vineri, februarie 29, 2008
SUA fără viză
Stăteam de vorbă cu un prieten aflat aproape de partea cealaltă a pământului. La un moment dat mă întreabă:
"Ia zi mai, când vii în Canada, să-ţi fac chemare?"
"Nu vin măi, zic eu, aştept să scoată ăştia vizele"
Nu pot să mai spun ce a zis el, era născut oricum din credinţa că nu vor scoate niciodată vizele.
Eu am tot auzit că se scot vizele pentru America, implicit ar trebui şi pentru Canada. Îmi făceam planuri că dacă adun toţi prietenii de peste ocean şi stau la fiecare câte o lună pe an, m-am scos cu un pic de nesimţire. Dar scot ăştia vizele?
Dincolo de plăcerea dialogului colocvial şi de faptul că nu voi trece, probabil, niciodată "gârla", nu pot decât să mă bucur pentru demersurile statului român de a fi recunoscută relaţia specială pe care o avem cu statele americane. Iată că astfel de demersuri sunt duse şi la nivel de Uniune Europeană. Unul dintre europarlamentari care trudeşte pentru demnitatea noastră este deputatul european Corina Creţu. Dau mai jos dovada:
Pentru relaxarea regimului de vize cu Statele Unite ale Americii
februarie 28, 2008
Maine, la ora 12.30, voi sustine o conferinta de presa la sediul PSD, in cadrul intalnirii saptamanale a parlamentarilor europeni cu reprezentantii mass-media. Voi aborda probleme legate de activitatea din Parlamentul Europei si teme interne, dar voi explica - de asemenea - de ce consider ca este necesara demararea unei actiuni comune a tarilor care negociaza cu Statele Unite ale Americii relaxarea regimului de vize. In acest sens, am redactat o Scrisoare deschisa catre Ministrul de Externe al Romaniei, dl Adrian Cioroianu, al carei text il redau in continuare:
Stimate domnule Ministru,
Am participat in aceasta saptamana la reuniunea Delegatiei Parlamentului European pentru relatiile cu Statele Unite ale Americii, delegatie a carei membra sunt si al carui membru ati fost si dvs, inaintea numirii in fruntea diplomatiei romane. Imi face placere sa-mi reamintesc perioada in care am fost colegi in Parlamentul Europei.
În cadrul ultimei intruniri a Delegatiei Parlamentului Europei pentru relatia cu SUA a fost abordata si problematica regimului obligativitatii vizelor, impus inca de SUA noilor state membre ale Uniunii Europene. Punctul de pornire a discutiilor pe aceasta tema l-au constituit negocierile bilaterale Cehia - SUA in vederea relaxarii sistemului de vize pentru cetatenii cehi, preconizandu-se renuntarea treptata la acestea. Dupa cum stiti, demersul diplomatiei cehe a provocat reactii critice din partea oficialilor europeni, care au acuzat initiativa particulara, singulara, a unei tari membre a Uniunii Europene, subliniind ca un astfel de demers trebuie sa se înscrie în cadrul comunitar al relatiilor cu SUA. Au stârnit de asemenea controverse la nivel european concesiile pe care partea ceha s-a aratat dispusa a le face in schimbul eliminarii vizelor: de la instalarea scutului anti-racheta pana la masurile de siguranta a traficului aerian, in conditiile in care sunt in curs negocieri la nivelul Uniunii cu Washingtonul, cu privire la datele ce trebuie furnizate despre cetatenii europeni care calatoresc catre SUA. De altfel, presedintia slovena a Uniunii Europene a si avertizat marti ca „statele membre trebuie sa evite sa se angajeze in chestiuni ce tin de competenta UE”. Din pacate, aceasta solidaritate necesara la nivelul Uniunii nu se manifesta intotdeauna in ambele sensuri. Este si cazul de fata, deoarece se inregistreaza, inca, diferentieri intre statutul privilegiat de care se bucura vechile state membre ale Uniunii si tratamentul aplicat noilor tari membre, pentru care mai este valabil regimul vizelor SUA.
In aceste conditii, consider necesar sa supun atentiei dumneavoastra, dle ministru, necesitatea demararii unor discutii cu reprezentantii statelor Uniunii Europene care se afla in aceeasi situatie cu Romania in ceea ce priveste regimul vizelor pentru Statele Unite. Un demers comun al tarilor care au aderat recent la UE, in directia adoptarii unei pozitii unitare la nivelul intregii Uniuni, ar putea avea în aceasta problema sanse de reusita mai mari decat demersurile singulare, fiind, in acelasi timp, conform cu spiritul de solidaritate necesar constructiei europene.
In acelasi timp, consider ca diplomatia romana trebuie sa fie mai activa in construirea unui demers comun al vechilor membri in favoarea statelor recent admise in UE pentru sprijini, in relatia cu SUA, cererile noastre indreptatite.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
Din pacate daca mai prindem inca un ministru de externe ca si Cioroianu vor mai trece ani buni pana sa scoata America vizele.
Nu ştiu ce să zic. Cioroianu este dezastru în situaţii de ceremonie, ceea ce la un ministru de externe este inadmisibil, dar ştie să se facă plăcut atunci când situaţia nu este prea protocolară. Poate că a fost un pic penibil în câteva situaţii dar, paradoxal, cei care ar trebui să simtă gestul deplasaţi nu a fost prea mulţi deranjaţi. Cred că Adrian Cioroianu este reflectarea proverbului "La barza chioară în face Dumnezeu cuib!". Parcă văd că rămâne în istorie drept un ministru de externe care realizează şi nu ca unul care dărâmă. Până la urmă, cât timp nu se întâmplă nimic foarte grav...
Trimiteți un comentariu