joi, februarie 14, 2008

TVR, din nou în Republica Moldova


TVR anunţă în cadrul ştirilor de astăzi:
TVR recâştigă dreptul de a transmite în Republica Moldova

Societatea Română de Televiziune (SRTv) a obţinut, ca urmare a acţiunii în instanţă, suspendarea deciziilor Consiliului Coordonator al Audiovizualului (CCA) de anulare a emisiei TVR în Republica Moldova, potrivit unui comunicat al TVR. CCA are posibilitatea să facă recurs în termen de 15 zile de la comunicarea oficială a hotărârii Curţii de Apel Chişinău. SRTv va negocia cu Întreprinderea de Stat „Radiocomunicaţii" Moldova pentru a începe în termenul cel mai scurt posibil retransmisia programului TVR 1 în Republica Moldova.

Dar să privim un pic în urmă:
http://www.dejure.md spune în 28 septembrie 2007:
VR 1 nu mai emite direct în Republica Moldova
Societatea Română de Televiziune nu va mai putea transmite TVR1 pe frecvenţa naţională II din Republica Moldova.
În urma unui concurs anunţat de Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA), frecvenţa cu acoperire naţională a fost acordată companiei TLF M Internaţional, care s-a angajat să retransmită TVR1 în proporţie de 70% pe teritoriul Republicii Moldova.
TVR a deplorat decizia CCA, într-un comunicat de presă.
"SRTv consideră că a făcut, împreună cu autorităţile române, toate demersurile posibile pentru a continua să transmită pe teritoriul Republicii Moldova.", se spune în comunicat.
"Astfel, TVR, împreună cu Guvernul României, au făcut demersuri, atât pentru plata continuării retransmisiei, cât şi pentru încheierea unui nou protocol cu Întreprinderea de stat Radiocomunicaţii din Republica Moldova."
"Precizăm că SRTv era, la data deciziei CCA, la zi cu toate obligaţiile financiare, având în plus din partea CCA licenţa nr. 014557 valabilă în intervalul 2006-2011. În acest context, SRTv a adresat un protest Consiliului Coordonator al Audiovizualului din Republica Moldova (Anexă)."
În prezent, SRTv caută soluţii alternative pentru emisia în Republica Moldova, se mai spune în comunicat.
Cinci membri ai CCA din nouă au votat în favoarea acordării reţelei de stat de televiziune, pe care emite TVR1, companiei TLF M Internaţional. Trei s-au pronunţat împotrivă, iar un membru, iniţial prezent la şedinţa CCA, s-a îmbolnăvit brusc şi nu a participat la votare.
La această frecvenţă au pretins doar două companii.
Păreri diametral opuse
"TVR1 este singurul canal în eter, în spaţiul audiovizual al Republici Moldova care retransmite sută la sută, inclusiv publicitatea din alte state. Restul, toate canalele televizate fac, într-o măsură mai mare sau mai mică produs autohton," a declarat fostul preşedinte al CCA, Corneliu Mihalache.
"Şi este vorba de retransmiterea în continuare a programelor interesante de la TVR şi suplinirea acestora cu produs autohton. Ceea ce mi se pare foarte important dacă vorbim despre dezvoltarea audiovizualului moldovenesc."
Noul vicepreşedinte al CCA, Valeriu Frumusachi afirmă că prin votul de astăzi al Consiliului, TVR 1 este "de-etatizat şi coborât la nivel economic".
"Pentru că exista un contract pentru două instituţii de stat. Sunt sigur că s-a făcut spre beneficiul acestui post. Nu vom mai avea, posibil, întreruperi de şase-şapte luni în emisie şi pericolul de a opri aceste emisii," a adăugat vicepreşedintele CCA, Valeriu Frumusachi.
"În nici un caz, pe asta am contat când am votat, nu am permis şi nu voi permite sistarea TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova."
Pe de altă parte, Vlad Ţurcanu, un alt fost preşedinte al Consiliului Coordonator al Audiovizualului spune că decizia CCA este ilegală.
"Aceşti cinci cetăţeni ai Republicii Moldova care au votat pentru această decizie, au neglijat dorinţa a două-trei milioane de alţi cetăţeni ai Republicii Moldova care doresc să privească în continuare TVR1, dare care nu vor mai putea viziona TVR1," a declarat Vlad Ţurcanu.
"Colegii mei care au votat în favoarea acestei decizii au încălcat Codul Audiovizualului, întrucât TVR1 deţine o licenţă eliberată de CCA în 2006, scadentă în 2011. Lucrurile sunt foarte simple: colegii mei au încălcat legea în câteva rânduri."
"O prevedere din Codul Audiovizualului spune că licenţele eliberate în vaza vechiii legi rămân în vigoare până expiră. Nu a expirat însă. A fost transmisă unui alt radiodifuzor."
|Dispută între companii|
Potrivit lui Vlad Ţurcanu, CCA nu poate examina o dispută între două companii: pe de o parte - Radiocomunicaţile din Republica Moldova, iar pe de alta - Societatea Română de Televiziune.
Frecvenţa postului TVR1 a fost scoasă la concurs, în urma unei solicitări a Ministerului Dezvoltării Informaţionale, pe motiv că nu s-ar fi reuşit încheierea unui nou contract cu postul român de televiziune, iar cel vechi a expirat în luna iunie a.c.
Contractul prevedea plata către Radiocomunicaţii pentru difuzarea TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova.
Administraţia TVR anunţase, aproximativ acum două luni, că în momentul în care se va încheia un nou acord, postul va acoperi, retroactiv şi costurile aferente pentru retransmiterea programelor sale după expirarea acordului vechi.
În luna septembrie, primul ministru al României, Călin Popescu Tăriceanu anunţase că bugetul Societăţii Române de Televiziune a fost suplimentat cu 360.000 de lei pentru finanţarea retransmiterii emisiunilor canalului TVR1 pe teritoriul Republicii Moldova.
Cine este TV 2 Plus?
Câştigătoarea frecvenţei II naţională de televiziune, compania britanică TLF M Internaţional s-a angajat să plătească datoriile TVR1, să investească într-o nouă televiziune "2 Plus", cu studio-uri locale, care va retransmite 70% din emisiunile TVR1.
Cu toate acestea, membrii CCA care au votat împotrivă susţin că angajamentul TLF M Internaţional de a retransmite TVR1 nu este suficient de credibil.
"TVR-ul din punctul meu de vedere, în formatul actual este necompetitiv. Ceea ce propunem noi este investiţii în tehnicieni, în personal. Mai mult decât atât, departamentul de ştiri locale, căruia îi va fi distribuit de compania-mamă un elicopter, cu cinci locuri pentru a acoperi teritoriul ţării, pentru a fi obiectivi, pentru a putea fi, într-adevăr o televiziune modernă în 2007." spune Răzvan Paveliu, directorul TV 2 Plus.
"Noi vom plăti toate restanţele faţă de partea română. Ne asumăm datoriile cumulate zilnic de către SR TV dacă nu mă înşel, e vorba de 25.000 de lei, plus TVA zilnic. O să plătim datoriile, o să investim în acest post de televiziune, o să-l facem competitiv. Asta vrem să facem noi din TVR."
Retransmisia TVR a mai fost întreruptă, în 2002, pentru aproximativ şapte luni, autorităţile invocând atunci argumente de ordin tehnic şi juridic.
TVR este unul din cele trei posturi de televiziune care pot fi recepţionate pe întreg teritoriul Republicii Moldova, alături de postul rusesc ORT şi de Moldova 1.
Aşadar, Consiliul Cooronator al Audiovizualului a acordat unui alt post de televiziune o licenţă de emisie pentru reţeaua utiliuzată până în prezent de TVR 1.
Ce acoperire juridică are, însă, această decizie a CCA - l-a întrebat Alexandru Canţîr pe lectorul universitar Eugeniu Rîbca, expert la Asociaţia Presei Electronice (APEL).


http://www.interlic.md spunea în Octombrie 02,2007:

Mai multe organizaţii din domeniul mass-media şi drepturilor omului au lansat un apel către instituţiile abilitate ale statului, organismele internaţionale şi misiunile diplomatice acreditate în Republica Moldova. In Apel se mentioneaza:
Organizaţiile neguvernamentale de media şi din domeniul drepturilor omului, preocupate de monitorizarea implementării Codului audiovizualului, consideră drept ilegală scoaterea la concurs de către Consiliul Coordonator al Audiovizualului (CCA) al Republicii Moldova a frecvenţelor repartizate Societăţii Române de Televiziune (SRTv) pentru canalul TVR 1 şi, în consecinţă, drept nelegale rezultatele acestui concurs.
CCA a adoptat decizia de a oferi respectiva reţea de frecvenţe unui agent economic absolut necunoscut pe piaţa mediatică din R. Moldova, ignorând faptul că:
- decizia difuzării programelor TVR 1 în R. Moldova constituie o expresie a interesului public, naţional, exprimată public şi, ulterior, formulată în acte oficiale la nivel statal şi interstatal;
- licenţa de emisie eliberată SRTv de către CCA în 2006 legalizează dreptul de difuzare a programelor TVR 1 pe teritoriul Republicii Moldova pînă în anul 2011;
- decizia de scoatere la concurs a fost luată la solicitarea Ministerului Dezvoltării Informaţionale (MDI) al Republicii Moldova fără o justificare legală;
- titularul licenţei, SRTv, a arătat disponibilitate şi a făcut demersurile necesare pentru a nu prejudicia procesul de difuzare a programelor sale pe teritoriul R. Moldova;
- opinia publică din R. Moldova, prin intermediul mass-media, şi-a manifestat îngrijorarea faţă de o eventuală sistare a transmisiunilor TVR 1.
De menţionat că decizia de scoatere la concurs a fost luată la solicitarea Ministerului Dezvoltării Informaţionale (MDI) al Republicii Moldova, astfel CCA cedând imixtiunilor din partea autorităţilor statale. În afară de aceasta, credibilitatea CCA este viciată şi prin faptul că nu demult unii membri CCA au fost ţinta unor acţiuni de intimidare din partea Centrului Anticorupţie, iar decizia de a retrage licenţa acordată SRTv a fost precedată de remanieri în cadrul CCA, trezind opiniei publice suspiciuni de executare a unei comenzi politice.
În procesul de luare a deciziei, CCA nu a ţinut cont de interesul deosebit al publicului din R. Moldova pentru TVR 1, care îi asigura o diversitate de programe TV şi îi oferea şi un model de televiziune europeană accesibilă lingvistic.
Distribuirea de către CCA a frecvenţelor utilizate legal de către SRTv unui alt agent economic constituie primul caz de o asemenea gravitate de când există cadrul juridic de reglementare a audiovizualului naţional. CCA nu era în drept să anunţe concursul pentru frecvenţele respective în situaţia în care licenţa de emisie deţinută de SRTv era valabilă, iar demersul MDI al R. Moldova nu conţinea vreun temei juridic care să necesite anularea licenţei şi anunţarea unui nou concurs.
Scoaterea la concurs a frecvenţelor, cu 4 ani înainte de expirarea termenului valabilităţii licenţei de emisie, la o simplă solicitare a unei structuri guvernamentale fără o justificare legală, denotă că CCA nu-şi onorează statutul de autoritate publică autonomă, de reprezentant şi garant al interesului public în domeniul audiovizualului, de autoritate responsabilă pentru implementarea şi respectarea Codului audiovizualului, precum şi a tratatelor internaţionale în domeniul audiovizualului la care R. Moldova este parte.
Organizaţiile semnatare ale prezentului Apel se adresează pe această cale Consiliului Coordonator al Audiovizualului să restabilească în drepturi SRTv, în condiţiile cadrului legislativ existent în R. Moldova, ca titular al licenţei de emisie pentru difuzarea programelor TVR 1.
Ne adresăm Parlamentului şi Guvernului R. Moldova, care au emis pe parcursul anilor o serie de acte privind reglementarea difuzării programelor TVR 1 pe teritoriul R. Moldova, să garanteze respectarea tratatelor internaţionale în conformitate cu Constituţia R. Moldova şi să asigure funcţionarea autonomă şi independentă a autorităţii publice de reglementare în domeniul audiovizualului.
Facem apel către organismele internaţionale şi misiunile diplomatice acreditate în R. Moldova, către reprezentanţii societăţii civile şi ai mass-media din ţară şi de peste hotare, să susţină procesele democratice de funcţionare a audiovizualului moldovenesc în spiritul drepturilor şi libertăţilor constituţionale, să ia atitudine faţă de tentativele de minimalizare a valorilor democraţiei europene în audiovizualul moldovenesc, în vederea apărării intereselor publicului telespectator din Republica Moldova la o informaţie diversă, pluralistă şi de interes general.
Asociaţia Presei Electronice;
Asociaţia Juriştilor Independenţi,
Asociaţia Presei Independente,
Asociaţia Telejurnaliştilor Independenţi,
Centrul Acces-Info,
Centrul Independent de Jurnalism,
Comitetul pentru Libertatea Presei,
Comitetul pentru Apărarea Drepturilor Umane şi Profesionale,
Juriştii pentru Drepturile Omului,
Uniunea Jurnaliştilor din Moldova.

Din ce în ce mai puţini români. Politica actuală, şi de la noi, şi de la ei, fac în scurt timp ceea ce nu a reuşit comunismul şi Puterea sovietelor.

Niciun comentariu: