marți, ianuarie 01, 2008

NATO

Reprezentanţa Permanentă a Romaniei pe Lângă Uniunea Europeană transmite, citând Agenţia Naţională de Presă ROMPRES, că România va găzdui în 2008 cel mai mare summit din istoria NATO.

Bucureşti, 21 sep /Rompres/ - Nu mai puţin de 3.000 de înalţi delegaţi, aproximativ 3.500 de jurnalişti şi 7.000 de militari, forţe de securitate şi de poliţie vor fi implicaţi în summit-ul Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) care va avea loc în perioada 2-4 aprilie 2008, la Bucureşti, în centrul de conferinţe al Palatului Parlamentului.
Potrivit coordonatorului grupului de lucru pentru organizarea evenimentului, Victor Micula, summit-ul din capitala României va fi cel mai mare din istoria NATO, având în vedere că, pe lângă cele 26 state membre ale Alianţei, vor participa toate cele 23 de ţări care fac parte din Parteneriatul pentru Pace.
La Bucureşti sunt aşteptaţi în jur de 3.000 de înalţi delegaţi ai ţărilor participante, iar pentru aceştia s-a estimat un necesar de 2.800 de camere în hoteluri de 4 şi 5 stele. Ambiţia părţii române este însă de a trimite Bruxelles-ului o ofertă de 3.800 de camere, ţinând cont că până şi cei mai înalţi demnitari, precum preşedintele SUA, George W. Bush, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, preşedintele Franţei, Nicholas Sarkozy, sau premierul Marii Britanii, Gordon Brown, vor sta la hotel.
Lucrările summit-ului NATO de la Bucureşti vor fi reflectate de 3.000-3.500 de ziarişti, dintre care 40% vor fi redactori, iar 60% tehnicieni. Trei etaje ale aripii Izvor a Palatului Parlamentului vor fi folosite drept centru de presă, iar aici vor fi amenajate 13 săli pentru conferinţe de presă, două studiouri de televiziune şi două studiouri de radio. Ziariştii vor avea la dispoziţie 1.300 de staţii de lucru individuale, prevăzute cu internet şi linie telefonică, 60 de staţii de editare video şi 30 de staţii de editare audio, 15 locuri pentru stand-up în interior şi 5 în afară, urmând ca discursurile inaugurale să fie urmărite într-un circuit închis de televiziune.
Securitatea participanţilor la summit va fi asigurată de 5.000 de militari, 1.500 de angajaţi ai Serviciului de Protecţie şi Pază şi de 400 de poliţişti. Pe lângă aceste forţe implicate direct în asigurarea securităţii, forţele de poliţie îşi vor spori activităţile de supraveghere în toată Capitala.
Cu o zi înaintea summit-ului va fi organizat un Forum trans-atlantic, la care vor lua parte organizaţii neguvernamentale şi personalităţi ale scenei politice internaţionale.
Memorandumul de înţelegere privind datele tehnice ale organizării Summit-ului NATO de la Bucureşti, din 2-4 aprilie 2008, a fost semnat, vineri, la sediul Ministerului român al Afacerilor Externe de secretarul Consiliului Nord-Atlantic, Berndt A. Goetze, şi de subsecretarul de stat în MAE Victor Micula, coordonator al departamentului însărcinat cu organizarea evenimentului.
Documentul a fost semnat la finalul mai multor luni de negocieri între diplomaţii români şi experţii NATO, fiind un document tehnic, nu juridic, care are drept scop stabilirea responsabilităţilor ţării organizatoare, a precizat, într-o conferinţă de presă, Victor Micula.
El a arătat că documentul stă şi la baza alocării de fonduri pentru eveniment, statul român urmând să asigure achiziţionarea elementelor de birotică, a echipamentelor de securitate, a aparaturii pentru echiparea centrului media şi de comunicare, cheltuielile de protocol şi cele privind organizarea unor evenimente de diplomaţie în marja Summit-ului.
Pe de altă parte, Victor Micula a arătat că Summit-ul va oferi României ocazia să fie mai vizibilă în stabilirea agendei acestui eveniment. 'Ne-am dori ca locaţia să aibă o legătură şi cu agenda Summit-ului', a spus oficialul MAE, explicând că România are interes pentru discutarea unor probleme cum ar fi Balcanii de Vest, zona extinsă a Mării Negre, securitatea energetică, scutul antirachetă.
'NATO este recunoscător României pentru că găzduieşte reuniunea la nivel înalt, un eveniment extraordinar ca dimensiuni şi organizare', a spus, la rândul său, oficialul NATO.
Secretarul Consiliului Nord-Atlantic a adăugat că a vizitat în ultima săptămână Palatul Parlamentului şi a rămas impresionat de mărimea acestuia şi de posibilităţile oferite pentru găzduirea reuniunii, arătând că se va încerca să nu fie perturbată activitatea tuturor instituţiilor care îşi au sediile în Casa Poporului.

Niciun comentariu: