marți, februarie 26, 2008

Ştefan Valeriu Zgonea, deputat PSD


Guvernul talmeş-balmeş
Deciziile Guvernului de dreapta stârnesc controverse şi provoacă proteste. Neştiind cum să mai acopere „găurile” bugetului central, guvernanţii adoptă măsuri interpretabile şi injuste, ajungând să aplice impozite pe cartela telefonică, ajutorul de înmormântare şi pe bomboana copilului care se dă de 1 Iunie! Guvernul încearcă să scoată bani şi din piatră seacă, dovadă că miraculoasa “creştere economică” este inexistentă. “Ingineria financiară” pe care au găsit-o guvernanţii este uluitoare: noi impozite!
După ce a dat un Ordin (nr.92/2008, publicat în Monitorul Oficial din 14 februarie 2008) care s-a dovedit a fi o aiureală, ministrul Muncii, Paul Păcuraru, s-a răzgândit în privinţa impozitelor stranii pe care avea de gând să le introducă. „E ordinul meu şi pot face acest lucru!” – a spus ministrul Păcuraru, de parcă ar juca alba-neagra cu impozitele. S-ar părea că telefoanele de serviciu, cadourile de Paşte şi de Crăciun scapă de impozit. Deocamdată. După încă o zi, ministrul Păcuraru s-ar fi răzgândit din nou şi vrea să impoziteze tot. Până la impozitul pe aerul respirat de fiecare persoană nu mai e mult. Taxa pe apa de ploaie nu e o glumă, aşa cum nu sunt o glumă nici măsurile acestui Guvern.
Ordinul ministrului Paul Păcuraru, a cărui ambiţie era de a defini sintagma „venit brut realizat”, extindea de fapt baza de impozitare, ceea ce este ilegal, pentru că nu poţi să completezi o lege printr-un ordin al ministrului. Constituţia României prevede că taxele şi impozitele datorate bugetului de stat şi bugetului asigurărilor sociale de stat se stabilesc doar prin legi. Să nu mai vorbim de faptul că suntem ţara cu cele mai multe impozite şi taxe pe cap de locuitor din Europa… Banca Mondială a identificat în România aproape 100 de taxe şi impozite pe care le plătesc firmele, mai mult decât dublu faţă de oricare dintre ţările Uniunii Europene. Este vorba de 12 contribuţii sociale pe an, 12 taxe pe valoarea adăugată, impozitul pe teren, impozitul pe clădiri, impozitul pe profitul companiei, taxele de urbanism şi multe altele. În afară de aceste obligaţii, firmele trebuie să mai plătească alte 100 de taxe neevidenţiate, aşa-numitele taxe parafiscale, adică tot felul de “tarife”, “contribuţii”, “comisioane” şi “timbre”. Ministerul Finanţelor estima că, în total, contribuabilii români, persoane juridice şi fizice, plătesc 420 de taxe şi impozite. Prea puţin, şi-a spus ministrul Păcuraru şi a scris repede un ordin. Şi încă unul.
În loc să găsească soluţii pentru dezvoltarea unor noi activităţi economice care să genereze locuri de muncă şi pentru susţinerea reală a întreprinderilor mici şi mijlocii, cele care aduc fonduri substanţiale la buget, guvernanţii se gândesc ce taxe şi impozite să mai inventeze!
De unde să mai ia bani Guvernul? De la primării! Cum? Simplu, modificând o prevedere legală, Guvernul de dreapta îşi bagă mâna până la cot în bugetele locale! Printr-o Ordonanţă de Urgenţă (OUG nr. 106/2007), guvernanţii sfidează pur şi simplu comunitatea locală: impozitul pe tranzacţiile imobiliare „se va vira şi se va reţine integral la bugetul de stat”. Un impozit care era local a devenit central, ceea ce reprezintă un atentat flagrant la principiile descentralizării şi autonomiei locale!
Ordonanţa de urgenţă nr. 106/2007 a intrat în vigoare în acest an, modificând modalitatea de distribuire a impozitului datorat de către contribuabili pentru transferul dreptului de proprietate şi al dezmembrămintelor acestuia asupra construcţiilor şi terenurilor de orice fel. Anterior, acest impozit revenea în procent de 50% unităţilor administrativ-teritoriale, doar 40% fiind virat la bugetul de stat şi 10% reprezenta venit la bugetul Agenţiei Naţionale de Cadastru şi Publicitate Imobiliară. Autorităţile locale nu mai primesc nici un ban din acest impozit, primăriile fiind private de peste 400 de milioane de lei (110 milioane de euro) doar în acest an!
Impozitul pe venitul obţinut din transferul proprietăţilor imobiliare reprezintă un procent însemnat din veniturile proprii ale autorităţilor locale! În comuna Malu Mare acest impozit încasat în anul 2007 s-a ridicat la 367.000 de lei, însemnând 31% din veniturile proprii. La Robăneşti peste 20% din veniturile proprii au provenit din impozitul pe tranzacţiile imobiliare. Comuna Pieleşti a încasat anul trecut peste 255.000 de lei, Cârcea – 364.000 de lei, Gherceşti – 100.000 de lei, Şimnicu de Sus – 115.000 de lei. Bani pe care acum îi ia Guvernul la bugetul central! Fiecare comună a Doljului pierde zeci şi sute de mii de lei, pentru că Executivul este disperat să atragă resurse pentru echilibrarea deficitelor economice, ajungând la astfel de măsuri haotice, care blochează dezvoltarea locală!
Ascunsă sub anunţul înfiinţării Fondului pentru dezvoltarea satului românesc, această măsură luată de actualul Executiv va conduce la o creştere a birocraţiei în aparatul administraţiei publice centrale, diminuarea autonomiei locale şi favorizarea clientelei politice!
Măsura Guvernului este ilegală, fiind adoptată fără consultarea autorităţilor administraţiei publice locale, ceea ce contravine prevederilor art.8 alin. (1) din Legea nr.215/2001 privind administraţia publică locală, potrivit căruia „Autorităţile administraţiei publice centrale vor consulta, înainte de adoptarea oricărei decizii, structurile asociative ale autorităţilor administraţiei publice locale, în toate problemele care le privesc în mod direct, potrivit legii”.
Legea nr. 273/2006 privind finanţele publice locale stipulează clar faptul că unităţile administrativ-teritoriale au dreptul la resurse financiare suficiente, pe care autorităţile publice locale le pot utiliza în exercitarea atribuţiilor lor, iar resursele financiare trebuie să fie proporţionale cu responsabilităţile autorităţilor administraţiei publice locale stabilite prin lege.
Deciziile aberante ale Guvernului nu reprezintă decât ecoul eşecurilor măsurilor de dreapta, începând cu introducerea cotei unice de impozitare, care a sărăcit bugetul şi a adâncit polarizarea socială, mărind decalajul între cei mai bogaţi şi cei mai săraci cetăţeni ai României!
O propunere venită din partea întreprinzătorilor a fost îmbrăţişată şi de reprezentanţii autorităţilor locale: taxa pe nesimţire aplicată Guvernului! S-ar rezolva rapid toate lipsurile din buget!

Niciun comentariu: