vineri, februarie 22, 2008

Modificările survenite în baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale


Referitor la comentariile aparute în presa ca urmare a publicarii Ordinului ministrului muncii, familiei şi egalitatii de anse nr.92/2008 facem urmatoarele precizari:
Pâna la aparitia Legii nr.250/2007 pentru modificarea Legii nr.19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurari sociale baza de calcul a contributiei individuale o reprezenta salariul individual brut realizat, inclusiv sporurile şi adaosurile, în cazul asiguratilor cu contract individual de munca. Baza de calcul a contributiei angajatorului era consituita din totalul salariilor individuale brute/veniturile realizate de asigurati, defalcat pe conditii de munca, plafonat la 5 salarii medii brute pe economie.
Odata cu aparitia Legii nr.250/2007, care a fost initiativa parlamentara, s-au produs urmatoarele modificari în baza de calcul a contributiei de asigurari sociale: Baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale, datorata de salariat, o constituia venitul brut lunar realizat care cuprinde salariul individual brut realizat, sporurile şi adaosurile, fara a mai exista un plafon pâna la care se datoreaza aceasta contributie. Baza de calcul a contributiei datorate de angajator a ramas aceeaşi, respectiv obligatia de plata a CAS în cotele prevazute de lege calculate asupra fondului total de salarii pâna la plafonul de 5 salarii medii brute pe economie.
Acest lucru a condus la încalcarea principiului contributivitatii consfintit de art.21 alin.(3) potrivit caruia „contributia de asigurari sociale datorata de angajatori reprezinta diferenta dintre nivelul cotelor de contributii de asigurari sociale stabilite diferentiat, în functie de conditiile de munca, prin legea anuala a bugetului asigurarilor sociale de stat, şi nivelul cotei contributiei individuale de asigurari sociale”.
Pentru eliminarea acestei neconcordante provocate de actul normativ mai sus amintit a fost promovata Ordonanta de urgenta nr.91/2007 prin care a fost clarificata sintagma „venit brut realizat lunar”, precum şi baza de calcul a contributiei angajatorului ca fiind suma veniturilor care constituie baza de calcul a contributiei individuale de asigurari sociale.
Ordinul ministrului muncii, familiei şi egalitatii de şanse nr.1019/2007 a preluat sintagma venit brut realizat fara a detalia structura elementelor, care compun acest venit.
Urmare a numeroaselor întrebari formulate de agentii economici s-a promovat Ordinul ministrului muncii, familiei şi egalitatii de anse nr.92/2008 prin care se detaliaza atât veniturile brute realizate în bani cât şi cele în natura, categorii de venituri care se regasesc şi în codul fiscal, fara a aduce nimic nou fata de prevederile legale deja existente.
De precizat ca aceste venituri constituie baza de calcul a punctajului avut în vedere la stabilirea pensiei, ceea ce conduce la creşterea pensiei cuvenite contribuabilului.

Niciun comentariu: