sâmbătă, februarie 02, 2008

liberalis liber


(liberal liber)
Citeam ştirile de astăzi şi am avut impresia că liberalii se formează în armata luminii, în frunte cu războinicul luminii, Onorabilul premier Tăriceanu. După că domnul Becalii s-a văzut deposedat prin alunecare de câţiva membrii de vază ai partidului său, iată că acum liberalii îi fură şi aura de cavaler al dreptăţii arborând imaginea grupării care îşi ia pe umeri rezolvarea tuturor problemelor ţării.
Călin Popescu Tăriceanu, premier şi lider liberal, a declarat că PNL îşi va asuma răspunderea pentru "scoaterea din impas" a CNSAS. Probabil că observarea presiunii sociale puse de către CCR pe umerii românilor printr-o interpretare alambicată a legii, a umplut inimile sensibile de liberali de avântul patriotic. Iată că dl. Tăriceanu deja a decis, în numele PNL, formarea unui grup de lucru, cu participarea domnilor Stejărel Olaru şi Marius Oprea, care va căuta, şi probabil va găsi, suportul legal în acest sens.
"Împreună cu colegii mei am concluzionat că avem o responsabilitate majoră ca partid pentru a scoate din impas CNSAS. Considerăm că avem obligaţia şi pârghiile necesare să asigurăm existenţa şi funcţionarea unei structuri a CNSAS-ului, care să permită accesul fiecărei persoane la propriul dosar, care să permită continuarea procesului de deconspirare a fostei Securităţi şi care să aibă rolul de a păstra acest fond arhivistic extraordinar", a declarat Tăriceanu după ce întâlnirea conducerii PNL cu grupurile parlamentare ale formaţiunii a luat sfârşit. Experienţa anterioară ne arată că stabilirea unei comisii duce, întotdeauna, la rezolvarea unei probleme în România. Cu cine va lupta acest grup menit să restabilească dreptatea? O spune tot domnul Tăriceanu, indirect, atunci când spune că ar fi regretabil ca în România să se constate că "urmaşii Securităţii" sunt mai tari decât societatea. Oare “securiştii” de care pomeneşte domnul Tăriceanu sunt chiar membri ai CCR?
"Avem responsabilitatea aceasta pe care ne-o asumăm în mod clar, fără ezitare. Vom proceda la consultări cu societatea civilă pentru a găsi cea mai potrivită formulă. Am decis constituirea unui grup de lucru, la care vor participa Stejărel Olaru şi Marius Oprea, pentru a găsi suportul legal în acest sens".
Bine, bine… dar cum anume se poate rezolva o decizie a CCR, chiar în punctele esenţiale? Tăriceanu răspunde: "Nu vă pot da detalii în privinţa modalităţii prin care să rezolvăm problema".
Decizia Curţii Constituţionale din România la sesizarea domnului Dan Voiculescu este totuşi o problemă secundară. Domnul Tăriceanu consideră că Guvernul României, desigur sub comanda domniei sale, şi parlamentarii PNL, vor asigura tot ce este necesar pentru adoptarea uninominalului. Din punctul de vedere al premierului, partidele politice sunt singurul sprijin de care mai are nevoie votul uninominal.
"Doresc să subliniez că împreună cu colegii parlamentari vom asigura tot suportul pentru ca legea privind votul uninominal să fie adoptată cât mai curând, astfel încât votul uninominal să devină o realitate. Avem convigerea că este un proiect necesar pentru recredibilizarea Parlamentului".
Comisiile juridice ale Parlamentului au finalizat, miercuri, “discuţiile pe fond” asupra modificării legii privind alegerea senatorilor şi deputaţilor. Cu cvorumul este ceva mai greu, în rest totul este bine. Dacă săptămâna viitoare va fi cvorum, va fi elaborat raportul asupra acestui act normativ, deşi termenul de adoptare a raportului era 31 ianuarie.
Preşedintele Camerei Deputaţilor, domnul Olteanu, ameninţă strategic că se va retrage din activitatea parlamentară dacă nu se adoptă sistemul de vot uninominal.
Iată că liberalul Bogdan Olteanu a adăugat că sistemul de vot actual nu asigură o reprezentare corectă a alegătorilor în Parlament şi nici cei aleşi nu au măsura clară a modului sunt receptaţi de electorat, oarecum surprinzător având în vedere că nu s-a exprimat până acum foarte clar în această privinţă.
"Dacă avem vot uninominal, voi candida într-o circumscripţie din Bucureşti, pentru că sunt bucureştean. Dacă o să fie vot de listă o să mă retrag frumos în avocatură şi o să aştept vremuri mai bune. La vot de listă nu mai merg pentru că meseria pe care o am se face pe baza încrederii celor care te-au votat. Le schimbi viaţa dacă au încredere în tine. Încrederea e dată de reprezentativitate", a spus preşedintele deputaţilor.
Pe cale de consecinţă, parlamentarii nereprezentativi nu sunt recunoscuţi de cetăţeni ca reprezentanţii lor.
"Atunci, mi-e greu să le schimb viaţa. Dacă mă vor recunoaşte şi o să mă voteze, o să am curaj să fac şi propuneri", a încheiat domnul Bogdan Olteanu.

3 comentarii:

Anonim spunea...

Daca ai vazut emisiunea de la RTV cu Tanase si Ticu cred ca intelegi mai bine ce spun acum ceva mai calm decat ieri cand ieram nervos caci vazusem dupa 20 de ani inchiderea cercului de creta caucazian in care a inceput sa ne inchide securitatea incepand din seara lui 22 decembrie 89 cand strigatul de fara comunisti a declansat mia de morti, mineriadele, jefuirea tarii si tot ce-a urmat rau, binele fiind si el mai mult o aparenta in care este tot un rau mai mic vopsit de ticalosi in bine.

Este posibil ca aceasta decizie a CC atat de dura sa urmareasca urmatoarele:
a.daca tine, desfiintam si dam la cos CNSAS si avizam orice institutie ca poate pati la fel daca nu mananca cuminte din blidul pus in fata lor de securitate;
b.daca nu tine solutia radicala, si se pare dupa reactile de pana acum ca nu tine, ai facem sa fie fericiti sa ramana cu un CNSAS fara dinti, niste paznici de dosare daca nu le luam cumva si pe alea etc etc , adica o lege de tip Serban Nicolae(aflu azi de la Ticu Dumitrescu ca respectivul este finul lui Iliescu ceea ce explica totul despre individ).
Schema similara:aduceti-va aminte ca asa ceva s-a intamplat la alegerile prezidentiale din 2000, cand Ion Iliescu dorea nu numai sa fie ales, dar sa fie ales si de multi, ca sa aiba aparenta de legitimitate si atunci PSD a creat diversiunea cu Vadim(nu era nevoie de acordul lui V. pentru asta) cand au fost cadre PSD instruite ca in primul tur sa voteze cu Vadim, ca sa-i sperie pe cei mai naivi cum a fost Doina Cornea care a indemnat electoratul PNTCD SI Liberal sa voteze Iliescu in loc sa stea linistit acasa, cum am facut eu caci oricum nu era posibil ca Vadim sa-l depaseasca pe Iliescu in turul doi;

In opinia mea solutia de dorit este ca in Parlament sa se rezolve punctual obiectiile CC si este fezabil acest lucru, fara sa fie emasculat CNSAS si se poate, daca macar pentru asta si temporar se reface in parlament alianta DA.
Asta trebuie sa faca organizatiile civice care au lasat ptr un moment la o parte divergentele, sa convinga vechea DA sa functioneze aici ca la ingeput si apoi se pot intoarce in ring la dat la giale.
Avocatul Poporului cred ca poate fi reclamat la institutia europeana de acest tip pentru termenii denigratori folositi la adresa CNSAS(el care in cadrul CC in trecut a declarat constitutionala legea CNSAS)
In emisiunea de azi cu Tanase si Ticu am aflat ca anterior CC a mai dat certificate de constitutionalitate si pe articole dar si pe intreaga lege CNSAS, deci actuala decizie intra in conflict cu decizii anterioare?
Succes tuturor celor care nu doresc si nu accepta sa se inchida cercul restauratiei dictaturii securistilor si turnatorilor.
Si uite o propunere interesanta de pe un blog:

lucid:

31 Ianuarie 2008 (21:36)
Dle Teodorescu: se poate face ceva concret si imediat. Facetzi un apel catre colegiul CNSAS, sau, daca astia nu vor, catre cerecetatorii de buna credintza de acolo, sa faca publice de urgentza pe website-ul institutziei CD-urile cu “cartoteca” primite acum un an si ceva de la SRI (cred ca sunt 8 sau 9), acestea contzinand inventarul TUTUROR CELOR CARE AU DOSARE PREDATE LA CNSAS: nume si prenume. Nu se scrie care e tipul dosarului - urmarit, informator, gazda etc, asa ca nu se incalca nici un secret de stat sau de serviciu. Si SIE a predat un inventar similar, dar mai redus (cred ca un CD). In acest fel, fiecare roman va vedea CINE SUNT CEI CARE AU DOSARE SI VA INTZELEGE CARE E MIZA BATALIEI PE VIATZA SI PE MOARTE DE ACUM.
Actzionatzi, dle Teodorescu, si incercatzi sa-i atragetzi si pe ceilaltzi ziaristi cinstitzi care au ami ramas prin jur. Noi va vom sprijini asa cum vom putea.

Bibliotecaru spunea...

Mă îndoiesc că este atât de simplu, după cum mă îndoiesc că parlamentarii vor cu adevărat ca CNSAS să funcţioneze.

Anonim spunea...

Nu e deloc simplu mai ales ca cei 322 de slinosi nu prea vor, dar poate ca niste liberali de acolo se mai rasgandesc ca vin alegerile si electoratul lor nu e format din saraci cu tartacuta sau securisti. Oricum si strada mai poate face ceva daca se enerveaza suficient. Si oricum coalizarea organismelor civice care nu sunt creatii in oglinda de ale lui iliescu Roman sau Nastase este un bun recastigat.