luni, februarie 25, 2008
Mihai Elen, Irina Grigorescu, Traian Novolan,
Născuţi astăzi sunt:
Mihai Elen, poet
Irina Grigorescu, scriitoare
Traian Novolan, senator PSD Dâmboviţa
Mircea Opriţă, autor de literatură de anticipaţie
"Cineva m-a intrebat daca stiu pentru ce traim. E intr-adevar o intrebare grea. Multi avem impresia ca viata noastra guverneaza in jurul “materiei”; adica in jurul serviciului, al orarului, al evenimentelor pamantesti. Si nu-i condamn… poate chiar au dreptate. Dar, parerea mea este ca exista ceva mai mult decat salariu, bani si grija situatiei financiare. Sa presupunem ca nu exista Dumnezeu (=orice fel de fiinta superioara, a oricarei religii); atunci, am fi roboti. Fara suflet, fara sentimente, adica fara constiinta, fara libertate in gandire. Ne-am ghida viata dupa instinct. Dar noi, oamenii, suntem deja fiinte superioare: avem puterea (e chiar in mana noastra) de a iubi. Haideti sa ne gandim ce ne diferentiaza pe noi de animale: ele pot comunica (nu la fel de bine ca noi) si pot simti compasiune pentru confrati, dar ele pot, in acelasi timp, sa omoare pentru a supravietui. Poate ca singurul lucru ce ne face speciali este autocontrolul. Ne putem impune sa facem sau nu ceva. Imi propun sa nu fumez, nici macar sa incerc, nici sa ma gandesc ca as putea vreodata pune gura pe o tigara. Acesta este “cuvantul” si puterea lui.
Suntem animalul desavarsit… completat in toate sectoarele, ajuns in maxima evolutie. De acum incolo trebuie sa alegem: instinctul sau viata vesnica? Ce-ti doresti tu? Sa fii un inger sau un robot?" (fragment din Gânduri - Irina Grigorescu)
Scriitorul şi universitarul clujean Mircea Opriţă e un moralist care a ales calea prozei SF pentru a-şi spune teoriile şi părerile despre lumea în care trăim. Multe dintre povestirile sale pornesc de la evenimente sau fapte diverse pe care autorul le proiectează într-o lume ipotetică. Textele, de mici dimensiuni, sunt adeseori nişte crochiuri în care dl Opriţă examinează, aproape fără transfigurare artistică, posibilele consecinţe ale vreunui eveniment din lumea ştiinţei, de pildă clonarea, sau ca în povestirea care dă titlul volumului, diferenţa dintre bibliotecă şi discotecă, pornind de la incendierea Bibliotecii din Alexandria şi ajungând la atentatele cu bombă împotriva discotecilor, din zilele noastre. Om de bibliotecă, profesorul Opriţă e de părere că, dacă discoteca îşi poate reveni relativ repede după ce a fost incendiată, biblioteca se pierde, adeseori, definitiv. Discoteca depozitează prezentul şi trecutul apropiat, în vreme ce biblioteca cuprinde pe rafturile sale mii de ani de cultură. Ceea ce îl irită, pe de altă parte, pe cărturarul scriitor e că în timp ce bibliotecile sunt tot mai puţin frecventate, discotecile sunt pline până la refuz. Astfel că, în pofida riscurilor vreunui atentat cu bombă, profesorul visează să-şi mute cursul despre utopie din liniştea sigură a bibliotecii în aglomeraţia riscantă a discotecii. În ultima povestire a volumului, dl Opriţă imaginează următoarea situaţie, pornind de la „Furtuna“ lui Shakespeare. Prospero vrea să-l umanizeze pe Caliban şi îl trimite la bibliotecă. Sâcâit de ordinul lui Prospero, Caliban îl ucide, apoi se ascunde. E prins, condamnat la moarte şi înainte de a fi executat e întrebat care e ultima sa dorinţă. Să meargă la bibliotecă, răspunde monstrul. Autorul nu mai adaugă nimic, lăsându-ne în dilemă. Întoarcerea la bibliotecă se va produce, dacă se va produce, în lipsă de alternativă sau de teama calibanizării? (Andrei Perutiu)
Traian Novolan
Date personale
Data naşterii 25.02.1937
Localitatea Cetireni, Republica Moldova
Starea civilă Căsătorit
Activitate profesionala
Studii
Institutul Politehnic Bucureşti
Diplome
DIPLOME:
Inginer, Institutul Politehnic Bucureşti.
Diplome de excelenţă - diverse;
Diplome de merit - diverse.
Activitate
ACTIVITATE PROFESIONALĂ:
1964-1974 inginer, inginer şef la Întreprinderea Mecanică Sadu Gorj; 1974-2000 Director general la S.C. ARCTIC Găeşti; iunie 2000-decembrie 2000 Preşedinte Consiliu Judeţean Dâmboviţa; decembrie 2000-prezent senator PSD.
Activitate politica
Activitate
ACTIVITATE POLITICĂ:
1998-2001 Preşedinte al Organizaţiei judeţene Dâmboviţa a P.S.D.; 2001-prezent Vicepreşedinte al organizaşiei judeţene Dâmboviţa; 2001-prezent membru al Biroului Executiv Central al P.S.D.
Am mai găsit câte ceva despre domnul senator prin ziare, dar nu este de bine şi nu se face să în zi de sărbătoare.
Doamnă, domnilor... La mulţi ani!
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
2 comentarii:
mi se pare interesant ca m-ati citat. am cautat pe google si am descoperit ca irina grigorescu este autoare de poezii. eu nu sunt aceea. sunt o simpla fata din pitesti in varsta de 18 ani. cand am scris fragmentul aveam 15. oricum, va multumesc.
Dacă aţi scris acele rânduri nu sunteţi o simplă fată din Piteşti. :)
Trimiteți un comentariu