vineri, iulie 18, 2008

Un exemplu demn de urmat pentru Patriarhul României


Papa cere religiilor să se unească împotriva terorismului
Papa Benedict XVI a cerut tuturor religiilor să se unească împotriva terorismului şi să îşi rezolve în mod paşnic divergenţele, cu ocazia unui discurs ţinut astăzi în faţa liderilor islamici şi ai comunităţii evreieşti din Australia.



"Într-o lume ameninţată de forme sinistre de violenţă care nu fac discriminări, vocile unite ale liderilor religioşi cer naţiunilor şi comunităţilor să îşi rezolve conflictele pe cale paşnică şi cu respect pentru demnitatea umană", a declarat suveranul Pontif.
Papa a mai declarat că biserica catolică este deschisă să înveţe de la alte religii, comentariu venit în contextul în care Vaticanul încearcă să îşi îmbunătăţească relaţiile cu lumea islamică.
Relaţiile dintre catolicism şi lumea musulmană au avut de suferit în 2006, în urma unui discurs ţinut de Papă la Regensburg, Germania, al cărui mesaj musulmanii înţeleseseră că ar fi fost că Islamul este violent şi iraţional.
Musulmani din toată lumea protestaseră în urma acelui discurs, iar Papa, pentru realizarea unei reconcilieri, a vizitat Moscheea Albastră, din Turcia, şi s-a rugat către Mecca.
În martie, Vaticanul şi liderii musulmani au stabilit să aibă un dialog permanent la nivel oficial, "Forumul Catolico-Musulman", în scopul îmbunătăţirii relaţiilor dintre cele două religii.
Papa a declarat că recunoaşte respectul Australiei pentru libertatea religioasă, adăugând că religia reprezintă o forţă a unităţii, nu a divizării.
Suveranul Pontif a afirmat că religia poate ajuta oamenii de diferite rase "să trăiască în mod generos, creând legături de prietenie cu vecinii noştri".
Liderii comunităţii musulmane din Australia au deschis uşile moscheelor şi şcolilor musulmane pentru a găzdui pelerinii catolici sosiţi în Australia cu ocazia Zilei Mondiale a Tineretului, ca parte a eforturilor de eliminare a tensiunilor inter-religioase. (Călin Angheluţă - AMOS News)

Dacă la un moment dat toţi liderii religioşi vor spune că terorismul nu are suport religios, poate că terorismul va fi nevoit să renunţe la aura sa "dezinteresată" şi va fi nevoit să recunoască că liderii terorişti urmăresc un interes propriu.

Niciun comentariu: