miercuri, decembrie 05, 2007
Dan Iosif, restituo
(Dan Iosif, reparaţie)
Care sunt faţetele unui om?
Nu l-am definit niciodată pe Dan Iosif, pentru mine el este omul din popor care a reuşit să spargă bariera înălţimilor politice, un campion care a rezistat în structurile cu aer rarefiat de la revoluţie încoace. Iată că acest simbol nu mai este. Oamenii politici din România aduc un omagiu fostului deputat Dan Iosif, legând numele lui de Revoluţia din Decembrie '89.
Moartea lui Dan Iosif reprezintă "o pierdere mare, pentru că, odată cu el, moare unul dintre simbolurile Revoluţiei". "A fost unul dintre simbolurile Revoluţiei şi este cu atât mai important acest simbol, cu cât el exprima atitudinea muncitorilor, a celor neşcoliţi. Gestul lui în acele zile ale Revoluţiei a fost în prag de inconştienţă, de un curaj nebun". "E o pierdere mare, pentru că, odată cu el, dispare unul dintre simbolurile Revoluţiei", a mai spus Ioan Solcanu.
Senatorul PSD Şerban Nicolae spune despre Dan Iosif că a fost "un baricadist în adevăratul sens al cuvântului", un prieten adevărat, un om foarte sincer. "Dan Iosif îşi spunea deschis punctul de vedere, fără aranjamente subterane. De aceea era şi vulnerabil uneori", a adăugat Nicolae.
Şi preşedintele executiv al PLD, Gheorghe Flutur, şi-a exprimat regretul pentru dispariţia deputatului Dan Iosif şi a arătat că acesta "a fost unul dintre pionierii Revoluţiei române", transmiţând, în acelaşi timp, sincere condoleanţe apropiaţilor acestuia.
Adrian Năstase, fostul prim-ministru, a spus că Dan Iosif a fost un om de curaj, de suflet, un om care avea întotdeauna curaj să spună lucrurilor pe nume şi care a dat dovadă de o bună-credinţă extraordinară că lucrurile pot merge mereu mai bine. „Dan Iosif a fost un om de mare curaj, de suflet, care chiar dacă spunea lucrurilor pe nume, uneori chiar cu o anumită duritate, însă întotdeauna ştia că la capătul drumului este nevoie de înţelepciune, este nevoie să găseşti soluţii de compromis”. El a menţionat că l-a cunoscut, în ultimii 18 ani, foarte bine pe Dan Iosif, în tot felul de situaţii în care se bătea pentru formule idealiste sau pentru modalităţi de funcţionare, dar întotdeauna avea de partea lui o bună-credinţă extraordinară că lucrurile pot întotdeauna să meargă mai bine. „A fost un om care avea curajul să spună într-o discuţie că ne îndreptăm spre un drum greşit şi să spună că trebuie să căutăm alt drum. A suferit foarte mult în ultima vreme, l-am văzut şi la şedinţele de grup, era preocupat mai mult de familie, îl vedeam mai retras. A suferit foarte mult în ultima vreme, ne va lipsi foarte mult”, a mai spus Adrian Năstase.
Preşedintele Senatului Nicolae Văcăroiu a declarat, miercuri, referindu-se la moartea deputatului PSD Dan Iosif, că este un moment greu şi o pierdere mare pentru colegi, dar şi pentru români, ţinând seama că a fost un simbol al Revoluţiei din 1989. "Este un moment greu şi o pierdere mare pentru noi, colegii lui, dar cred că pentru toţi cetăţenii României, ţinând seama că Dan Iosif a fost un simbol al Revoluţiei române. Cred că au fost cel mai important moment din viaţa lui acele zile din Decembrie, când a fost pe prima linie, pe baricade şi, dacă astăzi stăm de vorbă, ne exprimăm gândurile fără niciun fel de reţinere, i se datorează, în mare parte, şi lui Dan Iosif".
Senatorul Rodica Stănoiu, fost membru PSD şi fost consilier prezidenţial în mandatul Iliescu, a declarat că Dan Iosif a fost “un om deosebit, privit în ansamblul său, cu toate criticile pe care unii i le-au adus".
Deputatul Emilian Cutean, preşedintele Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din decembrie 1989, a declarat, miercuri, în plenul celor două Camere, că spiritul lui Dan Iosif va rămâne în toţi cei care i-au fost alături pe baricadele Revoluţiei, iar aceştia îi vor duce mai departe idealurile. "Dan Iosif a fost imboldul de care a avut nevoie România în 21 decembrie. A fost apreciat şi în timpul regimului comunist, de către Nicolae Ceauşescu, când a fost medaliat pentru faptele de curaj de care a dat dovadă în timpul cutremurului din 4 martie 1977, dar şi după aceea, pentru curajul de care a dat dovadă la Revoluţia din 1989". Preşedintele Comisiei parlamentare a revoluţionarilor din decembrie 1989 a susţinut că "spritul lui Dan Iosif va rămâne în toţi cei lângă care a fost în Revoluţia din decembrie 1989", care vor continua "idealurile pentru care atunci a ieşit în stradă".
Trupul neînsufleţit al lui Dan Iosif a fost depus la Casa de pompe funebre din Novosibirsk, urmând ca, după finalizarea formalităţilor de repatriere, să fie adus în România cât mai rapid, cu o cursă charter, a declarat, pentru MEDIAFAX, Dinu Pistolea, secretar I în Ambasada română din Moscova. Pistolea, care ocupă de asemenea funcţia de şef ad interim al secţiei consulare a declarat că ambasada României la Moscova a luat legătura cu membrii familiei lui Dan Iosif, dintre care o parte se află la Novosibirsk. Întrebat dacă familia acestuia a solicitat sprijinul ambasadei, Dinu Pistolea a spus că a luat legătura cu familia, care şi-a exprimat dorinţa ca formalităţile pentru repatriere să dureze cât mai puţin şi să fie adus în România direct, cu o cursă charter. Pistolea a spus că deocamdată nu ştie data la care Dan Iosif va fi repatriat, dar a precizat că ambasada este în contact cu Casa de Pompe Funebre de la Novosibirsk. Reprezentanţii Casei de Pompe Funebre nu au emis încă certificatul de deces al deputatului, a mai spus diplomatul român. Pistolea a dat asigurări că atât ambasada, cât şi secţia consulară depun toate diligenţele pentru repatrierea cât mai rapidă a lui Dan Iosif şi, în cazul în care va fi necesar, un reprezentant al misiunii diplomatice se va deplasa imediat la Novosibirsk. (MEDIAFAX)
Ce se poate spune despre o viaţă de om? Renunţând la lucrurile mărunte…
Revoluţionar, unul dintre liderii manifestaţiilor din decembrie 1989 şi membru al primelor structuri ale statului de după Revoluţia din 1989, Dan Iosif a fost ulterior parlamentar PSD şi consilier prezidenţial în timpul mandatului lui Ion Iliescu. Unii i-au reproşat că a fost pervertit de putere, eu unul l-am receptat ca un ghimpe în coasta politicienilor de carieră.
Dan Iosif s-a născut în 14 octombrie 1950, în sectorul 1 al Capitalei. În momentul de faţă era necăsătorit şi avea doi copii.
Între 1967 şi 1969 a urmat Şcoala de maiştri militari Sibiu şi 12 clase la liceele IL Caragiale şi George Călinescu.
Până în 1990 a fost electronist, până în 1992 senator, următorii patru ani consilier, între 1996 şi 2000 a fost şef de biroul senatorial, iar până în 2004 consilier de stat. Din decembrie 2004, Dan Iosif a fost deputat ales pe listele Uniunii Naţionale PSD-PUR.
Dan Iosif a fost decorat cu Ordinul Serviciul Credincios în rang de Cavaler.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Un comentariu:
Mi-l amintesc pe Dan Iosif asa cum l-am vazut cu mult timp in urma, in vara anului 1995, cand alesesem ca destinatie de concediu pitoreasca statiune Baile Herculane. Tin minte ca se organizase in acea perioada un Congres al spiritualitatii (de unde am ramas si eu cu o insigna) chiar intr-o sala de conferinte a hotelului Diana care ma gazduia si pe mine in simpla calitate de turist. Tin minte ca la inceput prezenta lui Dan Iosif ca participant m-a surprins, de ce sa nu recunosc, dar privind peste ani acest aspect, imi dau seama ca era omul activ ce traia viata la maxim si cu bune si cu rele, lipsit de complexe si prejudecati.
Acest copil teribil in sufletul sau, cu personalitate controversata prin trecutul framantat, construit din lumini si umbre s-a luptat pana nu demult cu provocarile vietii sub toate aspectele ei si a ales sa-si aline suferinta departe de casa pe inghetate meleaguri siberiene, fara sa stie ca acolo va fi ultimul sa calatorie.
Astazi Dan Iosif a fost inmormantat la Cimitirul Eroii Revoluitiei din Bucuresti, alaturi de mult mai tinerii fii de romani jertfiti in Decembrie 1989 in numele unor sfinte idealuri.
Dumnezeu sa-i odihneasca in pace !
Trimiteți un comentariu