miercuri, februarie 27, 2008

Strategii comune pentru securitatea europeană în deceniul următor


Primul-ministru Călin Popescu-Tăriceanu a participat astăzi la Conferinţa organizată de Aspen Institute România cu tema “Strategii comune pentru securitatea europeană în deceniul următor”.
„Metoda de dezbateri promovată de Aspen a devenit un instrument util în proiectarea şi consolidarea suportului necesar politicilor publice, inclusiv politicii externe”, a spus premierul Tăriceanu care, în acest context, a adus în discuţie însemnătatea organizării Summit-ului NATO la Bucureşti, în luna aprilie, România fiind ţara care asigură frontiera estică atât pentru Alianţă, cât şi pentru Uniunea Europeană.
Primul-ministru a afirmat că securitatea energetică şi implicaţiile schimbărilor climatice devin tot mai mult parte a agendei de securitate europeană şi globală.
În ceea ce priveşte situaţia din Kosovo primul-ministru a spus că a venit momentul ca solidaritatea regională să se transforme într-o nouă formă de parteneriat european pentru dezvoltarea durabilă a regiunii Balcanilor de Vest. „Aceasta ar fi cea mai bună probă a Europei că este în măsură să transforme energiile regiunii în proiecte ce vor elimina enclavizările şi obsesiile naţionaliste şi vor împiedica noile surse de insecuritate, a mia afirmat şeful Executivului”, a spus premierul Tăriceanu.
Premierul a îndemnat la descurajarea tuturor manifestărilor de extremism şi la solidaritate în reconstrucţia şi dezvoltarea acestor zone în condiţiile în care, acolo există voinţa de conectare la valorile europene şi euro-atlantice.
În ceea ce priveşte situaţia actuală a Serbiei, primul-ministru a precizat că România „va fi alături pe calea europeană”, cu speranţa că „această cale va fi pe deplin asumată de toţi liderii politici de la Belgrad”.
Şeful executivului a făcut referire la securitatea energetică a ţărilor din Balcani şi a lansat un îndemn, fiecărui stat membru, pentru ca politicile comune de securitate europene să întărească coerenţa şi unitatea UE pe domeniul securităţii energetice în relaţia cu Estul.
Totodată, premierul Tăriceanu a lansat un îndemn pentru stabilirea unei platforme solide la nivelul societăţii civile, al partenerilor din mediul privat, pentru ca politicile în domeniul securităţii europene să aibă o susţinere reală şi să fie larg asumată la nivelul fiecărui stat membru al Uniunii.

Niciun comentariu: