luni, februarie 18, 2008

Corina Creţu despre proclamarea unilaterală a independenţei fostei provincii Kosovo


Politica Românească a fost rezervată în ceea ce priveşte auto-proclamarea independenţei provinciei Kosovo. În afară de UDMR, care a întâmpinat vestea cu o sclipire de bucurie în ochi, politica românească a fost preocupată dar rezervată.
Corina Creţu: Proclamarea unilaterală a independenţei fostei provincii Kosovo este un eveniment care se impune a fi analizat cât mai urgent
Corina Creţu, membru în Parlamentul European, a trimis, în această dimineaţă, o declaraţie în legătură cu proclamarea, la 17 februarie 2008, a independenţei fostei provincii Kosovo.

AMOS News redă textul integral al declaraţiei.
„Proclamarea unilaterală a independenţei fostei provincii Kosovo este un eveniment care se impune a fi analizat cât mai urgent de către autorităţile statului român, mai ales prin prisma riscurilor şi consecinţelor pe care le generează.
Pentru prima dată după al doilea război mondial, se adoptă o decizie de această natură privind graniţele unui nou stat în Europa, aruncându-se în aer sistemul de drept internaţional clădit pe Carta ONU din 1945 şi pe Actul Final de la Helsinki din 1975, care consfinţeau inviolabilitatea frontierelor şi integritatea teritorială a statelor.
Se creează astfel un precedent extrem de periculos, care poate pune în pericol pacea şi stabilitatea nu numai în Balcani, ci în întreaga lume. Reacţiile forţelor separatiste din Ţara Bascilor până în Abhazia şi Osetia de Sud, imediat după proclamarea independenţei kosovare, sunt elocvente în acest sens.
Este regretabil faptul că UDMR a cerut, în mod oficial, recunoaşterea actului unilateral de la Priştina, intrând astfel în contradicţie cu poziţia Guvernului din care face parte şi consider că este datoria întregii clase politice româneşti să condamne declaraţiile Consiliului Naţional Secuiesc, care vorbesc deja despre puterea de precedent a cazului Kosovo, cu trimitere la judeţele din inima României. Îmi exprim speranţa ca şeful diplomaţiei române să ridice această problemă la reuniunea miniştrilor europeni de externe ce se va desfăşura la Bruxelles, propunând identificarea urgentă a unor forme de coexistenţă paşnică, prin care să fie depăşite conflictele etnice şi teritoriale. Istoria ne-a învăţat că victoria unora asupra altora nu este decât o efemeră soluţie de forţă, menită să alimenteze spirala violenţei. Într-o Europă Unită, secesiunea armată nu poate constitui o soluţie pentru rezolvarea unor probleme istorice precum cele atât de sensibile din zona Balcanilor.
În actualul context, consider de o importanţă vitală ca Preşedintele României să uzeze de atribuţiile sale constituţionale şi să demareze de urgenţă consultări cu toate partidele parlamentare, precum şi cu premierii şi miniştrii de externe care au gestionat, până în prezent, politica externă a României, în vederea adoptării unui punct de vedere unitar şi coerent în această privinţă.
Propun, de asemenea, colegilor mei români din Parlamentul European, organizarea unei reuniuni pentru a decide modalităţile cele mai eficiente în vederea susţinerii interesului naţional în situaţia creată prin proclamarea independenţei Kosovo.”

6 comentarii:

Anonim spunea...

bibliotecaru,

ai o leapsa de la mine.

Anonim spunea...

E corect si la obiect analiza Corinei Cretu.

Anonim spunea...

Multumesc ca ati preluat aceasta stire. Ar fi, dupa parerea mea, o chestiune elementara ca seful statului sa convoace astazi o intrunire a tuturor partidelor politice parlamentare, pentru a da un semnal ca ne pasa, ca tara, de ceea ce se intampla. Pentru a pregati pozitia oficiala pe care ministrul de externe trebuie sa o prezinte la Bruxelles. Pentru a-si indeplini obligatiile constitutionale de mediator in societate, de garant al independentei si suveranitatii statului roman. Pentru a arata ca Romania este guvernata. Pentru a nu-i lasa pe romanii din Ardeal prada disperarii.

Anonim spunea...

Felicitari Corinei Cretu pentru luarea de atitudine.Oamenii nostri politici ar trebui sa aiba o reactie prudenta( avand in vedere alianta cu NATO si apartenenta la UE)in exterior, dar ferma in interior fata de politicienii maghiari.Lia

Anonim spunea...

Pozitia lui Cretu e OK dar agitatia si panica nu e necesara.
Pozitia noastra este foarte clara a fost exprimata, ministrul de externe are un mandat clar la Onu ne-am spus (fara nici-un succes) aceiasi parere cunoscuta.

Anonim spunea...

Bibliotecaru, raportul antifrauda cu bani europeni care apare azi?