Guvernul României:
Având în vedere acuzaţiile false lansate public în ultima vreme, Biroul de Presă al Guvernului este abilitat să comunice următoarele:
Deciziile de eliberare a lui Adrian Gorun din funcţia de secretar general al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi, respectiv, de numire în cea de secretar general al Comisiei Naţionale de Prognoză sunt decizii cu caracter administrativ, nu politic, şi au fost luate în vederea întăririi capacităţii administrative şi eficientizării activităţii instituţiilor publice menţionate, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Potrivit legii, secretarul general al unui minister nu ocupă o funcţie politică, ci este înalt funcţionar public şi face parte din Corpul Înalţilor Funcţionari Publici, împreună cu prefecţii, subprefecţii, inspectorii guvernamentali şi secretarii generali adjuncţi ai ministerelor. În cadrul acestui organism funcţionează principiul mobilităţii. Deciziile privind mobilitatea persoanelor care ocupă aceste funcţii le ia Guvernul sau primul-ministru, în vederea întăririi capacităţii administrative şi eficientizarea activităţii administraţiei publice.
Deciziile de eliberare, respectiv de numire au fost luate în baza prevederilor legale privind intrarea în categoria înalţilor funcţionari publici, managementul carierei şi mobilitatea înalţilor funcţionari publici, respectiv HG nr. 341/2007.
Potrivit Legii nr. 188/1999, republicată în 2007, privind Statutul funcţionarilor publici, „funcţionarii publici au obligaţia să îşi îndeplinească cu profesionalism, imparţialitate şi în conformitate cu legea îndatoririle de serviciu si să se abţină de la orice faptă care ar putea aduce prejudicii persoanelor fizice sau juridice ori prestigiului corpului funcţionarilor publici”. Prin lansarea de acuzaţii false la adresa primului-ministru, Adrian Gorun încalcă această prevedere şi se descalifică din punct de vedere profesional. Reamintim că în Statutul Funcţionarilor Publici sunt prevăzute sancţiuni pentru „manifestări care aduc atingere prestigiului autorităţii sau instituţiei publice în care îşi desfăşoară activitatea”.
Fostul secretar general al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT), Adrian Gorun, refuza sa se prezente la noul post de secretar general al Comisiei Nationale de Prognoza (CNP), transmite corespondentul ROMPRES. Adrian Gorun a declarat, intr-o conferinta de presa sustinuta la Targu-Jiu, ca a aflat de la televizor despre schimbarea sa din functie, desi trebuia sa-i fie adusa la cunostinta prin inmanare si semnatura de primirea a deciziei. Adrian Gorun considera ca intre scrisoarea liderului liberalilor gorjeni, Dan Ilie Morega, din iulie 2007, prin care i se cerea premierului mutarea sa de la MECT, si Decizia nr. 19/16.01.2008 semnata de premier, prin care este eliberat si numit secretar general la CNP, "exista un vadit raport de cauzalitate", intrucat Tariceanu a pus in aplicare continutul acesteia. "Consider masura premierului Tariceanu, de schimbare a mea din functia de la MECT si de trimitere la CNP drept un abuz excesiv de putere si, pentru ca am luat la cunostinta de ea prin presa, ii transmit tot prin intermediul acesteia ca nu voi merge acolo", a conchis Adrian Gorun. Reamintim ca, joi, Adrian Gorun s-a prezentat la Parchetul General pentru a depune o plangere impotriva premierului Calin Popescu-Tariceanu, pe care il acuza de "abuz excesiv de putere" intrucat l-a schimbat din functie.
"Solicit cercetarea primului-ministru Calin Popescu-Tariceanu pentru savarsirea infractiunilor de abuz in serviciu contra intereselor publice, art. 248 Cod Penal, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor, art. 246 Cod Penal si asocierea in vederea savarsirii unor infractiuni, art. 323, Cod Penal", a afirmat Adrian Gorun.
Fostul membru de marca al PNL Gorj Adrian Gorun, mutat de premierul Tariceanu din functia de secretar general al Ministerului Educatiei in alta functie la Comisia de prognoza, i-a oferit lui Traian Basescu posibilitatea mult asteptata de a-l trimite si pe seful Guvernului sub urmarire penala. Gorun, suparat ca a fost schimbat din functie, a depus la Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie o plingere penala pe numele lui Tariceanu, pe care il acuza de abuz in serviciu contra intereselor publice, abuz in serviciu contra intereselor persoanelor si asociere in vederea savirsirii de infractiuni. Potrivit editiei de ieri a „Gazetei de Sud”, Gorun le cere procurorilor sa inceapa o ancheta impotriva lui Tariceanu deoarece acesta a pus in aplicare solicitarea expresa a baronului de Gorj, Dan Ilie Morega, privind inlocuirea sa din functia de la Ministerul Educatiei.
Adrian Gorun a atasat la plingerea penala si o scrisoarea adresata in iunie 2007 de catre Morega premierului Tariceanu, scrisoare in care baronul de Gorj ii solicita premierului sa il forteze pe Adrian Gorun sa isi dea demisia din postul de rector al Universitatii „Constantin Brancusi” din Tirgu-Jiu, pentru ca ulterior sa il inlocuiasca si din functia de secretar general al Ministerului Educatiei, Cercetarii si Tineretului, lucru ce s-a si intimplat recent. „Gazeta de Sud” citeaza si textul scrisorii care poarta antetul PNL Gorj: „Biroul Politic Teritorial al PNL Gorj a votat cu unanimitate inlocuirea lui Adrian Gorun conform celor stabilite cu ocazia intilnirii, in doua faze, astfel: a) invocarea incompatibilitatii si a conflictului de interese pentru functia de rector al Universitatii «Constantin Brancusi» si obligarea acestuia sa isi dea demisia; b) trecerea acestuia din functia de secretar general al MECT intr-o alta functie de inalt functionar public in afara MECT si a judetului Gorj sau demiterea”.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu