vineri, februarie 15, 2008

Premierul Daniel


Poate ar trebui să ştim câte ceva din trecutul patriarhului Daniel. Iată ce spune ziarul Ziua:

-- FSN i-a propus actualului Patriarh, in 1991, sa preia fraiele Guvernului de la carma caruia minerii il inlaturasera pe Petre Roman





Ion Iliescu a marturisit recent ca, in septembrie 1991, Frontul Salvarii Nationale (FSN) i-a propus functia de prim-ministru Mitropolitului Moldovei si Bucovinei, Preafericitul Daniel, actualul Patriarh al Romaniei. Fesenistii i-au adresat propunerea in mod direct Inaltului Ierarh, dupa inlaturarea lui Petre Roman din fruntea Guvernului. Pe fundalul gravelor instabilitati sociale cauzate de descinderile minerilor in Capitala, un premier provenit din structurile Bisericii Ortodoxe Romane (BOR) parea o solutie practica, in conditiile in care 80 la suta dintre romani sunt de confesiune crestin-ortodoxa. Pe de alta parte, un alt argument in favoarea numirii PF Daniel la carma Cabinetului era existenta unui precedent: Patriarhul Miron Cristea ocupase fotoliul de prim-ministru al Romaniei in perioada februarie 1938 - martie 1939. De asemenea, conducerea FSN l-a dorit premier pe Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, pentru ca, traditional, liderii spirituali ai acestei Mitropolii acced la rangul de Patriarh.





Strategii FSN au evitat sa-i propuna functia de prim-ministru Patriarhului Teoctist, asupra caruia planau la acel moment acuzatii de colaborationism cu regimul Ceausescu. Scandalul culminase cu auto-exilarea Preafericitului la Manastirea Sinaia la indemnul staretului acestui asezamant, Clement Popescu. Numirea unui prim-ministru asupra caruia ar fi planat unele semne de intrebare privind eventuala colaborare cu regimul comunist nu ar fi fost o miscare politica strategica. Luand act de propunerea Frontului Salvarii Nationale, Inalt Preasfintitul Daniel avea nevoie, insa, de aprobarea indirecta a Patriarhului Teoctist si de avizul Sfantului Sinod. Drept urmare, Mitropolitul Daniel l-a intrebat pe Teoctist daca, din postura unui om al Bisericii, isi poate asuma functia de prim-ministru al Romaniei. Sursele apropiate PF Daniel ne-au precizat ca raspunsul Patriarhului, intors din exil, a fost unul "diplomatic". PF Teoctist i-a explicat Mitropolitului Daniel ca propunerea FSN dovedeste ca acest partid pretuieste Biserica Ortodoxa Romana, dar ca, dupa Revolutie, BOR a hotarat ca nici un ierarh sa nu mai ocupe o functie politica importanta. Explicatiile Patriarhului Teoctist veneau in contextul in care, pana in anii '90, BOR avea reprezentanti in cadrul Marii Adunari Nationale. Pe de alta parte, potrivit surselor citate, Patriarhul Teoctist a specificat ca Sfantul Sinod considera ca exemplul Patriarhului Miron Cristea trebuie sa ramana unul singular. (Razvan GHEORGHE)





Solcanu: "Insist, poate le dati un telefon" Partidul lui Ion Iliescu a pastrat de-a lungul vremii bunele relatii cu actualul Patriarh, aspect surprins si in celebrele "stenograme PSD". Conform acestor documente, in sedinta din 20 octombrie 2003 a Delegatiei Permanente a pesedistilor, liderul iesean Ion Solcanu a tinut sa accentueze contributia lui Daniel, pe atunci Mitropolit, la succesul referendumului pentru revizuirea Constitutiei organizat de Guvernul Adrian Nastase. "As vrea sa subliniez rolul foarte mare al Bisericii in referendum. Ne-a ajutat. Cel putin la Iasi, ce au facut Mitropolitul Daniel si Patriarhul Greciei in timpul slujbei, in fata a zeci si zeci de mii de oameni, este impresionant. Iar ieri, la o sfintire de biserica de o ora si jumatate cu domnul presedinte Valer Dorneanu, iarasi mitropolitul a facut un apel. S-a comportat extraordinar si cred ca este bine sa gasiti dv. timpul potrivit sa le multumiti individual", a spus Solcanu, adresandu-i-se lui Nastase. "Intr-adevar, Biserica ne-a ajutat extraordinar" - a recunoscut si seful PSD. Solcanu a continuat: "Insist, poate le dati un telefon dv. Ar fi extraordinar de important. Un telefon este mai... Scrisoarea ramane si...". Ar mai fi de amintit ca, tot in 2003, Adrian Nastase a fost distins de Inalt Prea Sfintitul Daniel, Mitropolit al Moldovei, cu "Marea Cruce Moldava". (O.B.)





Iliescu: "A fost doar o varianta" Numirea actualului Patriarh, PF Daniel, in fruntea Guvernului a fost doar o varianta de lucru aparuta in urma consultarii cu partidele politice, sustine fostul presedinte, Ion Iliescu, intr-un interviu pentru ZIUA. El spune ca in locul Mitropolitului Daniel a preferat sa mearga pe mana tehnocratului Stolojan. Ati dorit sa-l numiti pe actualul Patriarh Daniel premier, dupa caderea Guvernului Roman? A fost o discutie consultativa cu reprezentantii tuturor partidelor, adica vreo 17. Mi s-au propus mai multi generali, mitropoliti si altii. In urma consultarilor am convenit sa desemnez premier un tehnocrat, pe Theodor Stolojan. Mai tineti minte cine l-a propus pe actualul Patriarh? Nu mai tin minte. A fost cineva impotriva? Nu am mers pe ideea asta. Eu am cerut consultare si am vazut ca cei mai multi s-au pronuntat pentru un tehnocrat si am mers pe aceasta formula. De ce credeti ca a fost propus un ierarh pentru sefia Guvernului? Ideea cu el a pornit de la experienta Patriarhului Miron Cristea, din perioada interbelica. Decizia s-a luat prin vot sau ati decis dumneavoastra? Eu aveam dreptul, conform prevederilor constitutionale de atunci, sa destitui si sa numesc prim-ministri. Nu aveam nevoie de o nici o consultare, dar tinand cont de momentul dat eu m-am consultat cu toti sefii de partide. Pana la urma a fost acceptul cam general pentru Stolojan. (Interviu realizat de Cristian ANDREI) Autoexilul lui Teoctist In ianuarie 1990, Patriarhul de atunci, Teoctist Arapasu, a cerut Sfantului Sinod sa aprobe retragerea sa din demnitatea detinuta, ca raspuns la acuzatiile care i se aduceau, atat de cler, cat si de mireni, in privinta colaborarii sale cu regimul comunist. Printre contestatari se afla si actualul Patriarh. Imediat dupa Revolutie, s-a format Grupul de Reflectie pentru Innoirea Bisericii ale carui obiective includeau si inlaturarea din functie a lui Teoctist, caruia i se reprosa pasivitatea fata de distrugerea unor lacase de cult de catre autoritatile comuniste. Grupul ii avea ca lideri pe Daniel Ciobotea, pe atunci protosinghel, teologul Dumitru Staniloaie, actualul mitropolit al Clujului, Bartolomeu Anania, parintele Constantin Galeriu, ieromonahul Iustin Marchis si mirenii Sorin Dumitrescu, Horia Bernea, Teodor Baconsky. In fata presiunilor, Patriarhul Teoctist a anuntat ca se retrage la Manastirea Sinaia invocand varsta inaintata si problemele de sanatate. In numai cateva luni, pozitia Grupului in cadrul BOR a devenit minoritara, clericii solicitand reintoarcerea exilatului. In aprilie 1990, mitropolitii Nestor Vornicescu si Antonie Plamadeala merg la Sinaia si il conving pe Teoctist sa revina, iar Grupul a decis sa se autodizolve. Ulterior, Patriarhul a cautat sa refaca unitatea Bisericii, inclusiv prin promovarea ca Mitropoliti a fostilor sai contestatari, Daniel Ciobotea si Bartolomeu Anania. (Adrian ILIE)





Mineriada din 1991 Propunerea instalarii Mitropolitului Daniel in fruntea unui Guvern "de deschidere nationala" a aparut dupa demisia premierului Petre Roman, pe fondul mineriadei din 24-28 septembrie 1991. Minerii grevisti, condusi de Miron Cozma, au ajuns in Capitala in dimineata zilei de 25 septembrie 1991 si s-au oprit in Piata Victoriei, cerand ca primul-ministru Roman sa discute cu ei. In cursul dupa-amiezii, "ortacii" au declansat atacul cu pietre si sticle incendiare asupra Palatului Victoria. Guvernul si Televiziunea au fost asediate, iar Cabinetul Petre Roman a demisionat. Minerii au ravasit Bucurestiul cu bata, lasand in urma un bilant tragic: trei morti si peste 400 de persoane ajunse la spital, din care 50 internate. In cele din urma, presedintele Ion Iliescu si Miron Cozma au semnat un comunicat prin care anuntau rezolvarea revendicarilor minerilor, iar "Luceafarul huilei" a sunat retragerea. In urmatoarele zile, Iliescu s-a consultat cu fesenistii la putere cu privire la succesorul lui Roman, avansand inclusiv numele Mitropolitului Daniel. La 1 octombrie 1991, fostul ministru de Finante Theodor Stolojan a fost numit prim-ministru. In legatura cu debarcarea lui Petre Roman din fruntea Executivului, au existat voci care au sustinut ca aceasta miscare a fost "opera" lui Ion Iliescu, pusa in scena cu ajutorul minerilor. Iliescu a respins aceste acuzatii, spunand ca Guvernul Roman ar fi fost schimbat chiar daca nu veneau minerii la Bucuresti. "Premierul Roman, din proprie initiativa, a formulat textul de depunere a mandatului, folosindu-se de prevederea legala ca premierul isi depune demisia presedintelui. (...) A-si depune mandatul inseamna a-si da demisia. (...) A fost o procedura absolut legala si fireasca si nimeni, atunci, nu a contestat-o", a precizat Iliescu, intr-un interviu acordat Associated Press. (O.B.) Precedentul Miron Cristea Nominalizarea unei fete bisericesti in functia de premier nu reprezinta o noutate in istoria tarii, Patriarhul Miron Cristea fiind desemnat in aceasta functie in februarie 1938. Venirea sa in fruntea Guvernului coincide cu o perioada de criza politica, deoarece nici un partid nu reusise sa obtina majoritatea la scrutinul din 1937. Dupa inlaturarea lui Octavian Goga, la mai putin de doua luni de cand fusese numit prim-ministru, Patriarhul Miron Cristea a fost desemnat de Carol al II-lea sa conduca Executivul. Vazut ca o solutie pentru situatia de criza, Patriarhul Miron Cristea nu a reusit sa se opuna dizolvarii partidelor politice si instalarii regimului autoritar al regelui Carol al II-lea. Miron Cristea a fost primul Patriarh al Romaniei, fiind ales in aceasta functie in 1925. El a facut parte din Regenta Regala dupa moartea Regelui Ferdinand. (D.I.)

3 comentarii:

Anonim spunea...

Nu stiu daca si FSN, dar Radu Campeanu a discutat acest aspect in conducerea de atunci a PNL. O alta persoana la care se gandea Campeanu, era Atanasie Stanculescu. A aparut ijn final Stolo si PNL a intrat cu Quintus la justitiecare a promis ca intra cu demisia in buzunar dar buzunarul sau de turnator era desigur prea adanc.

Bibliotecaru spunea...

Mă întreb de ce trebuie să treacă cel puţin 10 ani pentru a ieşi la iveală astfel de aspecte.

Anonim spunea...

Nu m-a intrebat nimeni dar intreaba si poate vei afla. Nu am pact de secretizare cu nimeni si ptr nimic.