marți, decembrie 11, 2007
Salus populi suprema est lex
(Siguranţa oamenilor este prima dintre legi)
Ziua banilor cheltuiţi cu folos: primul spital mobil din România, în dotarea Ministerului Sănătăţii
România s-a dotat cu ceva ce trebuia să aibă de foarte mult timp şi anume cu o unitate mobilă de primiri urgenţe plus o maşină care are în dotare necesarul unui spital mobil plus aparatură pentru descarcerări dificile. De ce este necesar acest “lux”. În cazurile de necesitate, şi România a tot avut astfel de situaţii în ultimii ani, un astfel de mecanism de acordare a ajutorului la locul urgenţei poate însemna foarte multe vieţi salvate. România va avea patru astfel de unităţi, două dintre ele fiind alocate Bucureştilor.
Autovehiculul cu care s-a luat deja contact este primul care poate fi trimis să intervină în caz de dezastre, urmând ca alte trei să fie achiziţionate de autorităţile sanitare până la sfârşitul lunii februarie a anului viitor. Celelalte două sunt destinate pentru Iaşi şi Craiova.
Preţul unei astfel de maşini echipată cu tot ce este nevoie pentru a satisface scopul de unitate mobilă este de circa 320 de mii de euro.
Exact când mă întrebam ce, cine, cum şi de ce nu este programat unul şi pentru Ardeal, domnul dr. Raed Arafat a anunţat că la Târgu Mureş există deja un spital mobil de acelaşi tip donat de Vodafone.
Când Tăriceanu l-a rupt pe Raed Arafat de la treburile sale legate de intervenţia sanitară de urgenţă, am spus atunci că acest om este sacrificat şi că făcea mai multă treaba acolo unde se salvau vieţile oamenilor. Uite că m-am înşelat. Raed Arafat a răzbătut într-o lume în care cei mai mulţi dintre români renunţă. Sunt convins că România are 5 astfel de spitale mobile în special datorită efortului lui Raed Arafat.
Duminică, pe platoul din faţa MIRA a fost instalat un astfel de spital în doar 15 minute. La eveniment au participat, pe lângă ministrul Sănătăţii Eugen Nicolăescu şi subsecretarul de stat Raed Arafat, general Vladimir Secară - şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, Aurel Udor - şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, cât şi Bogdan Opriţa, coordonator SMURD Bucureşti.
Cheia unităţii mobile a ajuns de la Ministrul Sănătăţii la mâna “beneficiarului” general Aurel Udor.
Şi încă mai este. Tot duminică, au fost preluate primele zece ambulanţe de tip B cu tracţiune integrală, dotate pentru a putea interveni cu un echipaj format din medic, asistent şi paramedic. Sunt contractate 50 de astfel de ambulanţe până la finele acestui an, din cele 250 achiziţionate de Ministerul Sănătăţii Publice, o maşină costând aproximativ 80 de mii de euro pentru că echipamentul medical din dotare este foarte complex. Toate maşinile de acest tip vor intra în dotarea serviciilor de ambulanţă şi a SMURD până la jumătatea anului viitor. "Maşinile vor avea echipamente care să permită transmiterea către spital unor analize, cum ar fi electrocardiograma, unde vor fi evaluate şi de unde vor fi transmise rapid instrucţiuni pentru abordarea terapeutică a cazului respectiv", a mai spus Arafat. Pe parcursul anului în curs, au fost încheiate procedurile pentru achiziţionarea unui număr de 1.500 de ambulanţe, investiţia totală fiind de 503.397.131 de lei.
Lucrurile încep să se apropie de starea de normalitate. Mai este un singur hop, şosele pe care aceste autospeciale vor ajunge de colo-colo? În ziua de azi, mersul pe jos este cel mai rapid mijloc de locomoţie. Şi bicicletele au ajuns să se strecoare cu greu în acest trafic infernal.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
3 comentarii:
Exista oare posibilitatea reala de achzitionare a 10 elicoptere speciale pt SMURD ?
Posibilităţi sunt, voinţa este mai deficitară.
Imi amintesc cat i-a fost de greu lui Raed Arafat sa razbata, cate obstacole a intampinat. Imi amintesc vocea lui indignata, la radio, prin 2003... Tot respectul!
Trimiteți un comentariu