miercuri, februarie 27, 2008

Sisteme BWA de tip WiMAX


Executivul a aprobat, în şedinţa de astăzi, Ordonanţa de urgenţă privind stabilirea unor măsuri de reorganizare a utilizării spectrului radio în banda de frecvenţe 3600 – 3800 MHz, pentru a permite demararea procedurilor de implementare a sistemelor BWA de tip WiMAX la nivel naţional.
Măsura are ca obiective prioritare asigurarea accesului unui număr cât mai mare de utilizatori la infrastructura de comunicaţii electronice în bandă largă, în scopul reducerii decalajului digital existent între mediul rural şi cel urban precum şi al celui înregistrat de România faţă de celelalte state membre UE în ceea ce priveşte accesul cetăţenilor la Internetul în bandă largă.
Momentan, licenţa de utilizare a benzii de frecvenţe 3600 – 3800 MHz este deţinută de Societatea Naţională de Radiocomunicaţii – S.A. În urma adoptării Ordonanţei de Urgenţă, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii - S.A. va elibera, în termen de 6 luni de la data intrării în vigoare a actului normativ, benzile de frecvenţe radio 3600–3657 MHz pereche cu 3700–3757 MHz. Ulterior, dreptul de a utiliza aceste benzi de frecvenţe radio se va acorda companiilor interesate în baza unei proceduri de selecţie competitivă organizată de către Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei.
Implementarea sistemelor BWA de tip WiMAX la nivel naţional va contribui la eliminarea barierelor în calea dezvoltării comunicaţiilor electronice în bandă largă, la asigurarea accesului de bandă largă în regiunile defavorizate, sărace sau îndepărtate, la stimularea utilizării platformelor multiple pentru oferirea conţinutului informaţional, precum şi la utilizarea eficientă a spectrului de frecvenţe radio pentru servicii de bandă largă.
Sistemele BWA de tip WiMAX beneficiază de o serie de caracteristici care conferă o oportunitate deosebită pentru implementarea în mediul rural: furnizează date şi servicii de telecomunicaţii la viteze mari, pe arii extinse de până la 65 km, bazându-se pe tehnologii wireless.

2 comentarii:

Cel care considera spunea...

Sincer... a face copy paste de pe siteul sau din emailul MCTI nu mi se pare ceva foarte interesant... Personal as fi adaugat si ceva considerente personale pe aceasta tema...

Bibliotecaru spunea...

Stimate bogdanra, puteţi adăuga tot ce doriţi. Acesta este şi scopul. Vă aştept oricând cu comentarii.
Nici eu nu sunt adeptul sistemului de copiere din site-uri, problema este că aceste date sunt ascunse, de obicei, motoarelor de căutare. Informaţiile interesante le postez pentru a le face accesibile celor care nu caută în fiecare zi pe site-uri. Gândiţi-vă că aţi fi vrut această informaţie peste trei zile. Dacă nu aţi fi ştiut exact de unde să o luaţi, nu v-ar mai fi fost accesibilă.