sâmbătă, februarie 23, 2008

Ce a mai fost pe la "şedinţa" PSD


Am răsfoit ştirile MEDIAFAX. Mai întâi, domnul Ion Iliescu vrea ca CEx să analizeze consecinţele iniţierii unei moţiuni de cenzură
Imagine din arhiva Mediafax Foto
Se tot aude că vin moţiunile, că vin anticipatele, dar nimeni nu face nimic. Este un pic anormal. Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a propus, la Consiliul Naţional (CN), mandatarea Comitetului Executiv Naţional al partidului pentru a analiza consecinţele iniţierii unei moţiuni de cenzură, în condiţiile în care CN urma să decidă vineri asupra oportunităţii depunerii acesteia.
"Sugerez mandatarea Comitetului Executiv Naţional să analizeze, în următoarele două-trei săptămâni, variantele posibile şi consecinţele (iniţierii unei moţiuni de cenzură - n.r.), înainte de a acţiona şi să nu mai ştim cum s-o reparăm", a precizat Iliescu. Domnia sa a făcut apel, de la tribuna Consiliului Naţional, ca PSD să nu se pripească în a lua o decizie în privinţa iniţierii unei moţiuni de cenzură. "Să ne gândim foarte bine, mai aşezat, mai cumpănit, ce e favorabil şi ce e nefavorabil, între cele două alternative (iniţierea moţiunii sau neiniţierea ei - n.r.)", a spus Iliescu.Ion Iliescu a arătat că există argumente pro şi contra în ceea ce priveşte iniţierea moţiunii de cenzură, dar a făcut apel la gândire "cumpănită" în acest sens. "Să nu ne pripim şi să ieşim cu o poziţie pe care să nu mai ştim să o reparăm", a arătat Iliescu. Membrii Consiliului Naţional au aprobat ordinea de zi propusă de liderul PSD, Mircea Geoană, la primul punct figurând votul asupra oportunităţii depunerii unei moţiuni de cenzură.
Este evident că miza alegerilor a eclipsat orice alt subiect, dar şi astfel de subiecte sunt absolut importante în economia politicii unui partid atât de mare.

Rezoluţie a CN al PSD pentru anticipate, dar fără a menţiona moţiunea de cenzură
Rezoluţie a Consiliului Naţional al PSD pentru anticipate, dar fără a menţiona moţiunea de cenzură (Sursa Mediafax Foto)
Consiliul Naţional al PSD a adoptat, vineri, o rezoluţie prin care mandatează conducerea partidului şi grupurile parlamentare să utilizeze "toate instrumentele democratice" în vederea ieşirii din blocajul politic şi organizării alegerilor anticipate, pentru construirea unui Executiv capabil. Rezoluţia a fost adoptată cu majoritatea voturilor celor prezenţi, existând şi voturi împotrivă, în jur de zece-cinsprezece, care însă nu au mai fost numărate.Din cei 737 de membri ai Consiliului Naţional, la şedinţa de vineri sunt prezenţi 662. O descriere destul de largă a posibilităţilor de acţiune, practic un buletin de vot în alb.

Rezoluţia Consiliului Naţional arată că alegerile anticipate, în baza votului uninominal, reprezintă o soluţie raţională pentru ieşirea din criza politică. Practic eu nu cred că anticiparea cu câteva luni a unui parlament şi guvern necunoscut poate fi un semn de bine. Cu atât mai mult pentru PSD, dat fiind că în mod cert va avea mai puţini parlamentari, uninominal sau pe liste sau mixt.

Consiliul Naţional al PSD consideră, totodată, prin rezoluţia adoptată, că alegerile parlamentare şi locale se pot desfăşura concomitent, pentru a grăbi procesul de construcţie a unui Guvern capabil să guverneze.
În cadrul rezoluţiei se apreciază că Guvernul Tăriceanu beneficiază de o susţinere "ultraminoritară" în Parlament şi că actualul Executiv este lipsit de legitimitate, în condiţiile în care UDMR a exprimat poziţii oficiale divergente în raport cu PNL, partenerul său de guvernare.
De asemenea, în rezoluţie se apreciază că preşedintele Traian Băsescu manifestă incapacitate şi lipsă de voinţă pentru a găsi soluţii politice la actuala criză.
Prin rezoluţia adoptată, Consiliul Naţional consideră că menţinerea societăţii româneşti în actuala "stare de neguvernare" va afecta procesul de integrare în UE, împiedicând accesarea fondurilor euroepene.
"Acest mandat ne permite să explorăm toate soluţiile, inclusiv soluţia anticipatelor", a declarat Geoană, după adoptarea rezoluţiei.
În textul rezoluţiei nu se face nicio referire explicită la iniţierea unei moţiuni de cenzură.


Iliescu, întrebat dacă vor fi conflicte Năstase-Geoană: "De ce? Sunt băieţi inteligenţi amândoi"
Iliescu, întrebat dacă vor fi conflicte Năstase-Geoană:
Preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu, a declarat, vineri, după Consiliul Naţional, că revenirea lui Adrian Năstase este bună pentru partid, diferenţa de voturi faţă de Dan Mircea Popescu arătând că fostul premier se bucură de o largă susţinere la nivelul partidului. Multă lume din viaţa analizei politice comentează că revenirea puternică a rolului lui Iliescu-Geoană în PSD este o revenire a dinozaurilor. Părerea mea este că această revenire spectaculoasă este şi calea normală de existenţă a PSD. Preluarea puterii de către Geoană-Corlăţean a fost o simplă lovitură de palat, o încercare de a detrona vechea conducere, fără a gândi însă o conducere mai bună. Restauraţia de astăzi duce totul la normalitate. Următoarea răsturnare de conducere ar trebui făcută pe alte criterii decât simpla peticire de moment. Este timpul ca partidele politice să pregătească o clasă politică adevărată, capabila să gândească politic şi sa ia decizii din raţiuni politice şi nu de interes imediat. În acest moment nu există în România nici un fel de acţiune politică ci doar acţiunea de interes. Nu se mai poate face o afacere din politică, nu se mai poate acţiona în interes personal ţipându-se apărarea interesului public. Cu cât vom înţelege asta mai repede, cu atât vom reuşi să avansăm raţional.

"A fost o rezolvare democratică. Revenirea lui Năstase este bună pentru partid. Este un om cu potenţial politic şi intelectual util, cu o experienţă pe care nimeni nu o mai are în viaţa noastră politică. Un asemenea om e păcat să nu fie folosit la potenţialul lui", a spus Iliescu.
El a arătat că diferenţa de voturi dintre Năstase şi Dan Mircea Popescu arată că fostul premier are în partid o susţinere largă şi motivată.
"A condus partidul, a fost un premier de succes", a spus Iliescu.
Întrebat dacă sunt de aşteptat să aibă loc conflicte între Năstase şi Geoană, Iliescu a răspuns: "De ce? Sunt băieţi inteligenţi amândoi".


Geoană: Îi dau mâna lui Adrian Năstase şi nu e o strângere de mână formală
Geoană: Îi dau mâna lui Adrian Năstase şi nu e o strângere de mână formală (Sursa: Mediafax Foto)
Liderul PSD Mircea Geoană i-a felicitat pe candidaţii la funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al partidului, după anuţarea rezultatelor oficiale ale votului şi, dându-i mâna lui Adrian Năstase, câştigătorul competiţiei, a spus că "nu este o strângere de mână formală"." Îi invit pe Adrian şi pe Dan Mircea să rămână buni prieteni, pentru că la congresele sau la competiţiile anterioare s-a lăsat şi cu resentimente. V-aţi dat mâna şi nu vreau să cred că a fost o strângere formală. Îi dau mâna lui Adrian Năstase şi nu este o strângere de mână formală", a spus Mircea Geoană, după ce insistase ca cei doi competitori, Adrian Năstase şi Dan Mircea Popescu, să-şi dea mâna şi să se felicite reciproc. Să fie adevărat?

El l-a invitat, totodată, pe Dan Mircea Popescu să lucreze alături de Adrian Năstase la oferta electorală a PSD.
"Multă lume a sperat că azi se va lăsa cu scandal. Am demonstrat că partidul nostru este un partid cu adevărat democratic. Vreau să-i felicit pe cei doi care au intrat în competiţie. În urmă cu câteva zile îl invitam pe Adrian să i se alăture lui Dan Mircea Popescu pentru a lucra la oferta electorală a PSD. Acum îl invit de Dan Mircea Popescu să lucreze alături de Adrian la oferta electorală a PSD", a spus Geoană.
Liderul social-democrat a ţinut să-l invite şi pe Alexandru Athanasiu (şi el fost preşedinte al Consiliului Naţional al PSD) să se alăture echipei de conducere a partidului, propunere avansată iniţial de preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.

Cât de bine ar fi acest gest din partea lui Geoană dacă ar fi şi sincer. Părerea mea, formată de ani de zile de jog dublu, este că semnalizează împăcare dar tot mai vizează să ajungă premier sau preşedinte.

Liderii politici comentează rezultatul alegerilor pentru funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD, în urma căruia Adrian Năstase a revenit în prim-planul politicii româneşti.

Preşedintele PRM, Corneliu Vadim Tudor, consideră că abia după alegerea lui Adrian Năstase ca preşedinte al Consiliului Naţional al PSD încep problemele grave pentru Mircea Geoană, care va fi "debarcat" din funcţia de preşedinte al partidului. Liderul PRM a declarat, pentru MEDIAFAX, că victoria lui Năstase era previzibilă, mai ales că "a beneficiat de sprijinul lui Ion Iliescu". "Un elementar simţ de fair-play mă face să îl felicit pentru acest succes, dar şi să îi transmit că, dacă nici de data aceasta nu mă ascultă, cariera sa politică se va termina definitiv", a spus Vadim Tudor.

Preşedintele executiv al UDMR, Kelemen Hunor, consideră că alegerea lui Năstase este o consecinţă a faptului că Geoană şi PSD nu au găsit metoda "de a reveni". "Se vede că Geoană şi PSD nu au găsit în acestă perioadă metoda de a reveni. Probabil că s-au gândit că echipa ce a lăsat echipa la 38 la sută trebuie să revină", a declarat Kelemen pentru MEDIAFAX. Pe de altă parte, el a precizat că e treaba fiecărui partid cum îşi gestionează resursele umane şi resursele interne. "E treaba PSD cine şi pe ce poziţie consideră că trebuie să fie", a menţionat liderul Uniunii.

Vicepreşedintele PNL, Norica Nicolai, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că prin alegerea lui Năstase, PSD "a renunţat să mai creadă în dosarele DNA-ului lui Traian Băsescu şi a dat un privilegiu prezumţiei de nevinovăţie pentru Adrian Năstase". "A fost o decizie care din punctul meu de vedere confirmă că un anumit gen de politică a încetat, că PSD, care în 2006 îi cerea prin vocile unor lideri, excluderea din partid, a renunţat să mai creadă în dosarele DNA-ului lui Traian Băsescu şi a dat un privilegiu prezumţiei de nevinovăţie pentru Adrian Năstase", a declarat Norica Nicolai. Vicepreşedintele PNL a precizat că “liderul de necontestat al PSD este Ion Iliescu, care în Consiliul Naţional a dat cele mai clare mesaje de stânga pe care acest partid le-a dat în ultimii ani de Opoziţie".

"Discuţia de astăzi din Consiliul Naţional al PSD relansează stânga politică", a apreciat Norica Nicolai. Ea a mai declarat că, ascultând discursurile celorlalţi lideri de marcă ai PSD, la Consiliul Naţional, poate spune cu siguranţă "că acest priect al alegerilor anticipate, menit să îl salveze pe Mircea Geoană la şefia PSD este un proiect ratat".

Întrebată cum va colabora PNL cu un PSD în conducerea căruia se află şi Adrian Năstase, Norica Nicolai a spus: "Această colaborare nu există decât din punct de vedere parlamentar, atunci când votăm împreună unele legi în care şi noi şi ei credem. Nu există o colaborare politică certă".

PC îl felicită pe Adrian Năstase şi consideră că alegerea acestuia în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional al PSD demostrează că valoarea politică a lui Năstase i-a făcut pe social-democraţi să depăşească "povestea erodată a dosarelor sale", a declarat purtătorul de cuvânt Bogdan Ciucă. În opinia sa, "povestea cu dosarele cu termopane" i-a fost instrumentată lui Adrian Năstase de către adversarii politici şi a devenit "folclor" având în vedere că aceste dosare nu au mai înaintat."A fost o greşeală şi a adversarilor politici, că l-au şi victimizat puţin pe Adrian Năstase", a mai adăugat Bogdan Ciucă.

Liderul PC a arătat că, în aceste condiţii, Adrian Năstase a simţit nevoia să facă un pas în faţă, iar colegii săi de partid au simţit că trebuie să strângă rândurile. "PSD a strâns rândurile şi le urez succes, colegii din PSD s-au gândit în ce formulă au avut rezultatele cele mai bune şi, având în vedere că se apropie campania electorală, au simţit că este nevoie, pe lângă tinereţea lui Mircea Geoană, şi de sprijinul politic al lui Adrian Năstase şi Miron Mitrea", a comentat Ciucă.

Vicepreşedintele PDL, Valeriu Stoica, a declarat, vineri, pentru MEDIAFAX, că prin votul dat în Consiliul Naţional al PSD, "Adrian Năstase se întoarce, este reîncărcat pentru o nouă bătălie, iar Mircea Geoană are mari probleme din acest punct de vedere". "În general, nu sunt în măsură să fac aprecieri cu privire la ceea ce se întâmplă în alt partid. Totuşi, aici este simptomatică alegerea lui Adrian Năstase pentru raportul de forţe din interiorul PSD. Practic, rezultă că Adrian Năstase se întoarce, este reîncărcat pentru o nouă bătălie, iar Mircea Geoană are mari probleme din acest punct de vedere", a declarat Valeriu Stoica, despre alegerea lui Adrian Năstase în funcţia de preşedinte al Consiliului Naţional.

Vicepreşedintele PDL a mai arătat că "nu este treaba PDL să fie preocupat de ceea ce se întâmplă în PSD", iar alegătorii vor fi aceia care vor decide dacă prin această revenire a lui Adrian Năstase, PSD are de câştigat sau nu". "În orice caz, reforma pe care Mircea Geoană a primis-o în PSD nu a fost înfăptuită", a conchis Stoica.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Eu zic ca a fost mai degraba un "summit" decat o "sedinta", Bibliotecarule.

Anonim spunea...

Şedinţa la care mă refeream eu se nu referă la ce se întâmpla când România era condusă de PCR. De regulă atunci vorbeau lideri şi oamenii simpli aplaudau sau luau notiţe. Se poate spune şi summit, pentru că şi summitul este de obicei lucrativ, are rezultate. De data aceasta întâlnirea PSD-ului nu a avut decât să împlinească o voinţă îndelung exprimată de foarte mult timp, a fost un act de voinţă exprimat în forţă, dar banalizat. Nu cred că se aştepta nici Mircea Geoană să câştige Popescu. La el era mai mult o speranţă decât un plan. Câştigul efectiv nu a fost deci alegerea lui Adrian Năstase, care a fost un act de normalitate, ci discursurile lui Iliescu şi Năstase, discursuri ce au trasat o nouă cale a stângii, o cale a căii fireşti. De aceea am spus şedinţă.