joi, februarie 14, 2008

Norme metodologice de calcul al contribuţiei de asigurare


Guvernul a adoptat în şedinţa de astăzi, printr-o Hotărâre, normele metodologice de calcul al contribuţiei de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale
Modificarea normelor de calcul al contribuţiei de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale a fost decisă în condiţiile în care limitele cotelor de contribuţie pentru anul 2008 au fost stabilite prin Legea bugetului asigurărilor sociale de stat între 0,4% - 2% din baza lunară de calcul corespunzătoare lunii anterioare perioadei de plata. Pentru anul 2007, nivelul acestor cote de contribuţie a fost de la 0,4% la 3,6%. De asemenea, modificarea acestor norme a fost impusa si de actualizarea Clasificării activităţilor din economia naţională prin Ordinul nr. 337/2007 al Preşedintelui Naţional de Statistică, care a intrat in vigoare cu 01.01.2008 şi care stabileşte numărul de clase CAEN la 615, faţă de 512 din clasificarea anterioară.
Potrivit actului normativ, contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale datorată lunar de angajatori se calculează în funcţie de clasa şi tariful de risc de accidentare în muncă şi de îmbolnăvire profesională specifice sectorului de activitate din care face parte angajatorul.
Tariful minim de risc corespunde clasei de risc 1, iar tariful maxim de risc corespunde clasei de risc 20. Fiecărei clase de risc îi corespunde un tarif de risc, respectiv cota de contribuţie, care are valoarea cuprinsă între 0,4 şi 2%, aplicată asupra bazei lunare de calcul.
De exemplu, extracţia cărbunelui superior este clasificată drept o activitate cu tarif de risc crescut, de 1.513, comparativ cu activitatea de comerţ cu amănuntul al textilelor, îmbrăcămintei şi încălţămintei, care are o activitate clasificată cu tarif de risc de 0.400.
Contribuţia de asigurare pentru accidente de muncă şi boli profesionale datorate de fiecare angajator se determină ca procent din baza lunară de calcul, prin înmulţirea acesteia cu tariful de risc.
La stabilirea claselor şi tarifelor de risc s-au utilizat datele statistice furnizate de Inspecţia Muncii, Institutul de Sănătate Publică, Institutul Naţional de Statistică şi Casa Naţională de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale.
Termenul de declarare şi de plată a acestei contribuţii este până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei pentru care se efectuează plata drepturilor salariale.

Niciun comentariu: