miercuri, iulie 02, 2008

Gabriela Cretu - Rapoartoare de aviz


Gabriela Cretu o fost numita marti 1 iulie raportoare de aviz a Comisiei pentru piata interna si protectia consumatorilor (IMCO) a PE pentru “Cartea alba privind actiunile in despagubire pentru incalcarea regulilor antitrust din Comunitatea Europeana“.

Cam ce ar însemna aceste reguli antitrust. Să luăm un exemplu recent:

Gaz de France" şi E.ON - acuzate de încălcarea normelor antitrust
Comisia Europeană crede că cele două companii şi-au împărţit pieţele
Autorităţile de reglementare din Uniunea Europeană au acuzat "Gaz de France" SA (GDF) şi E.ON AG (Germania), două dintre cele mai mari companii de utilităţi de pe continent, de încălcarea normelor antitrust, prin faptul că acestea s-au înţeles ca niciuna dintre ele să nu livreze pe piaţa celeilate.

Comisia acuză companiile amintite de manipularea pieţelor gazelor naturale, extinzând acum o anchetă începută în urmă cu doi ani, pe marginea unor livrări făcute printr-o conductă comună.

"Comisia Europeană confirmă că a trimis atât companiei , cât şi E.ON, scrisorile cu obiecţiile ridicate asupra unei posibile înţelegeri secrete referitoare la o împărţire a pieţelor, printr-o conductă de gaze, în sensul că GDF nu va vinde gaze în Germania şi E.ON nu va livra gaze în Franţa", a declarat Jonathan Todd, purtătorul de cuvânt al comisarului european pentru concurenţă.

"Gaz de France", operatorul celei mai mari reţele de distribuţie a gazelor naturale din Europa, a anunţat că a primit scrisoa­rea autorităţilor de la Bru­xelles, în care se arată că este sus­pectată de o înţelegere cu E.ON în privinţa livrărilor de gaze. Potrivit celor de la GDF, scrisoarea Comisiei se referă, în special, la livrările de gaze naturale prin intermediul conductei MEGAL.

Gazoductul MEGAL este deţinut în comun de E.ON şi GDF. Acesta transportă gaze pe teritoriul Germaniei, de la graniţa cu Cehia, până în Franţa.

În ceea ce-i priveşte, reprezentanţii E.ON sunt încrezători că vor înlătura temerile UE în problema ridicată. "E.ON va colabora în mod constructiv cu autorităţile", au subliniat aceştia.

Investigaţia a debutat în 2006, cu o percheziţie a birourilor celor două companii, care s-a transformat într-o investigaţie antitrust formală, în iulie 2007.

Comisia Europeană poate amenda companiile care încalcă regulile antitrust cu până la 10% din cifra vânzărilor acestora. (Alina Vasilescu - http://www.bursa.ro/on-line/s=international&articol=28515&editie_precedenta=2008-06-13.html)

Niciun comentariu: