Preşedintele Traian Băsescu a promulgat OUG privind statutul cadrelor militare, după ce CC i-a respins sesizarea.
OUG priveşte pensiile militare de stat şi statutul cadrelor militare, în cazul căreia s-a adresat Curţii Constituţionale, pentru a constata conflictul dintre Guvern şi CSAT, care nu a fost consultat în legătură cu acest act normativ.
Curtea Constituţională a constatat, joi, cu unanimitate de voturi, că nu există un conflict juridic de natură constituţională între Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) şi Guvern, în legătură cu reglementările adoptate de Executiv privind statutul cadrelor militare.
7 februarie 2008
COMUNICAT DE PRESĂ
În şedinţa din 7 februarie 2008, Curtea Constituţională s-a pronunţat asupra cererii de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvernul României şi Consiliul Suprem de Apărare a Ţării, sesizare formulată de Preşedintele României, în temeiul art. 146 lit. e) din Constituţie.Curtea Constituţională a constatat, cu unanimitate de voturi, că nu există un conflict juridic de natură constituţională între Consiliul Suprem de Apărare a Ţării şi Guvern în legătură cu reglementările adoptate de Guvern, menţionate în sesizare.
În cadrul aceleiaşi şedinţe, Curtea s-a pronunţat cu privire la cererea de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre Guvernul României şi Preşedintele României, formulată de primul-ministru al Guvernului României.
În urma deliberării, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi:
1. Constată existenţa unui conflict juridic de natură constituţională între Guvern şi Preşedintele României, în legătură cu numirea doamnei Norica Nicolai în funcţia de ministru al Justiţiei.
2. În exercitarea atribuţiilor prevăzute de art.85 alin.(2) din Constituţie, Preşedintele României poate refuza, o singură dată, motivat, propunerea primului-ministru de numire a unei persoane în funcţia vacantă de ministru. Primul-ministru este obligat să propună o altă persoană.
Decizia Curţii este definitivă şi general obligatorie.
Decizia se comunică Preşedintelui României şi primului-ministru şi se publică în Monitorul Oficial al României, Partea I.
BIROUL DE PRESĂ AL CURŢII CONSTITUŢIONALE
Conform unui comunicat al Preşedinţiei, şeful statului a semnat, marţi, decretul "pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2007 pentru modificarea şi completarea Legii nr.164/2001 privind pensiile militare de stat, precum şi pentru modificarea Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare".
COMUNICAT DE PRESĂ
(12 februarie 2008)
Preşedintele României, Traian Băsescu, a semnat, astăzi, 12 februarie a.c., următoarele decrete:(12 februarie 2008)
• Decret pentru supunerea spre adoptare Parlamentului a aderării României la Tratatul între Regatul Belgiei, Republica Federală Germania, Regatul Spaniei, Republica Franceză, Marele Ducat al Luxemburgului, Regatul Ţărilor de Jos şi Republica Austria privind profundarea cooperării transfrontaliere, în special în vederea combaterii terorismului, criminalităţii transfrontaliere şi migraţiei ilegale, semnat la Prüm la 27 mai 2005;
Legi promulgate:
• Decret pentru promulgarea Legii privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.77/2007 pentru modificarea şi completarea Legii nr.164/2001 privind pensiile militare de stat, precum şi pentru modificarea Legii nr.80/1995 privind statutul cadrelor militare;
• Decret privind promulgarea Legii pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative;
Eliberare din funcţie:
• Decret pentru eliberarea din funcţie a doamnei Grigoraş Doina, judecător la Curtea de Apel Braşov – pensionare;
• Decret pentru eliberarea din funcţie a doamnei Aurica Constantinescu, judecător la Tribunalul Brăila – pensionare;
• Decret pentru eliberarea din funcţie a doamnei Niculina Tudose, judecător la Tribunalul Brăila – pensionare;
• Decret pentru eliberarea din funcţie a domnului Florian Murg, judecător la Curtea de Apel Oradea – pensionare;
• Decret pentru eliberarea din funcţie a domnului Soroceanu Vasile, preşedintele Secţiei a V-a comercială a Curţii de Apel Bucureşti – pensionare;
• Decret pentru eliberarea din funcţie a domnului Câmpeanu Gheorghe, judecător la Tribunalul Braşov – pensionare;
• Decret pentru eliberarea din funcţie a doamnei Popescu Cecilia, judecător la Tribunalul Caraş-Severin – pensionare;
• Decret pentru eliberarea din funcţie a domnului Bălăiţă Stelian, judecător la Tribunalul Bacău – pensionare;
• Decret pentru eliberarea din funcţie a domnului Rădulescu Mihail, judecător la Judecătoria Caransebeş;
• Decret pentru eliberarea din funcţie a domnului Ştefănescu Leonida, judecător la Judecătoria Călăraşi – pensionare;
• Decret pentru eliberarea din funcţie a domnului Modâlcă Dumitru, judecător la Judecătoria Caransebeş – pensionare;
• Decret pentru eliberarea din funcţie a domnului Vasile Poenariu, judecător la Tribunalul Bihor – pensionare;
• Decret pentru eliberarea din funcţie a doamnei Negură Adina-Loredana, judecător la Tribunalul Suceava – demisie;
• Decret pentru eliberarea din funcţie a domnului Stoicescu Andrei Ioan Alexandru, procuror la Parchetul de pe lângă Judecătoria Mediaş – pensionare;
Încetarea raporturilor de serviciu:
• Decret privind încetarea raporturilor de serviciu ale domnului chestor principal de poliţie, Voicu Costică cu Ministerul Internelor şi Reformei Administrative
• Decret privind încetarea raporturilor de serviciu ale domnului chestor principal de poliţie Cârjan Lazăr cu Ministerul Internelor şi Reformei Administrative.
În 8 ianuarie, preşedintele Traian Băsescu a transmis Curţii Constituţionale sesizarea de neconstituţionalitate a Legii pentru aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 30/2007 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Internelor şi Reformei Administrative şi Legea privind aprobarea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului 77/2007 pentru modificarea şi completarea Legii 164/2001 privind pensiile militare de stat, precum şi pentru modificarea Legii 80/1995 privind statutul cadrelor militare.
Ca urmare a constatării neconstituţionalităţii acestor legi printr-o practică neconstituţională a Guvernului de înlăturare de la decizie a Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, preşedintele Traian Băsescu a solicitat Curţii Constituţionale soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională dintre cele două entităţi, respectiv Guvernul şi CSAT.
Şeful statului precizează în sesizare că, potrivit articolului 4 din Legea 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea CSAT, precum şi a articolelor 8 şi 30 din Legea 24/2000 privind normele de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, atât în forma în vigoare la data emiterii ordonanţei, cât şi în forma aflată acum în vigoare, "Guvernul trebuia să supună avizării CSAT proiectul ordonanţei" aprobate de legea criticată, deoarece MIRA este o instituţie cu atribuţii în domeniul securităţii naţionale.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu