duminică, iulie 20, 2008

Caraş Severin: Hram la Mănăstirea Sf Ilie


Astăzi, mănăstirea ortodoxă "Sfântul Ilie de la Izvor" din Bocşa Vasiova îşi va celebra hramul prilejuit de sărbătoarea Sfântul Prooroc Ilie, transmite corespondentul AMOS News.

Sâmbătă 19 Iulie ceremonialele religioase a început la ora 19 cu Slujba Privegherii, urmată de Acatistul Sfântului Prooroc Ilie.
Duminică 20 Iulie manifestările au început la ora două cu Sfânta Liturghie, de la ora 6 a avut loc Sfinţirea apei şi Taina Sfântului Maslu, iar de la ora 9,30 a început oficierea Sfintei Liturghii.

Mănăstirea "Sfântul Ilie de la Izvor" din Bocşa Vasiova încununează viaţa monahală din Banatul de Munte din anul 1905.

Potrivit organizatorilor, la mănăstire sunt prezenţi peste 4000 de credincioşi. (Vali Popovici - AMOS News)

MĂNĂSTIREA VASIOVA

Hram: "Sfântul Ilie de la Izvor" (20 iulie).
Adresa: Oraşul Bocşa, Str. Dognecei, nr. 27, jud. Caraş-Severin.

Istoria acestui schit începe cu credinciosul Nicolae Drăgilă din Reşiţa Română. Om cu stare materială, donează în 1897 o parte din averea sa Mănăstirii Călugăra (de lângă Ciclova Montană) pentru a se înfiinţa un institut pentru educarea fetelor, iar altă parte, pentru ridicarea unei mănăstiri pe valea Gladinova.. Dar în 1902 trece la cele veşnice. Dorinţa lui este împlinită cu multă dăruire de ieromonahul Macarie Guşcă. În 1903 i se încredinţeaza grija pentru zidirea mănăstirii de lângă Bocşa - Vasiova.
În 1938, din iniţiativa Episcopiei Caransebeşului, s-a construit o clădire în formă de L, cu un etaj, care adăpostea chiliile maicilor, ateliere de ţesătorie, covoare, stofe şi tricotaje.
Iconostasul vechi şi altarul au fost pictate în 1947, de către pictorul Ştefan Ionescu.
Abia după 1989 manastirea s-a trezit la o viata noua.


(http://turism.caras-severin.inf)

Un comentariu:

pescarusul argintiu spunea...

Stiu pe cineva care se va bucura mult de tot ca ai adus in discutie acest sfant si binecuvantat lacas manastiresc, cu prilejul sarbatoririi Sfantului Prooroc Ilie :)
Cu siguranta se mai pot spune multe lucruri interesante despre aceste locuri de o frumusete tihnita neasemuita...