luni, februarie 25, 2008

Gestionarea securităţii sistemelor informatice


Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei sprijină activitatea organizaţiilor care îşi bazează activitatea pe sisteme informatice, prin crearea, în cadrul Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Informatică Bucureşti (ICI), a Centrului naţional de răspuns la incidente de securitate în sistemele informatice CERT-RO.
Centrul va fi servi ca punct unic naţional pentru coordonarea activităţilor referitoare la gestionarea atacurilor de securitate informatică. Organismul nou creat va eficientiza comunicarea dintre sectoarele guvernamental, militar, academic, comercial, financiar, transporturi, energetic etc. în scopul asigurării schimbului de informaţii referitoare la incidente, ameninţări şi vulnerabilităţi ale sistemelor informatice. De asemenea, centrul va fi responsabil cu analiza şi sinteza incidentelor şi diseminarea informaţiilor referitoare la vulnerabilităţile sistemelor informatice, în relaţia cu alte entităţi de tip CERT naţionale şi internaţionale şi cu producători şi vânzători de tehnologii informatice. Anual, Centrul naţional de răspuns la incidente de securitate în sistemele informatice CERT-RO va prezenta Ministerului Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei un raport privind "Starea securităţii IT".
Până pe 14 martie a.c., persoanele interesate pot depune dosare în vederea participării la concursul de ocupare a postului de Coordonator al Centrului naţional de răspuns la incidente de securitate în sistemele informatice CERT-RO. Funcţia va fi atribuită pe baza unui interviu ce va avea loc pe 17 martie, la sediul Institutului Naţional de Cercetare - Dezvoltare în Informatică - ICI Bucureşti, din Blvd. Mareşal Averescu nr. 8-10, sect. 1, la ora 10.00.

2 comentarii:

pescarusul argintiu spunea...

Salut calduros aceasta interesanta si mai ales utila initiativa a Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei cu privire la nasterea unui nou lastar institutional (CERT-RO) al emblematicului ICI, cu rol de solutionare a incidentelor de securitate pentru sistemele informatice si de prevenire eficienta a tot mai deselor si mai gravelor atacuri ale "piratilor informatici", temutii hackeri universali, in bazele de date ale organismelor strategice existente.
Sa uram mult succes, inalt profesionalism si constiinta civica echipei de experti IT !
Ma intreb in acest context daca semnalul grav de alarma pe care il transmiteai bloggerilor zilele trecute, stimate Bibliotecar, despre aprobarea proiectului de lege privind "reţinerea datelor generate sau prelucrate de furnizorii de servicii de comunicaţii electronice destinate publicului sau de reţele publice de informaţii" nu cumva este justificat de guvernanti prin necesitatea filtrarii tuturor informatiilor electronice de catre acest viitor nucleu de supervizare ?

Bibliotecaru spunea...

Cred că cele ce spuneam în urmă cu câteva zile are legătură cu presiunea americanilor de a beneficia legal de datele strânse pe teritoriul ţării noastre.