duminică, decembrie 09, 2007
Casis tutissima virtus
(Virtutea este apărarea cea mai sigură)
Proiectul PDL a înviorat politica românească. Eu speram ca noua formaţiune să fie prima din România care se clădeşte în jurul unui proiect politic, a unei doctrine politice şi a unui program politic pe termen mediu şi lung. Noul partid nu are însă decât un singur obiectiv declarat: câştigarea a peste 50% din voturi la alegerile ce vor veni. Astfel obiective importante, cum ar fi armonizarea unei doctrine democrate cu o doctrine liberale, lucru de altfel destul de complicat, au fost trecute cu vederea. “Gânditorii PDL negociază acum principalul document necesar înscrierii partidului la tribunal: Statul.
S-au format deci două echipe de negociere, una a PD şi una PLD. Se preconizează ca astăzi cele două echipe să stabilească forma cadru a statutului, proiectul de Statut al PDL şi Programul politic. De fapt, aceasta este speranţa deputatului PD Vasile Blaga.
Domnul Vasile Blaga a menţionat în mod expres (de unde ştie acest lucru înainte de rezultatul final, numai domnia sa ştie) că viitorul Statut al PDL este preluat, în proporţie covârşitoare, de 99%, din documentul similar al PD. Printre altele, acest document prevede faptul că la conducerea partidului se candidează pe baza unor moţiuni.
Ceea ce pare cu adevărat important pentru PD, nu a fost uitat de domnul Blaga. “Deşi vor fi tare supăraţi cei de la PSD”, trandafirul va rămâne însemnul electoral al PDL. Domnul Boc a arătat aseară la Realitatea TV sigla propusă de PD. Aceasta este extrem de asemănătoare cu sigla actuală a PD, singura diferenţa este că a apărut undeva un minus L, rezultând PD-L. Nu ştiu dacă am reţinut eu bine, dar am încercat să reconstruiesc sigla prezentată aseară. Ea arată cam aşa:
Democraţii liberali şi liberalii democraţi visează deopotrivă. Problema este că visele lor nu prea se potrivesc unele cu altele. “Cu toţii vream să ne unim dar nimeni nu doreşte să renunţe la ce are deja”, iată cum s-ar putea sintetiza reacţia politică a membrilor de partid. Cum nu mai este vorba de alianţă, nu există un algoritm al posturilor ci un joc de ţah am “performanţei politice”. Cine stabileşte criteriile de performanţă?, indicatorii?, cifrele?… alte întrebări “vioaie” în dialogurile celor două partide.
Iată însă că dacă pentru alocarea posturilor se foloseşte măsurarea performanţelor de acum 3 ani, liderul PD, Emil Boc, a declarat astăzi la Realitatea TV, că nu exclude posibilitatea de a candida pentru încă un mandat de primar al oraşului Cluj-Napoca, pentru că Partidul Democrat Liberal va fi condus la fel ca şi PD, printr-o echipă de conducere, nu de către un singur om.
“Voi conduce PDL la fel cum am condus şi până acum PD, dacă voi fi desemnat. Eu m-am bazat întotdeauna pe echipă (…), fie eu la Cluj, sau Videanu şi Blaga la Bucureşti”. Exact aşa, decât doar că nu prea l-am văzut pe domnul Boc pe la Cluj, mai mult la Bucureşti, pe la televiziuni… “Cred că se poate face echipă cu Theodor Stolojan, Gheorghe Flutur, Adriean Videanu, Vasile Blaga, Valeriu Stoica”. “Nu exclud, cu toată seriozitatea o spun, să candidez pentru un nou mandat la Cluj”, a susţinut Boc.
Tot domnul Boc a făcut o analiză rapidă şi a concentrat ceea ce a aflat în supoziţia de probabilitate 1: Valeriu Stoica va fi vicepreşedinte PDL pe domeniul programe şi strategii.
Doctrina PDL pare a se redimensiona după chipul şi asemănarea intereselor deja contractate ale PD. Deşi Liberalii ţin neapărat să se păstreze linia liberală şi gândul cu care a fost înfiinţat PLD, se pare că noul partid-copil PDL va fi un partid popular. Desigur, partid popular nu este tocmai definit în ziua de azi, nimeni nu ştie bine ce este un partid popular. Doctrina aceasta populară este mai repede un parazit care transformă o doctrină clasică în ceva nelămurit ce poate baleia, după nevoie, la stânga sau la dreapta. În cazul PDL, valorile populare se traduc printr-un amestec de tip troică: democraţie de centru, valori liberale şi creştin democrate.
Sediul central declarat al noului partid PDL va fi actualul sediul al PD din Aleea Modrogan nr. 1.
Probabil că după înfiinţare va fi o bătălie pentru birouri… câţiva PD-işti vor pleca, alte certuri…
Domnul Blaga, un vizitator de lux al acelui birou îl va împărţi, cel mai probabil cu domnul Stolojean sau poate că va rămâne definitiv acolo unde este când nu este la birou. Casa din Aleea Modrogan nr. 22 va fi transformată din sediu de campanie în altă clădire de birouri.
Când am văzut graba şi entuziasmul celor doi lideri, Boc şi Stolojan, de a înfiinţa un nou partid, am avut impresia că toată treaba se va face în 10 minute. Se pare însă că înainte de luna martie a anului viitor nu se poate face nimic. Aşa spune cel puţin calcul făcut de artizanii unirii
Mai întâi sunt 10 de zile de la validarea comasării prin absorbţie. Preşedintele interimar Emil Boc, alături de cel puţin trei membri fondatori ai PDL, vor depune la Tribunalul Bucureşti cererea de înregistrare. Cu această ocazie mai sunt necesare statutul, programul politic, declaraţia referitoare la sediu şi la patrimoniul noului partid şi dovada deschiderii contului bancar. Urmează 15 zile de aşteptare pentru ca cererea de înregistrare să fie afişată la Tribunalului Bucureşti. Mai trec 15 zile pentru pronunţarea asupra cererii… Alte 5 zile în care se pot depune contestaţii (şi cred eu că vor fi, măcar pentru “trandafirul PSD”). Curtea va examina contestaţia… alte 15 zile. Dacă totul este OK, urmează Decizia definitivă şi irevocabilă care consfinţeşte apariţia unui nou partid pe scena politică şi PDL va fi personalitate juridică.
Poate că merită calculate toate aceste termene. Theodor Stolojan se pare că a trecut prin ceva asemănător cu copilul PLD depunând actele în 27/12/2006 şi obţinând decizia tribunalului în 1 martie 2007. Poate ne-ar trebui nişte judecători care să înfiinţeze partide în ritm Las Vegas… Judecătorul să întrebe cei trei fondatori, “Măi fondatori, vreţi să faceţi partid?” şi ei să spună în cor “I do!”, pardon “DAAAA!”
S-a înviorat şi Colegiul Director al Organizaţiei de Femei a PD. Ţării cât mai multe femei politice! Se pare că acestea vor cel puţin o treime din locurile pe listele electorale prevedere introdusă în noul statut.
Domnelor, cum puteţi cere aşa ceva… cereţi 50%. Păi nu vorbim de egalitate de şanse. Dacă nu cereţi, “ei” nu vă dau. Dacă tot cereţi, cereţi 50%.
Doamnele din Colegiul Director al Organizaţiei de Femei a PD a votat, în unanimitate, o rezoluţie care prevede ca cel puţin o treime din numărul de locuri pe listele viitorului PDL să fie ocupate de femei. Anunţul a fost al preşedintei acestei organizaţii, doamna Sulfina Barbu.
Şi acum… la treabă doamnelor şi domnilor politicieni! Era să uit, aveţi mare grijă şi de organizaţiile de tineret, de acolo va veni viitorul domniilor voastre atunci când veţi deveni prea retrograzi pentru a avea succes.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu