sâmbătă, februarie 02, 2008

Sontaj Guvernamental


Gardianul ne dezvăluie rezultatele unui sondaj de opinie realizat de Institutul Metro Media Transilvania pentru Agentia de Strategii Guvernamentale în perioada 2-20 decembrie 2007. Studiul conţine concluzii privind mecanismele de generare si formele de manifestare a culturii civice în România.
Statistica spune, deloc uimitor, că românii îşi doresc, în majoritatea lor, să aleagă unele funcţii publice care acum sunt ocupate prin validare de către parlament, începând cu postul de prim-ministru. Aşa cum a arătat şi referendumul, românii îşi mai doresc să-şi voteze parlamentarii uninominal şi, totodată, să mai scadă numărul lor, desigur pentru a scădea şi cheltuielile parlamentarilor.
Un procent covârşitor de români, 88%, consideră că alegerea prin vot direct a preşedintelui este cea mai bună cale electivă. Alegerea directă a premierului întruneşte o majoritate mai "firavă, doar 60%. Doar 18% consideră că premierul ar trebui numit de preşedinte şi doar 14% că ar trebui ales de parlament.
Şi mai spectaculoase sunt procentele în cazul votului uninominal. 62% dintre români vor vot uninominal, numai 27% spun că situaţia prezentă este bună. Iată de ce Guvernul Tăriceanu s-a hotărât atât de brusc "să facă tot ce le stă în putinţă" pentru a asigura logistica votului uninominal.
Atribuţiile Preşedinţiei sunt clar stabilite în lege, conducerea ţării 15%, reprezentare externă 11%.
Atribuţiile Guvernului sunt cam în aceleaşi limite, conducerea ţării 12%, implicarea în legiferare 9%.
Atribuţiile Parlamentului sunt în activitatea legislativă 36%.
Este interesant că procentul celor care cer implicarea preşedintelui în conducerea ţării este mai mare decât cei care cred că ţara ar trebui condusă de premier.
Din faptul că 35% din respondenţi vor parlament unicameral şi 32% îl lasă aşa cum este, mă face să afirm că lumea s-a cam săturat de suprapunerea atribuţiunilor pentru cele două camere. Şi mai interesant este că 7% consideră că Parlamentul este în plus". Poate că ar trebui să le acordăm atenţie. Iată o soluţie simplă de a rezolva votul uninominal, desfiinţăm parlamentul şi nu se mai votează de nici un fel. Este evident că răspunsul dat pentru întrebările legate de parlament su mare legătură cu cheltuielile uriaşe necesare celor două camere.
Ceea ce este evident, dincolo de micile poveşti desprinse din sondaj, este că există un puternic curent pentru uninominal. Parlamentul, Guvernul, Partidele Politice nu mai pot nega această tendinţă. Dacă problema votului uninominal nu va fi rezolvată la următoarele alegeri, probabil că lucrurile se vor degrada puternic, primul semn fiind absenteismul la vot.

Niciun comentariu: