duminică, februarie 03, 2008
Din nou Piaţa Universităţii
Ca într-un film al amintirii fenomenului Piaţa Universităţii, mai mult organizaţii non-guvernamentale au recreat o stare anti-instituţionale. De data aceasta instituţia vizată nu a mai fost preşedinţia sau guvernul sau parlamentul ci Curtea Constituţională din România. Fără să-şi dea seama de urmări, CCR a deschis o adevărată cutie a Pandorei. Oamenii au înlăturat capacul care ţinea întreaga presiune şi protestele s-au revărsat.
Manifestarea a fost organizată de mai mult de 20 de organizaţii neguvernamentale. Protestul a fost mai mult punctual, dar nu numai, referitor la decizia Curţii Constituţionale(CC), privind neconstituţionalitatea legii de funcţionare a Consiliului Naţional de Studiere a Arhivelor Securităţii(CNSAS).
Mişcarea protestatară a adunat în Piaţa Revoluţiei peste 300 de persoane care au venit să fie alături de vorbitorii privind nedreptăţile pe care le face Curtea Constituţională. Ei solicită preşedintelui, primului-ministru şi Parlamentului să adopte măsuri legislative care să repună în funcţiune CNSAS să-şi continue activitate de deconspirare a foştilor colaboratori ai Securităţii. De asemenea, organizaţiile non-guvernamentale cer ca magistraţii, care au s-au exprimat vis-a-vis de legea de funcţionare a CNSAS ca fiind neconstituţională, să fie revocaţi din funcţie, şi odată cu ei şi Avocatul Poporului care a susţinut decizia lor. Reamintesc că revocarea Judecătorilor CCR o poate face Senatul României.
Mai mulţi vorbitori au luat cuvântul şi au susţinut la unison că decizia Curţii este o autentică lovitură de stat prin care se urmăreşte restauraţia valorilor comunismului. În Piaţa Universităţii şi-au făcut auzit cuvântul Ana Blandiana, Mircea Toma, Andrei Oişteanu, Cristian Mititelu, Lucian Perju. Discursurile au fost însoţite de huiduielile şi pancartele cu chipurile celor nouă magistraţi de la Curtea Constituţională, dar şi de lozincile care au fost scandate de către un grup de tineri studenţi şi cercetători, care s-au autonumit "Miliţia spirituală": Jos Comunismul!, Jos cu securiştii de la CC!, Pentru noi sunteţi un gunoi!-toate lozincile fiind îndreptate împotriva magistraţilor de la Curtea Constituţională.
Se pare că se va forma un "grup de dialog" cu membrii ai puterii, primul-ministru, Călin Popescu Tăriceanu şi Bogdan Olteanu, preşedintele Senatului. Discuţiile ar trebui să alunece spre tema legii Lustraţiei, lege care să elimine din structurile statului persoanele legate de instituţiile de represiune ale regimului comunist.
Se prea poate ca protestele să continue şi luni şi marţi, pentru ca apoi să se picheteze Guvernul. Guvernul este o ţintă a protestelor pentru că este abilitat să emită o ordonanţă de urgenţă care "să scoată din impas aplicarea Legii Ticu (conform căreia CNSAS poate să funcţioneze) şi să repare moral o greşeală istorică a uneia dintre cele mai importante instituţii ale statului, Curtea Constituţională".
"Ne-am lansat în această acţiune având convingerea că vom reuşi. Presiunea pe care o facem noi acum este de a ne impune ca parteneri în elaborarea soluţiilor juridice, pe lângă cei care le iniţiază, şi să forţăm Parlamentul să modifice iute legile pentru a scăpa de mizeriile adunate la Curtea Constituţională, precum şi mizeria de Avocat al Poporului. Avem o experienţă de 19 ani în spate şi ştim că în cazul în care ne mişcăm rezolvăm ce ne-am propus", a declarat Mircea Toma.
Personal nu cred că astfel de mişcări au o influenţă reală asupra instituţiilor statului, instituţii care s-a obişnuit cu astfel de constrângeri şi puncte de presiune. Mai repede cred că PNL va găsi în această mărinimie de repunere în funcţie a instituţiei CNSAS-ului un bilet electoral în alb.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
[...]Promovaţi şi să participaţi cât mai activ posibil la această luptă a societăţii, pentru că, aşa cum spune şi Bucurenci aici, "Cu cât vom fi mai puţini, cu atât îndrăzneala lor va fi mai mare."![...]
Nu este lupta mea. Trăiesc într-un stat de drept şi mă lupt pentru mecanismele democrate care să înlocuiască ieşirea în stradă. Strângerea oamenilor în Piaţa Universităţii este un act revoltă care nu are cum să se finalizeze. O iniţiativă legislativă din partea cetăţenilor care să propună parlamentului o altă lege de funcţionare pentru Curtea Constituţională, care să ceară votarea din 4 în 4 ani a judecătorilor, ar fi o cale mult mai bună. Lumea preferă însă o presiune asupra... asupra cui e presiunea, pentru că nu are voie nimeni să-i dea afară, decât senatul prin nişte mecanisme complicate care nu cred că se vor folosi vreodată. Este deci un demers inutil ieşirea în strada.
Trimiteți un comentariu