marți, februarie 26, 2008

Guvernul şi Preşedinţia sunt superficiale


Opinia aparţine Ana Birchall, Şef al Departamentului de Educaţie publică şi Cercetare al PSD.
PSD apreciază invitaţia la dezbateri şi preocuparea Comisiei Prezidenţiale pentru învăţământul din România, dar ţine să reaminească faptul că Pactul Naţional pentru Educaţie şi Cercetare a fost o iniţiativă şi un proiect propriu încă din anul 2005.
Orice dezbatere pe probleme de educaţie riscă însă să cadă în derizoriu în condiţiile în care în România vorbim de forme fără fond: avem un Pact şi nişte legi, dar nu avem o strategie pe termen mediu şi lung care să le includă.
PSD propune şi susţine elaborarea unei strategii naţionale pentru educaţie, în baza căreia sa fie redactată o adevărată lege-cadru a învăţământului românesc - un pachet legislativ complet şi eficient, care să conţină Legea Învăţământului Preuniversitar, Legea Învăţământului Universitar, Statutul Cadrelor Didactice, Legea Salarizării, Legea Descentralizării si Legea Calităţii în învăţământ.
PSD nu va vota în Parlament legile educaţiei propuse de ministrul Adomniţei, deoarece ele nu corespund realităţilor din şcoala românească şi nu rezolvă problemele cele mai grave ale acesteia: descentralizarea, abandonul şcolar, violenţa în şcoli, lipsa performanţei reale, şomajul tinerilor, migraţia profesorilor spre alte domenii de activitate sau salarizarea cadrelor didactice.
PSD va fi de acord numai cu un pachet de legi care să asigure accesul egal la educaţie pentru elevii din mediul rural, acordarea de burse sociale elevilor şi majorarea bursei studenţilor cu nivelul salariului mediu pe economie, atingerea obiectivelor agendei Lisabona şi corelarea specializărilor din şcoală cu cerinţele de pe piaţa muncii.
Considerăm totodată că Pactul pentru Educaţie propus de Preşedinţie este superficial şi mult prea general, iar pentru a elabora şi duce la bun sfârşit o reformă reală a sistemului de învăţământ avem nevoie de fapte, nu de vorbe frumoase.
PSD solicită ferm acordarea a 7% din PIB pentru educaţie şi cercetare, şi nu a 6%, cât prevede Pactul şi remarcă lipsa elementelor sociale din acest document. Avertizăm că nu vom semna Pactul pentru Educaţie dacă aceste priorităţi nu sunt luate în calcul sau dacă el este doar o găselniţă electorală şi nu reprezintă primul şi cel mai important pas în reformarea învăţământului românesc!

Niciun comentariu: