marți, februarie 26, 2008

Calin Popescu-Tariceanu la Conferinta Asociatiei Comunelor din Romania


Discursul sustinut de Primul-ministru Calin Popescu-Tariceanu la Conferinta Asociatiei Comunelor din Romania
Domnule preşedinte Drăghici,
Domnule ministru,
Excelenţa voastră Domnule Ambasador,
Stimaţi invitaţi,
Doamnelor şi Domnilor,
Îmi aduc aminte cu plăcere de reuniunea la care am participat anul trecut în august, la care aţi făcut referire, unde am discutat o serie de lucruri foarte importante, foarte interesante, lucruri care sunt şi pe agenda Asociaţiei pe care o reprezentaţi, din care faceţi parte, cât şi pe agenda Guvernului.
Asociaţia Comunelor din România a demonstrat prin activitatea sa importanţa colaborării dintre administraţiile locale în cadrul unor proiecte de dezvoltare care pot aduce beneficii pentru aproximativ 40% din populaţia României care trăieşte în mediul rural.
Prin intermediul Asociaţiei Comunelor din România putem să cunoaştem mai bine şi mai concret problemele de la nivelul comunităţilor locale.
Mă adresez astăzi, membrilor Consiliului Director al Asociaţiei Comunelor din România şi prin intermediul dumneavoastră, comunităţilor rurale din întreaga ţară.
Voi discuta şi despre data alegerilor, dacă doriţi, nu am nici un fel de problemă, dar întâi de toate daţi-mi voie să mă refer la proiectele şi programele de dezvoltare rurală.
În ultimii doi ani comunele au avut acces la o serie de programe naţionale de canalizare, salubrizare, administrare a drumurilor publice de interes local şi a învăţământului preuniversitar de stat.
Efectele acestor investiţii asupra calităţii vieţii din mediul rural încep să devină vizibile în cât mai multe locuri.
Mai mult decât în mediul urban, primarii de la sat au un rol esenţial în identificarea urgentă a problemelor comunităţii sau chiar în anticiparea acestora, având în vedere proximitatea faţă de cetăţeni. Vedeţi mai bine decât se văd din marile oraşe problemele comunităţii dumneavoastră şi soluţiile pentru rezolvarea lor. Sunt convins că ştiţi asta la fel de bine ca şi mine şi acest lucru vă ajută să daţi răspunsurile cele mai adecvate.
Doresc să subliniez că Guvernul sprijină orice proiect care îndeplineşte criteriile de finanţare. Cu aceeaşi măsură însă monitorizează în mod atent şi modul în care sunt cheltuiţi aceşti bani, modul în care sunt cheltuite fondurile, pentru că este vorba de bani publici. Aceste fonduri trebuie gestionate corect şi transparent. Vreau ca banii să fie în final utilizaţi pentru cetăţeni şi nu să ajungă să satisfacă cercurile de prieteni sau relaţiile celor care reprezintă conducerea comunelor şi localităţilor, cum se mai întâmplă uneori.
Pentru că domnul preşedinte Drăghici a făcut referire la Ordonanţa 7 am să vă dau câteva cifre care pun în evidenţă modul în care a funcţionat acest proiect important care este menit să reducă diferenţele mari între mediul rural şi mediul urban.
Cred că pariul nostru, atât al Guvernului, cât şi al dvs. este să încercăm să reducem cât mai mult diferenţele între mediul rural şi oraş şi am să vă explic cum cred eu că trebuie procedat. Nu este foarte complicat, dar ne trebuie fonduri şi puţină tragere de inimă.
În primul rând, trebuie făcute investiţii în infrastructură, care să ridice calitatea vieţii în mediul rural.
În al doilea rând, să facă atractive zonele din mediul rural pentru alte investiţii de natură pur economică.
Aceste investiţii de natură economică aduc după ele locuri de muncă pentru cei care locuiesc în mediul rural. Problema locurile de muncă odată rezolvate în plan local, acestea aduc şi alte avantaje. Începeţi să aveţi impozite de pe urma cărora puteţi să vă construiţi şi alte proiecte şi intraţi într-un cerc virtuos.
De aceea, am gândit această Ordonanţă pentru că îmi doresc ca România de mâine, România Europeană să nu fie caracterizată de decalaje importanteaşa cum este astăzi, din păcate, între mediul rural şi mediul urban.
Până în prezent, în baza Ordonanţei de Guvern 7/2006 s-au acordat 9.350 miliarde lei vechi, aproximativ 300 de milioane de euro. Este o cifră impresionantă, fapt care demonstrează că există voinţă din partea dumneavoastră pentru a absorbi aceşti bani, totodată vă dau şi vestea cea bună. Ordonanţa prevede alocarea a 30.000 de miliarde de lei vechi, deci de trei ori şi ceva suma de până acum, până în anul 2009. Dacă o să constatăm în final - şi aceste evaluări le vom face an de an - că Ordonanţa a fost un succes atunci nu văd nici un motiv pentru care nu am putea să continuăm cu derularea acestor fonduri pe proiecte de dezvoltare, infrastructurăl. Până în 2009, vă atrag atenţia că mai aveţi la dispoziţie 20.650 de miliarde de lei vechi, aproximativ 700 de milioane de euro.
Care este situaţia în ceea ce priveşte derularea proiectelor. În momentul de faţă au fost realizate următoarele etape:
- au fost depuse cereri de finanţare de către 1.837 unităţi administrativ-teritoriale;
- în anul 2006 au fost acordate sumele necesare realizării proiectelor tehnice pentru cererile de finanţare declarate eligibile. Din 1.837 eligibile au fost 1.737. Sumele acordate în anul 2006 pentru aceste proiecte tehnice au totalizat 1.980 miliarde lei vechi;
- în anul 2007, în trei tranşe de finanţare am demarat proiectele propriu-zise. S-au alocat 7.370 miliarde lei vechi pentru cheltuielile de execuţiei pentru 1.110 cereri de finanţare. Vreau să vă spun că anul acesta continuăm.
Indiferent din partidele din care provin, primarii nu trebuie să îşi facă nici un fel de problemă, pentru că după părerea mea, dezvoltarea rurală nu ţine cont de culoarea politică. Vreau să cred că acest program va constitui un succes, pentru dumneavoastră. Mă bucur pentru că am putut să luăm o astfel de iniţiativă care să ajute în mod esenţial această componentă vitală pentru România. România are un potenţial extraordinar în mediul rural pe care are datoria să-l fructifice. Sunt convins că nu peste multă vreme, faţa satului românesc se va schimba radical şi la acest lucru vor contribui şi alte programe pe care le avem în vedere.
Sunt bucuros că este prezent şi domnul ministrul Agriculturii, Dacian Cioloş, şi fără îndoială că domnia sa o să ne spună câteva cuvinte despre Programul Naţional de Dezvoltare Rurală, care a fost aprobat acum câteva zile, pe 20 februarie, la Bruxelles şi prin care vom avea disponibil cam 8 miliarde de euro pentru proiecte de dezvoltare rurală.
La eforturile noastre, proprii ale Guvernului, care nu vor conteni vom putea să beneficiem de importante fonduri europene. Dar, pentru acest lucru trebuie să vă pregătiţi cu proiecte care pot să obţină finanţarea necesară.
Având în vedere schimbările climatice care se produc în ultima vreme şi seceta care a afectat grav România în anul 2007, Guvernul a aprobat finanţarea accelerată a tuturor proiectelor de alimentări cu apă pentru care a fost deschisă finanţarea anul trecut. S-au acordat fonduri suplimentare de urgenţă, în cuantum de 1.030 miliarde lei vechi, reprezentând un procent suplimentar de 10% faţă de alocările curente.
În primul trimestru al acestui an vor fi alocate unităţilor administrativ teritoriale aproximativ 3.500 miliarde lei vechi din bugetul alocat Programului de Dezvoltare a Infrastructurii din Spaţiul Rural. Este o sumă consistentă, care pentru întregul an va totaliza 8.100 miliarde lei vechi.
Vreau să vă spun că la sfârşitul anului 2007, au fost realizate peste 20 de proiecte. Este foarte puţin şi de aceea cred că trebuie să ne concentrăm mai mult pe elaborarea de proiecte eligibile şi pe atragerea a cât mai multor fonduri, aşa încât la sfârşitul acestui an, nu să ne lăudăm cu 50 de proiecte, sau cu 80 de proiecte, poate realizăm o cifră mai impresionantă.

Stimate Doamne şi Domni,

Vreau să vă confirm că toate zvonurile care au circulat legat de amânarea alegerilor– mă refer la alegerile locale – nu au nici un fel de fundament. Alegerile locale se vor desfăşura la termen, la încheierea mandatului de patru ani pe care administraţia locală îl are de îndeplinit. Urmează ca la nivelul Ministerului Internelor şi Reformei Administrative să pregătim, în acest moment, proiectele de hotărâri care stau la baza organizării alegerilor şi să putem anunţa data în mod corespunzător. Am făcut o estimare a posibilei date. Nu vreau să ne suprapunem cu sărbătorile de Paşti sau alte evenimente sportive, cum este Campionatul European de Fotbal care atrage foarte multă atenţie. Vreau să dau posibilitatea desfăşurării unei campanii electorale care să capteze atenţia electoratului pe problemele care vor fi în dezbatere în aşa fel încât să vă puteţi prezenta cu programele şi cu soluţiile care le aveţi pentru comunităţile pe care le reprezentaţi. La fel şi pentru ceilalţi care vor intra în competiţia electorală.

Doamnelor şi Domnilor,
Domnule Preşedinte,
Doresc în final să vă anunţ că săptămâna trecută, am adoptat o Hotărâre de Guvern prin care Asociaţia Comunelor din România a căpătat statutul de utilitate publică. Acest lucru se datorează încrederii în capacitatea acestei Asociaţii de a contribui la ridicarea standardelor calităţii vieţii cetăţenilor din mediul rural. Daţi-mi voie să vă prezint textul acestei Hotărâri :
„ În temeiul articolului 108 din Constituţia României, republicată, şi al articolului 39, aliniatul 1 din Ordonanţa Guvernului nr. 26/2000, cu privire la Asociaţii şi Fundaţii, Guvernul României adoptă prezenta Hotărâre. Articol unic : se recunoaşte Asociaţia Comunelor din România, persoană juridică de drept privat fără scop patrimonial, ca fiind de utilitate publică ”.
În încheiere, daţi-mi voie să vă urez succes în desfăşurarea lucrărilor şi puteţi să contaţi în Guvern, ca un partener al dumneavoastră în toate proiectele de dezvoltare pe care le iniţiaţi.
Vă mulţumesc.

Niciun comentariu: