joi, iulie 17, 2008

PD-L critică politizarea justiţiei


Vicepreşedintele PD-L a acuzat PNL şi PSD de faptul că ar fi politizat sistemul de justiţie din România.

Valeriu Stoica a afirmat că justiţia din ţara noastră este caracterizată în prezent de corupţie, instabilitate legislativă, politică defectuasă de resurse umane, management financiar păgubos al instanţelor şi o slabă organizare a sistemului judiciar.

"Din 3 Aprilie 2007, dată la care Parlamentul României a aprobat componenţa Guvernului Tăriceanu II (PNL - PSD) şi până în prezent, a trecut aproximativ un an şi jumătate. Guvernul Tăriceanu II şi-a dovedit incompetenţa, a cultivat corupţia şi a protejat interesele nelegitime ale propriei clientele politice. Guvernul a împiedicat adoptarea reglementărilor necesare în domeniu, a inventat blocaje pentru a împiedica trimiterea în judecată a unor parlamentari şi a interpretat imunitatea acestora dincolo de litera şi spiritul Constituţiei. Monopolul corupţiei este cel mai periculos monopol, iar prn atitudinea de susţinere a miniştirilor corupţi, premierul Tăriceanu a devenit patronul corpţiei în România. În acest moment, aproape toate anchetele în dosarele de mare corupţie sunt blocate, amânate sau trimise pentru refacerea urmăririi penale. De asemenea, în procesul de legiferare urgenţa luării deciziilor, legiferarea pe cale Ordonanţelor de Urgenţă au condus la adoptarea unor soluţii rapide, lipsite de temeinicia unor cercetări prealabile a nevoilor din acest sistem", a explicat Valeriu Stoica.

Vicepreşedintele PD-L a denunţat şi faptul că în ultimii ani, Institutul Naţional al Magistraturii ar fi selectat personal pe baza unor criterii superficiale. De asemenea, Stoica a menţionat că bugetul instanţelor este stabilit de Ministerul Justiţiei, fapt care nu conferă independenţa de Executiv a sistemului de justiţie.

Din aceste motive, Partidul Democrat Liberal susţine că a adoptat un set de proiecte ce ar fi capabile să asigure o reformă viabilă sistemului judiciar.

Valeriu Stoica a menţionat că proiectul PD-L pune accent pe combaterea corupţiei, îmbunătăţirea politicii de resurse umane în magistratură şi transferul atribuţiilor bugetare ale Ministerului Justiţiei către o instituţie independentă.

Concret, PD-L doreşte stabilirea unui procent minim din PIB alocat Justiţiei. (Cozmin Buhuş - AMOS News)

Niciun comentariu: