joi, februarie 14, 2008

Briefing de presă susţinut de Ilie Bolojan


Briefing de presă susţinut de Ilie Bolojan, secretarul general al Guvernului, la finalul şedinţei de guvern
Ilie Bolojan: Buna ziua. Aş dori să vă prezint două chestiuni: prima este legată de partea de componentă bugetară de planificare care a fost, astăzi, adoptată prin hotărâre de guvern. Până luni secretarul de stat Giosan care coordonează Direcţia de politici publice va prezenta pentru Secretariatului General componenta de planificare strategică şi toată metodologia. Fiecare minister are o componentă de planificare strategică stabilită încă de anul trecut pentru intervalul 2008-2010. Acest lucru înseamnă că şi-au stabilit ţinte, obiective, ceea ce vor să facă conform angajamentelor la care România este parte şi pentru promovarea unor politici publice coerente. Prin această hotărâre de guvern se stabileşte o metodologie prin care în funcţie de aceste obiective să se stabilească bugetele şi modul de planificare bugetară astfel încât legătura dintre proiecte şi partea de finanţare să fie o componentă reală. Până pe data de 15 aprilie ministerele trebuie să elaboreze această componentă bugetară.
A doua chestiune pe care aş dori să o prezint este legată de câteva măsuri care au fost adoptate, legate de Regia de Protocol.
În şedinţa de guvern, de astăzi, a fost aprobată o ordonanţă de urgenţă care stabileşte, în principal, două elemente: în primul rând, permite diferenţierea chiriilor care sunt percepute de Regia de Protocol de la chiriaşii pe care îi are faţă de chiriile care se percep de alte autorităţi, administraţia publică locală, la nivelul întregii ţări. Până acum, conform legii locuinţei, aceste chirii erau stabilite unitar şi ele erau foarte puţin diferite în aşa fel încât, practic, în sectorul 1 al Capitalei, chiria de bază pe metrul pătrat era în jur de 0,85 euro. Vom avea chirii diferenţiate la regie faţă de celelalte chirii din ţară din sistemul public.
A doua componentă a acestei ordonanţe se referă la majorarea acestor chirii faţă de nivelul actual. De la valoarea pe care am prezentat-o sunt câteva majorări care au fost aplicate şi, anume, sunt majorări diferenţiate în funcţie de apartamente şi de vile. Apartamentele care sunt de suprafaţă mică, unde avem o componentă de tip social, s-a mers pe o majorare mai mică, până la 2,5 euro pe mp. Aceasta creşte până la 4 euro la apartamente peste 100mp, iar pentru vile chiria pe mp devine 10 euro pe mp. Acestea sunt chiriile care se apropie de cele de pe piaţă. Ordonanţa defineşte ce înseamnă apartamentul, ce înseamnă vila şi aveţi din câte am înţeles prezentate de la colegii mei datele legate de ordonanţă.
Tot de la 1 martie intră în vigoare deciziile Consiliului de Administraţie a Regiei, care măresc preţurile de închiriere la toate spaţiile pe care le avem.
La operatorii economici din presă şi cultură, asociaţii sau societăţi comerciale, de la 2 euro la 4 euro în Casa Presei; pentru cei care nu sunt în Casa Presei de la 2,5 euro la 6 euro; pentru fundaţii şi asociaţii non-profit la 5 euro, aşa cum le aveţi prezentate în nota de fundamentare a ordonanţei.
În acest fel considerăm că cei care vor dori să rămână chiriaşi ai regiei vor trebui să plătească chirii decente. Vom echilibra bugetar regia şi vom crea condiţiile pentru vânzarea prin licitaţie a spaţiilor regiei fără foarte multe probleme de natură juridică.
A doua decizie adoptată astăzi se referă la finalizarea unui ordin al secretarului general, care va fi emis în cursul zilei de mâine, privitor la modul de prelungire a contractelor de închiriere valabile astăzi şi la politica pe care o urmăm având în vedere deciziile Curţii Constituţionale privind obligativitatea vânzării prin licitaţie publică. Credem că orice fel de modificări vor fi aduse în Parlament nu vor mai putea eluda acest principiu. Toate contractele care vor expira după decizia Curţii Constituţionale, în prima jumătate a anului, vor fi prelungite până în data de 1 iunie. Pentru toate contractele pe care le are Regia, inclusiv pentru acestea, toţi chiriaşii vor fi notificaţi cu privire la faptul că după expirarea datelor din contract nu se mai prelungesc contractele ci vor fi scoase apartamentele la vânzare prin licitaţie.
De asemenea, la finalul acestei luni vom introduce pe ordinea de zi a şedinţei de guvern hotărârea prin care vom preciza foarte clar elementele de patrimoniu, adică ce se vinde şi ce nu se vinde.
După adoptarea acestei hotărâri, pentru toţi cei care vor fi în locuinţe de serviciu sau de protocol care nu se vor vinde, vom declanşa procedura de evacuare şi de reziliere a contractelor. Acestea sunt aspectele pe care am dorit să vi le prezint, dacă aveţi întrebări.
Reporter: O întrebare legată de Antibiotice Iaşi: dacă există vreo menţiune pe care să o faceţi în numele Guvernului, ce se mai întâmplă acolo, dacă aţi primit vreo hotărâre de la Curtea de Apel din Iaşi şi dacă o veţi contesta?
Ilie Bolojan: Am stabilit o poziţie comună cu AVAS şi, anume, faptul că vom contesta soluţia Curţii de Apel Iaşi imediat ce vom primi decizia. Vă mulţumesc.

Niciun comentariu: