marți, decembrie 04, 2007
Iunctio PD et PLD
(Unire PD şi PLD)
Se aude de foarte mult timp, astăzi a intrat în linie dreaptă. PD şi PLD formează un nou partid, Partidul Democrat Liberal, PDL.
Ştirea a fost anunţată cu mult fast şi preţiozitatea marilor momente ale istoriei, într-o conferinţă de presă susţinută de Emil Boc şi Theodor Stolojan.
Din punct de vedere european, noul partid va fi afiliat la PPE şi va păstra în interiorul lui atât curentul popular, cât şi pe cel liberal.
Negocierea a fost probabil în zona desemnării noii conduceri. S-a căzut de acord că structura de conducere va fi asigurată de PD, prin preşedintele în exerciţiu, Emil Boc, şi de doi prim-vicepreşedinţi, Theodor Stolojan şi un democrat. Acest anunţ a fost făcut de Emil Boc. El a precizat că aceste structuri se vor regăsi şi la nivel local.
Nu bag mâna în foc, dar se pare că cel de al doilea vicepreşedinte PDL va fi actualul secretar general al PD, domnul Vasile Blaga.
Unirea celor două partide într-un nou partid se află în stadiul în care soluţia unirii va trebui promovată în structura internă a partidelor. Este oarecum destul de ciudat că unirea este hotărâtă la vârf, oarecum pripit, înainte de a fi un congres pentru fiecare dintre cele două partide. Congresele vor fi convocate după sărbători, prin ianuarie 2008.
"Am decis să ducem până la capăt proiectul politic al Alianţei Dreptate şi Adevăr, creat de Traian Băsescu şi Theodor Stolojan. Am decis să propunem conducerilor partidelor noastre formarea unui nou partid politic de centru-dreapta, rezultat din unificarea PD şi PLD", au fost cuvintele preşedintele PD, Emil Boc care au justificat mişcarea politică a celor două partide.
"Ceea ce nu am putut realiza cu petroliberalii domnului Tăriceanu vom realiza împreună cu domnul Stolojan", a găsit cu cale să puncteze Emil Boc împotriva PNL.
Theodor Stolojan a vorbit puţin şi rezervat, fraza spusă dublând practic ceea ce spunea Emil Boc.
"Acest partid, aşa cum a spus şi domnul preşedinte Boc, va fi forţa politică puternică ce va prezenta un program de guvernare coerent, eficient, stabil, pentru progresul ţării şi pentru ridicarea nivelului de trai al oamenilor".
La prezentarea rezoluţiei au mai fost prezenţi şi alţi politicieni care au dat un caracter festiv anunţului. Cei doi lideri au fost susţinuţi de preşedintele executiv al PD, Adriean Videanu, vicepreşedintele Cezar Preda, secretarul executiv Elena Udrea, senatorul Radu Berceanu, şi liberal-democraţii Gheorghe Flutur, Valeriu Stoica, Florin Popescu, Raluca Turcan, Gabriel Sandu.
PNL acuză dur cele două partide de lipsă de personalitate. Ludovic Orban şi-a păstrat comentariul ştrengăresc care nu prea face bine PNL.
Domnia sa a declarat, referindu-se la anunţul PD şi PLD privind formarea Partidului Democrat Liberal, că "Băsescu a ordonat, Boc şi Stolojan au executat".
Orban a sancţionat faptul că, după declaraţiile lui Boc conform cărora o alianţă PD-PLD era posibilă numai după alegeri, anunţul făcut în cursul serii privind formarea unui nou partid, "era greu de prevăzut". Ludovic Orban a adăugat, evident răutăcios, că "au fost chemaţi la Cotroceni" şi "democratic" au decis formarea noului partid.
O a doua reacţie este a ministrului Nicolăescu. Preşedintele PNL Mureş, Eugen Nicolăescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că Partidul Democrat Liberal va fi „o construcţie ciudată” şi o nouă eroare a lui Traian Băsescu.
"Lucrurile sunt simple. Ce şi-a dorit domnul Traian Băsescu a reuşit – un partid numai al lui. A dat o dispoziţie celor două partide şi s-au unit. E un partid ciudat, pentru că ia social-democraţia PD şi o lipeşte la PLD, care nu ştim ce doctrină are", a declarat Nicolăescu.
Acesta a adăugat că nu crede că o astfel de construcţie va fi viabilă şi că este "curios" cum se vor subordona PLD-iştii din judeţ liderului democrat Dorin Florea.
"Cred că nu e viabilă o astfel de construcţie, că va fi încă o eroare a lui Traian Băsescu, care a avut un eşec la ultimele alegeri. Dacă vă veţi uita în biografia lui, veţi vedea că nu e în stare să construiască ceva, ci numai să distrugă", a creionat punctul pe i domnul Nicolăescu.
PSD, PRM, PC şi UDMR au avut la rândul lor reacţii ironice dar moderate.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
6 comentarii:
Declaratiile triumfaliste ale unora si ofticate ale altora(desi acestia scapa de un concurent formal-"adevaratii liberali") nu au nici-o relevanta.
Intrebarea este: pot aduna mai multe voturi cele doua varsate intr-un singur si nou partid PDL(care seamna cam mult la nume cu PLD si asta nu e prea bine ...dar in timp este remediabil).
Daca faceau fuziunea inainte de europene adunau mai mult sau mai putin?
Nu stiu, dar inclin sa cred ca mai putin.
De ce? Pentruca fiind doua partide, fiecare are doua capete si deci impreuna 4 capete, si celor care au venit dinspre PNL le-a fost mai usor sa se lipesca doar de PLD si nu direct de PD.
Dar pozitiv este ca in viitor PD si PLD nu vor risca sa fie concurente(in Romanica lui CTP este foarte greu daca nu chiar implosibil, sa existe fair play ) si nici PLD sa nu aduca destui votanti peste prag din motivul unei bune propagande contra lui pe teoria irosirii votului.
Daca PDL va face propaganda potrivita privind existenta in interiorul lui a unui curent popular-crestin democrat cu nuante chiar si usor social democrate cat si a unui curent liberal social si nu salbatic iresponsabil si nociv pentru cei ce nu se pricep la jaful de resurse (aceasta este pe scurt sursa tuturor imbogatitilor: jaful mai mult sau maiputin legal de resurse aflate la stat, fraderea cu oice prilej a statului si deturnarea interesului public in interes de personal sau de grup(gasca)
Se mai realizeaza ceva: o concentrare a partidelor caci ce am putea avea in viitor:
Un PDL pe centru dreapta, un PNL de dreapta prin comportament economic dar aparent doctrinar de centru chiar cu nuante de stanga cum sunt liberalii europeni si cum au fost la inceput liberalii(rosii0 si la noi, un PSD de stanga de care un PNL mai mic ce-si asuma mai clar culoarea liberala europeana, un UDMR multi doctrinar(desi se declara popular) cu element comun etnic si care deci se poate lipi la orice alt partid doctrinar cum de altfel a si facut pana acum si n partide mici sau minuscule care sunt replici pentru cele mari si deci vor sfarsii ingitite de acestea sau vor ramane un club de discutii ptr cativa care nu au alceva de facut, si in acelasi timp o rezerva pur teoretica pentru posibile, dar improbabile derapaje majore ale partidelor mari.
Deci una peste alta poate ca este bine ca PD si PNL fuzioneaza acum.
Este evident că PLD pierde voturile venite de la simpatizanţii PNL. Desigur că vor fi mai puţine voturi. Pentru PD va fi cam acelaşi lucru. Per total, "contopirea" va însemna cel puţin 1% mai puţin.
Eu cred că adevăratul obiectiv este undeva în Parlament şi nu la alegeri. Abia în două săptămâni vom vedea probabil motivul unirii.
Da,dar pana la urma, cred ca merita sa pierzi ceva ca sa te consolideezi ca sa aduci un doctrinar ca Stoica si cativa cu priza multa, din care PD nu prea are.
In plus in cazul in care guvernul cade, are si Basescu acoperirea sa-l numeasca pe Stolo ,P.M. lucru ce trebuia intr-o ordine normala sa se faca cu acordul lui Tariceanu cu un Stolo in PNL, imediat dupa
ianuarie 2007 pentru constructia economica(cred ca asta a fost planul initial si daca dasteptul de Tariceanu nu era in buzunarul de la ceas al lui Patriciu in 2006 se faceau anticipate care tineau destul cu un prim ministru interimar Tariceanu si prelua Stolo guvernul, dar ce sa-i faci Romania nu are noroc .
Este inimaginabila imoralitatea in politica. Raluca Turcan este un exponat execrabil al ei, dupa cum spunea cineva de curand. Si asta nu pentru relatia ei necurata cu Stolojan (la urma urmei treaba fiecaruia ce face in particular!, nu vor fi nici primii, nici ultimii), ci pentru ca si-a spurcat familia - sotul nasit si acum copilul botezat de nimeni altul decat de propriul sau amant. Cred ca si-ar vinde nu numai pielea de pe oase, ci si propriul copil pentru inca un mandat. Gretos, absolut gretos! Tinuta ei din aceste poze din miezul zilei este de pe marginea Bucurestilor sau a unui cabaret ieftin si nu a unui om politic.
Oameni buni cum vreti sa votam o astfel de persoana? Este un om extrem de periculos prin lipsa sa de minim bun simt si moralitate. Pe cine reprezinta ea din tara asta? Cum sa ma astept sa-mi reprezinte interesele un astfel de om? Chiar sunt oameni de calitate in Romania complet neglijati, iar voi nu incetati a promova un om atat de gol pe dinautru ca suflet si ca minte. Daca ii urmariti activitatea parlamentara veti itnelege repede ca nu vorbesc prostii. Nu are initiative proprii, iar de mamicile oropsite in Romania si-a amintit doar cand ea insasi a ramas insarcinata. Este cu atat mai grav cu cat mai sunt multi oameni ca ea in politica, dar chiar si speranta in tinara generatie de politicieni trebuie sa ni se ia?
@ istarte
Desigur, respect opinia domniei voastre, suntem doar o ţară democrată. V-aş ruga însă să renunţaţi la a mai posta aici păreri despre viaţa personală a oamenilor şi să vă mărginiţi la viaţa şi acţiunea lor politică. Scopul acestui blog sunt discuţiile politice şi culturale. După cum chiar domnia voastră a spus, nu e treaba noastră ce se întâmplă în viaţa lor personală. Sper să ţineţi seama de rugămintea mea.
Istarte... o stiu personal pe Raluca Turcan. Am avut ocazia s-o am lector la facultate si am lucrat cu ea la un proiect din cadrul facultatii. Numai cuvinte de laude am pentru ea. E o femeie extraordinara. Iar toate zvonurile cum ca e amanta lui Stolojan, sunt pe atat de adevarate precum faptul ca noi locuim pe soare. Adica e o prostie si jumatate ceea ce anumiti oameni zic despre ea (si partide chiar... precum PRM sau aripa Orban din PNL)
Numai atat spun: sa va fie rusine!
Trimiteți un comentariu