânge 30 de milioane sau 50?
Laszlo Borbely: 30-40 de milioane.
Reporter: Câte apartamente se pot face acum, la costurile de acum, din aceşti 30-40 de milioane?
Laszlo Borbely: Costul unui apartament mediu este cam la 450 de euro pe metru pătrat. Luaţi 60 de mp, cam asta este în medie, mp pe apartament. Deci, circa 24.000 - de euro un apartament.
Reporter: Terenul proprietăţii?
Laszlo Borbely: Terenul este pus la dispoziţie de primărie şi utilităţile vin, evident, în plus. Deci, 25.000- 30.000 de euro un apartament.
Reporter: La ce nivel sunt în acest moment chiriile din aceste apartamente şi ce înseamnă renegocierea? Cam cu cât vor creşte ?
Laszlo Borbely: Este o chirie stabilită printr-o HG de anul trecut, care au fost mărite faţă de ceea ce a fost înainte şi după cinci ani de zile. Aşa prevede legea, primăria negociază. Este o negociere liberă, (...) Consiliul local are unele prevederi (...) evident Consiliul local poate să spună, pentru tinerii care stau în aceste locuinţe, prevede o chirie mai mică. Este o negociere între consiliul local şi între cel care închiriază această locuinţă. Primii 5 ani sunt conform acestei HG care a apărut în toamna anului trecut, care a mai aşezat chiriile.
Reporter: Din creditul de 140 de milioane de euro pe care l-aţi luat, câte locuinţe aţi construit până acum şi câte veţi mai construi anul acesta, câte vor fi gata anul acesta? Şi de când vor putea fi cumpărate efectiv locuinţele ANL ?
Laszlo Borbely: Din 2001, de când a pornit acest program am construit circa 21.000 de locuinţe pentru tineri. Este singura ţară din zona aceasta, a ţărilor foste socialiste, care construieşte din bani de la bugetul de stat circa 3.000 de locuinţe. Anul trecut - 2007 - am recepţionat 2.800 de locuinţe, deci în 2007. Anul acesta sperăm să predăm circa 3.200 de locuinţe. Evident, altele sunt în lucru pentru că este un portofoliu de peste 7.000 de locuinţe în diferite stadii.
Reporter: Dar locuinţele au fost construite cu banii aceştia derulaţi de la ...?
Laszlo Borbely: Au fost construite din bugetul de stat şi din mai multe credite luate de la BDCE, nu numai acest credit de 140 milioane de euro. Acest credit l-am luat anul trecut. Când apare în Monitorul Oficial, HG cu normele, aceasta se poate aplica conform prevederilor normelor de vânzare a acestor locuinţe. În două săptămâni sper să apară în MO.
Reporter: Ce se întâmplă cu locuinţele din care tinerii ar trebui să plece pentru că nu s-au înţeles asupra chiriei. Deci, dacă se eliberează locuinţele, care va fi statutul lor ?
Laszlo Borbely: Se dau tot la tineri, pe baza acelor liste care sunt la fiecare primărie. Fiecare primărie are o listă lungă cu cei care doresc locuinţă. Cei care nu pot să se înţeleagă sau cumpără o altă locuinţă şi eliberează - pentru că sunt situaţii în care cumpără o altă locuinţă şi eliberează locuinţa respectivă – primăria sau consiliul local o vor da următorului de pe listă, din cei care sunt înscrişi.
Reporter: După ce au fost cumpărate locuinţele, pot fi închiriate locuinţele, dacă tinerii nu stau acolo ? Persoana care a cumpărat locuinţa nu stă ? Se mută în altă localitate ? Au voie să le şi închirieze ?
Laszlo Borbely: Depinde de primărie. Primăria trebuie să verifice şi să facă contract. În mod legal, nu cred. Timp de 5 ani ei nu pot să vândă aceste locuinţe, doar să stea în aceste locuinţe.
Reporter: Scrie în normele de aplicare că nu au voie să le închirieze?
Laszlo Borbely: În mod expres, cred că nu scrie. Fantezia şi inventivitatea românilor este nelimitată, dar din câte ştiu, totuşi tinerii trebuie să stea în aceste locuinţe, relaţia este între primărie şi chiriaş. Primăria şi chiriaşul, din punct de vedere moral, nu ar trebui să subînchirieze.
Vă mulţumesc.

Niciun comentariu: