marți, februarie 19, 2008

Veniturile suplimentare oferite angajaţilor vor fi impozitate


Din această lună, vor fi taxate de stat şi sumele acordate cu ocazia sărbătorilor de Paşte, prima de Crăciun sau cadoul de 1 Iunie pentru copil. Va trebui să plătim impozit şi pentru abonamentele de telefon sau pe mijloacele de transport în comun pe care le primim de la serviciu. Decizia a fost luată de Ministerul Muncii şi a apărut în Monitorul Oficial.
Ministrul a decis să extindă numărul veniturilor pentru care atât angajatul, cât şi angajatorul sunt nevoiţi să plătească impozit. Astfel, patronii vor plăti 19,5% din valoarea veniturilor suplimentare oferite angajaţilor, iar aceştia vor suporta 9,5%. Toate aceste sume vor ajunge la bugetul asigurărilor sociale.
Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, susţine că a decis să mărească numărul veniturilor impozitate pe motiv că bugetul asigurărilor sociale are nevoie de mai multe fonduri în condiţiile în care pensiile au fost majorate.
În categoria veniturilor care vor fi impozitate intră sumele acordate cu ocazia ieşirii la pensie, premiile anuale oferite sub diferite forme, sumele pentru plata cu ora sau pentru gărzile şi indemnizaţiile clinice acordate cadrelor medicale.

"Va trebui să plătim impozit şi pentru abonamentele de telefon sau pe mijloacele de transport"
Dacă legea aceasta se va aplica, am sa cer personal la preşedintele României respectarea legii. Acest lucru ar însemna să se scadă din salariul demnitarilor factura telefonului mobil, benzina maşinii cu care se plimbă dumnealor, biletele de tren şi avion cu care europarlamentarii se duc la muncă şi alţi oameni politici prin delegaţii. De ce? Pentru că şi pentru ceilalţi oameni ai muncii telefonul şi abonamentul este în interes de serviciu. Pentru anumiţi demnitari aş impozita şi salariile şoferilor şi pe ale gărzilor de corp... Doamnelor şi domnilor politicieni, pregătiţi să vă desfaceţi baierele pungilor. Veţi plăti impozit pe absolut tot ce veţi primi, s-ar putea să treacă de salariul domniilor voastre.
Ce mai primesc demnitarii... teren de tenis, duşuri calde, pentru unii reci, pixuri, laptopuri, secretare, şefi de cabinet, femeie de serviciu, atenţii...

13 comentarii:

Vasile Dâncu spunea...

Guvernul lui TAXA FIXA, cum zice un parlamentar german, exagereaza deja cu birurile. Nu pentru politicieni, ei pot sa plateasca, dar angajatii firmelor vor avea diminuate veniturile. Nici o idee, nici o strategie, a aduna bani de la populatie este o metoda pe care o poate folosi orice fraier.

radu5591 spunea...

Iata o hotarare care de mult ar fi trebuit pusa in aplicare.
Prea multe inreprinderi isi mascheaza fondurile de salarii reusind sa nu plateasca impozitul cuvenit statului.
Prime de concediu de Pasti si de Craciun, cartele de telefon preplatite, chear concedii in strainatate si cate si mai cate ca sa nu mai punem la socoteala faptul ca adevaratele salarii care se iau nu se trec pe statele de plata unde apare doar salarul minim pe economie.

Bibliotecaru spunea...

Radu5591, ar trebui, poate, să-ţi reamintesc că onor Guvernul României a mai spus, acum ceva timp, că va impozita telefoanele date de patron şi folosinţa maşinilor de serviciu în interes personal. Guvernul nu caută în real o cale de a strânge fonduri că o alternativă dublu câştigătoare. Ori toate aceste impozite aberante sunt împinse guvernării următoare, adică va reapărea discursul dezastroasa moştenire, iar guvernul PNL va apărea drept mult mai bun decât cel ce va urma, deşi deficitul este provocat de ei. Cea de a doua variantă a alternativei e să sară lumea pe ei, cum s-a întâmplat şi cu taxa pe prima înmatriculare, mai trece timpul, se justifică deficitul, una, alta...
Este absolut absurd să impozitezi maşina sau telefonul.

Relativ la prime...
Ca să nu credeţi că sunt eu unul dintre cârcotaşi, vă ofer această problemă discutată pe un forum, înainte de aplicarea acestei Ordonanţe:
http://www.snlp.ro/forum/viewtopic.php?t=34&sid=7f962a5a0b59c3a91b44f57d56fcb998

radu5591 spunea...

Pe mine ca simplu pensionar nu ma prea intereseaza care guvern va face ordine in tara asta si in carca carui guvernant se va arunca raspunderea.
Astept doar rezultatele.
Cat despre taxa de inmaticulare sau de poluare sau cum va apare, o consider tot asa de bine venita ca si abonamentul la factura de energie electrica pe care o platesti si daca esti plecat un an in strainatate consumi sau nu tot scoti banii .

Bibliotecaru spunea...

Am intuit că sunteţi pensionar de "nu vă afectează".
Să vă spun eu ceva ce o să vă intereseze, gândit inginereşte şi nu neapărat ca un absolvent de Academie Economică. Orice măsură menită să scadă veniturile va duce la mărirea salariilor. Orice mărire a salariile pe domenii mari ale economiei va duce la creşterea inflaţiei. Creşterea inflaţiei va însemna, desigur, scăderea puterii de cumpărare a pensiei domniei voastre. Am să închei spunând că valoarea punctului de pensie se calculează funcţie de ultimul salariul mediu calculat statistic de institutul naţional de statistică în anul 2007. Acest lucru înseamnă că punctul de pensie nu se va mări pe anul acesta din creşterea salarială, cel mult se va mări procentul din salariu mediu pe economie care calculează punctul de pensie. Dar şi această creştere e limitată de lege, deci nici de aici nu mai pot exista creşteri. Ceea ce cred eu este că soluţia impozitărilor suplimentare va duce la creşterea inflaţiei şi la scăderea puterii de cumpărare a pensiei... Practic nu se vor strânge mai mulţi bani la buget (în valoare reală) ci vor scădea pensiile (în valoare reală). Bugetul va scăpa din incapacitate de plată prin slăbirea leului şi readucerea pensiilor la valoarea de acum câteva luni, când nu era mărită, poate chiar mai mică.
Nu numai că ar trebui să vă intereseze orice modificare în politica salarială, dar domnia voastră, ca pensionar, veţi fi primul dintre pierzători sociali. Ştiţi de ce? Pentru că valoarea salariului este, până la urmă, stabilită de piaţa muncii şi nu de lege, salariaţii nu vor primi niciodată mai puţin, pensionarii nu au altceva de făcut decât să aştepte până la recalcularea salariului mediu pe economie, în acest caz vor aştepta luna decembrie 2008.

radu5591 spunea...

Sunt de acord cu dumneavoastra pana in punctul in care afirmati ca :
" Ceea ce cred eu este că soluţia impozitărilor suplimentare va duce la creşterea inflaţiei şi la scăderea puterii de cumpărare a pensiei... Practic nu se vor strânge mai mulţi bani la buget (în valoare reală) ci vor scădea pensiile (în valoare reală)."
- Statul traieste din impozite, se hraneste din impozite pe salarii, profit, TVA etcetera.
Se pune doar problema suportabilitatii a puterii contribuabilului de a tine pasul cu foamea de bani a statului.
Pe de alta parte impozitarea si inflatia sunt invers proportionale ( impozitul sterilizeaza masa monetara si inflatia scade)
Atacarea impozitul in Parlament reprezinta atacarea bugetului statului, o masura de care cum spuneati si dumneavoastra va beneficia viitorul guvern.

Bibliotecaru spunea...

Domnule Radu, cred că o să ajungeţi ministru de finanţe, prea convine guvernului ceea ce spuneţi.
Faceţi un exerciţiu simplu. Gândiţi-vă ca de mâine se triplează TVA-ul, sa zicem că va fi 60%. Ce credeţi, inflaţia va scădea?
Statul, ca să-şi satisfacă nevoia de bani, cum plastic o numiţi, nu trebuie să impoziteze salarii sau beţivii fumători, trebuie să impoziteze plus valoarea. Ori România nu prea merge pe plus valoare, pe profit din nou creat, dat fiind că la noi valuta nu se cheltuieşte pe producţie ci pe comerţ. Creşterea impozitării este o sursă de moment.
Dacă ar creşte TVA-ul la 60%, probabil că preţurile vor sări în primă fază cu 100% şi nu cu 40%, pentru că scumpirea se face întotdeauna amplificat şi nu proporţional. Acest lucru înseamnă că brusc venitul real este înjumătăţit, ce cumpărai cu 100 de lei cumperi cu 200 de lei.
Scăderea puterii de cumpărare a banilor se numeşte inflaţie. Dacă se măresc şi salariile, va creşte masa monetară, se "tipăresc" bani, şi iar se numeşte inflaţie.
Este banal domnule Radu, nu vă luaţi după faptul că "economiştii" de profesie spun prostioare la TV. Sunt menite să ameţească poporul.
Vă mai spun un mecanism economic interesant. Mărirea taxelor duce la inflaţie, micşorarea lor nu va duce niciodată la fenomenul opus, adică aprecierea monedei ori scăderea masei monetare. Scăderea TVA-ului nu va duce niciodată la scăderea preţului în mecanismul de piaţă, ar trebui poate scăzut TVA-ul concomitent cu creşterea, ca să rămână la acelaşi preţ, după cum nici micşorarea impozitului pe venit nu scade salariul.
Creşterile pensiilor şi ale salariilor nu pot duce decât ori în bunăstare materială, pe seama osânzei strânse în alţi ani, ori în inflaţie. Viaţa ne-a obişnuit cu inflaţia. Creşterea taxelor, o măsură puternic non-liberală (dar cine mai ştie azi doctrina de partid) nu înseamnă neapărat creşterea gradului de colectare. Să nu uităm că una din principalele argumente la la momentul scăderii impozitării la cota unica de impozitare a fost creşterea gradului de colectare, pe principiul că la taxe mici scade evaziunea fiscală.

radu5591 spunea...

Dupa cum spuneam si inainte:
"Se pune doar problema suportabilitatii a puterii contribuabilului de a tine pasul cu foamea de bani a statului."
Deci TVA-ul nu poate fi marit dincolo de pragul de la care economia nu il mai poate suporta.
Pe de alta parte aveti dreptate, ce s-ar face bietul de buget fara masiva injectie de valuta sosita de la milioanele de " capsunari" colectata de Ministerul de Finante prin TVA-ul produselor de larg consum.
Nu sunt economist dar imi permit sa observ, ca un observator neutru, dar totusi implicat datorita faptului ca traiesc in tara, aceasta lupta teribila care are loc de trei ani in coace intre doua formatiuni politice care au castigat impreuna alegerile, care s-au angajat in fata natiunii sa ne scoata din mizerie si care in acest moment sunt preocupate doar de lupta dintre ele.
Nu ducem lipsa de economisti dar cine sa ii asculte, semnalele de alarma trase de Mugur Isarescu cand a fost invitat la sedinta de guvern nu au fost urmate de masuri in consecinta, nu se poate guverna in stare de razboi.

Anonim spunea...

Orice venit este impozabil; ca e prima de 1 iunie sau Craciun, ca e doar prima, nu conteaza! E o suma care iti intra in buzunar, platesti impozite. Impozitarea insa trebuie gindita. O persoana care face 1000RON pe luna si intretine o familie de 4 persoane, nu poate plati acelasi procentaj cu o persoana care face 2000RON pe luna si e singur(a). Procentajele de impozitare trebuie sa tina cont de asta. Cit priveste telefoanele-platesti taxe cind cumperi telefonul dupa care platesti taxe pt serviciu depinzind cit folosesti si cum folosesti serviciul. Toate serviciile sint taxabile. Toate produsele sint taxabile la vinzare. Din impozite pe venit, taxe de vinzare, taxe de servicii prestate, se formeaza, se aduna bugetul statului. Cumperi benzina la pompa, platesti taxe, maninci la restaurant, platesti taxe samd. Daca ai masina de serviciu data de companie, nu prea vad ce taxe ai putea plati? Nu cumperi masina, o folosesti. Compania a cumparat-o si aplatit taxe la cumparare.Pui benzina in rezervor, platesti taxele. Pt folosinta masinii insa e o idiotenie sa te faca sa platesti taxe. Cum? Bazat pe ce? Daca ai masina de la companie, e in interes de serviciu.Cum taxezi interesul de serviciu? Urmatorul pas e fumul care iese pe cos si aerul pe care il respiram.

Anonim spunea...

@Bibliotecaru,Vasile Dancu
Imi place ca te hotarasti sa actionezi nu e usor dar cred ca cu anume incapatanare s-ar putea repeta ce s-a intamplat cu taxa auto.
Nu sunt neaparat contra taxelor, dar sa fie rationale, sa fie dirijate si folosite strict spre folosul celor de la care sunt luate(taxe de drum taxe ptr sanatate etc) iar legea privind banul public sa fie crunta. Sunt destui oameni cinstiti care ar accepta acele servicii si bine platite si de unde se fura, multumindu-se doar cu plata si deci nefurand, iar pedepsele aspre si inexorabile i-ar face pe hoti sa nu se mai inghesuie sa le ocupe.
Am mai spus taxa de mediu pentru masini sau de prima inmatriculare a fost gandita ori de niste cretini ori de niste gangsteri caci este total lipsita de o fundamentare rationala pe protectia mediului.
Taxa de mediu= Functie( CO2, deci de cantitatea de combustibil consumata si NOx, CO, SOx, metale ,benzen etc care sunt poluanti cu efect in zona de emisie si pe durata emisiei deasemeni depinzand de cantitatea de combustibil consumata si de tipul motorului adica doar aici apare ca necesara notiunea de EUROx)
Asta v-o poate spune orice student de la facultati cu protectia mediului printre discipline, dar Vosganian et CO fac pe oligofrenii si-n consecinta trebuie tratati in continuare ca atare...
Ce spuneti dle Dancu de ce toti politicienii cand sunt la putere si uneori si-n opozitie fac pe oligofrenii??Intrebare de 1000 de puncte pe care sunt curios sa vad daca o ridicati.

Anonim spunea...

@Vasile Dancu,
Vad ca aveti blog.
In functie de raspunsul de mai sus poate voi intra pe el.
Va consider deosebit de inteligent dar in campania din 2004, mi-ati facut impresia (ca si Gusa de altfel) ca fiind oarecum lipsit de caracter.
poate gresesc , poate o sa-mi explicati ca intrand in politica trebuie sa te cam dezbrasci de rectitudine de caracter ...Nu stiu..

Bibliotecaru spunea...

Nu cred că impozitarea diferenţiată este calea spre adevărul fiscal. Protecţia socială ar trebui să se facă prin sprijinul necesar pentru a evolua spre mai bine şi nu prin subvenţii ale sărăciei. De ce ar trebui impozitat mai mult cel ce munceşte mai mult, sau cel care face o muncă mai cu cap... Ar trebui ridicat cel care este sărac spre o muncă mai bine plătită. Desigur, la pensionari nu se mai poate face acest lucru, dar şi aici ar trebui să existe poate un ajutor care să-i permită pensionarului să-şi înceapă o afacere sau aşa ceva. Marea problemă nu este impozitarea mare sau mică, până la urmă venitul se aşează, marea problemă este că apar taxe şi impozite noi sau se modifică cele vechi. Oricât de mari ar fi taxele şi impozite, dacă ar fi făcute pentru 100 de ani, nu ar fi o mare problemă. După un an sau doi piaţa plăţilor se aşează. Gândiţi-vă că un american la Bucureşti ar veni de la 3000 de euro salariu la unul de 300. I-ar fi greu, dar până la urmă ar exista cum există şi românii. La noi apare însă câte o taxă în fiecare lună şi piaţa plăţilor este destabilizată permanent. În momentul în care există o negociere patron-salariat, "avantajele" sunt luate în calcul aşa cum sunt. Dacă pe urmă statul vine şi mai pune un impozit, salariatul va fi nemulţumit pentru că îi scade valoarea netă a salariului. Patronul va acoperii şi impozitul datorat statului sau va rămâne fără angajat. În cazul în care va rămâne fără angajat, statul pierde un contribuabil şi "câştigă" un asistat social. Iaca afacere!

Anonim spunea...

Daca serviciile sunt oferite gratuit de catre angajator mi se pare normal sa fie impozitate salariatului,macar atat sa faca si el .Este o practica in toata lumea. In al doilea rand ar trebui sa stim cu totii ca Romania e o tara cu un numar al populatiei mic si atunci trebuiesc daca nu chiar se impun un numar foarte mare de taxe. Si nu in ultmul rand iti spun tie ,,ca nu trebuie sa ne acoperim capul ca sa stim ca este cineva deasupra..." aceesul la educatie si integrarea in societati democrate de orientare crestina da nastere CONSTIINTEI UMANE ...care are la baza o scara foarte clara de valori cu foarte multe trepte ex.(familie,patrie,dumnezeu, etc.etc.) pe cand o bazma sau orice alta carpa care ne-ar acoperii capul ramane o simpla carpa . Ea ar putea fi folosita de ipocriti ca semn al unei inalte credinte si expunerea unei valori umane incomesurabile ca in tarile musulmane de exemplu.Insa sa nu uitam ca aceste tari sunt de lumea a II -a (din respect pentru tine nu am mai pus un bastonas) iar in ceea ce priveste mentalitatea individului ,incepand cu respecatarea dreputurilor omului,egalitatea sexelor si sanselor sunt de-a dreptul rudimentari ...(tot din respect pentru tine nu am spus barbari).

Ne mai vedem...