marți, februarie 12, 2008

Investiţii ale Ministerului Sănătăţii Publice


Programul de dezvoltare a chirurgiei laparoscopice

Ministerul Sănătăţii Publice are ca obiectiv prioritar şi permanent îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei şi realizarea unui sistem de sănătate modern si eficient, compatibil cu sistemele de sănătate din Uniunea Europeana, pus permanent în slujba cetăţeanului.
Dezvoltarea, modernizarea infrastructurii furnizorilor de servicii medicale şi dotarea acestora cu aparatură/echipamente medicale şi mijloace de transport specifice constituie de asemenea o prioritate, urmărind, în principal, cresterea eficientei si calitatii actului medical prestat, cresterea satisfactiei pacientilor, motivarea personalului medical, precum si imbunatatirea indicatorilor de activitate ai spitalelor.
În acord cu aceste obiective este şi programul de dezvoltare a chirurgiei laparoscopice în România.
Programul este rodul colaborării dinte Comisia pentru specialităţi chirurgicale din MSP şi Asociaţia Română pentru chirurgie endoscopică.
În cadrul acestui program au fost achiziţionate:
· 60 de seturi de chirurgie laparoscopică de ultimă generaţie destinate intervenţiilor chirurgicale
şi
· 9 simulatoare bazate pe realitatea virtuală pentru instruirea medicilor chirurgi în utilizarea acestor tehnici moderne.

Intreaga investiţie a fost făcută cu bani de la bugetul MSP şi se ridică la aproximativ 7 milioane de euro.
· Astfel de aparatură nu a mai fost achiziţionată în România dinainte de anul 2000. Aparatura existentă astăzi în ţară este expirată fizic şi moral, ceea ce duce la diminuarea siguranţei intervenţiei. De asemenea, uzura morală face imposibilă achiziţionarea de piese de schimb deoarece nu se mai fabrică.
Programul şi implicit investiţia au la bază o evaluare a comisiei şi a asociaţiei pentru chirurgie endoscopică.
Concluziile evaluării sunt extrem de grăitoare:
· Ponderea intervenţiilor laparoscopice în România este de 20% din totalul operaţiilor , comparativ cu 50-70% cât este în ţările UE
· Aceste intervenţii au beneficii mari pentru pacienţi – vindecare mai rapidă, diminuarea durerii postoperatorii, reducerea complicaţiilor şi a recuperării
· Din punct de vedere financiar aceste intervenţii au avantajul că reduc durata de spitalizare, scad costurile de tratament postoperatoriu pentru că recuperarea se face în timp mai scurt, reduce perioada de incapacitate tenporară de muncă a pacientului
Un calcul simplu făcut de specialişti arată că durata medie de spitalizare după o intervenţie laparoscopică se diminuează cu 3 zile. La 100.000 de astfel de operaţii se poate face o economie de aproape 15 milioane de euro, bani care se pot folosi în alte scopuri de către sistem, în sistem.
Coordonarea ştiinţifică a programului, evaluarea performanţei şi rezultatelor obţinute prin acestă metodă revine Asociaţiei Române pentru chirurgie endoscopică. Tot Asociaţia se va ocupa şi de pregătirea profesională a chirurgilor.
Va fi intocmit registrul naţional de chirurgie laparoscopică în care vor fi inscrise toate datele referitoare la acest procedeu, monitorizând rezultatele şi eficienţa utilizării acestor investiţii.
Fiecare echipament de chirurgie laparoscopică are un sistem complex de stocare a datelor despre fiecare pacient şi intervenţia la care a fost supus, date care vor fi centralizate şi valorificate în studii naţionale. De asemenea, aceste date se vor putea constitui în material ştiinţific credibil şi pe plan internaţional.
Programul de dezvoltare a chirurgiei laparoscopice este încă un pas pe calea reformei calitative în sistemul sanitar : specialistul beneficiază de dotări de ultimă generaţie, iar cetăţenii de utilitatea unor asemenea investiţii.

Niciun comentariu: