sâmbătă, decembrie 08, 2007
Quid rides? Mutato nomine de te fabula narratur
(De ce râzi? Schimbă titlul şi povestea va vorbi despre tine)
Sarmalele Reci au susţinut ieri un concert la Clubul Muzeului Ţăranului Român. De data aceasta concertul a fost mai special el aniversând 14 ani de existenţă a trupei concomitent cu noul album al trupei "O seară la Operetă - Sarmalele Reci Best of Live".
Sarmalele Reci ne-au obişnuit cu melodii ba calde ba reci, ba cu versuri tăiose ba cu balade sensibile. Pentru această sărbătoare a trepei nu era îndeajuns numai cântecele. S-a alăturat muzici şi mâncarea făcută la cazan: 700 de sarmale calde.
Petrecerea s-a dus între cei 200 prieteni şi fani pe care formaţia i-a invitat. Muzical să punctat cu "La televizor", "Prostia la putere", "Ana are mere", "Dacă n-ai fi tu", "Trenul tău" sau "Telefonul nu mai sună".
Zoltán András i-a îndemnat pe cei din public să facă consum de tinereţe:
"Veniţi mai des la concertele Sarmalele Reci şi o să vă simţiţi mai tineri",
Debutul oficial al trupei a fost un concert la Theatrum Mundi pe dată de 15 decembrie 1993. Componenţa iniţială: Zoltán András (voce, clape), Emil Viciu (chitară), Mihai Iordache (saxofon), Ciprian Voinea (bas), Florin Ştefan (tobe). Doar primii doi se mai regăsesc astăzi plus autorul textelor, domnul Florin Dumitrescu.
În Ciprian Voinea este înlocuit cu Sorin Romanescu. În acelaşi an, trio-ul András - Romanescu - Iordache rămâne în Germania pentru un turneu de Jazz.
Noul baterist, Lucian Maxim, este cooptat în 1995. Acesta venea din zona mai clasică a muzici venind din Orchestra Radio)
Primul CD, "Ţara te vrea prost", al doilea, "Aurolac", Radu Rîmniceanu la bas.
Ţara te vrea post pare un imn al României tinere şi foarte mulţi l-au fredonat în momentele grele ale existenţei rupte de realitatea materială aşteptată după revoluţie.
Deşi succesul trupei ridică preţiozitatea prezenţei Sarmalelor Reci, în 1997, formaţia cântă mult în ţară: Timişoara, Craiova, Cluj etc. Spaţiul cel mai potrivit mesajului trupei: cluburi pentru tineret.
Deschiderea şi pregătirea muzicală le permite abordarea unor genuri complexe din punct de vedere ritmic şi armonic: jazz-rock (progresiv), latino, precum şi punk şi hard rock.
Septembrie 1997, înseamnă o nouă schimbare: baterist este Vadim Tichişan (acum în trupa lui Stefan Banica Junior), iar la bas, Adrian Borţun (ex-Timpuri noi şi actual TAXI).
În 1998, concertează la Clubul Universităţii şi la clubul The Hope and Anchor din Londra, Marea Britanie, iar în 1999, la şapte ani de la înfiinţare, organizează la Club A un concert aniversar.
În intervalul 2000-2001, trupa îi numără pe András, Viciu, Andi Savastre (bas), Adi Tetrade (tobe). Cântecele "Telefonul nu mai sună", "Maniac" şi "Şpriţ de vară" devin hituri. Ionel Tănase îl înlocuieşte pe Adi Tetrade ca baterist.
În decembrie 2003, la aniversarea a 10 ani, membrii Sarmalele Reci au susţinut un concert cu invitaţi la Opereta Română. Înregistrările de la acest eveniment au constituit materialul pentru cel mai nou album. În prezent, Sarmalele Reci înseamnă Zoltán András (voce), Emil Viciu (chitară), Lászlo Micea Horváth (clape), Vladimir Săteanu (bas), Gabrial Drăgan (tobe).
(mai multe informaţii pe http://www.sarmalelereci.ro)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu