marți, decembrie 11, 2007

Difficile est tenere quae acceperis nisi exerceas



(Este dificil să reţii ceea ce ai învăţat dacă nu exersezi acel lucru)
Mă aşteptam să se discute pe bloguri despre prima zi de lucru a noilor europarlamentari. În afară că am auzit pe ici, pe colo, informaţia în sine, nu am văzut nici o reacţie din partea europalamentarilor. Reamintesc că România se bazează pe 35 de eurodeputaţi (13 de la PD, 10 de la PSD, şase de la PNL, trei de la PLD, doi de la UDMR şi candidatul independent Laszlo Tokes), aleşi la 25 noiembrie şi cu mandat până în luna iunie a anului 2009, în dorinţa sa de a fi reprezentată corect la procesul legislativ desfăşurat la Strasbourg.
Parlamentul European a reacţionat la venirea noilor colegi. Şedinţa în plen de luni a P.E. a fost deschisă de Preşedintele Hans-Gert Pöttering cu un mesaj de bun venit pentru cei 35 de noi Deputaţi (o parte dintre ei nu erau însă atât de noi).
"Este o mare bucurie ca astăzi să-i salutăm şi să-i primim în mijlocul nostru pe cei 35 Deputaţi Europeni din partea României, aleşi prin vot direct pentru Parlamentul European". "Bine aţi venit în Parlamentul European!"
"La 25 noiembrie 2007, cetăţenii României s-au prezentat la vot şi, printr-un proces democrat, şi-au ales reprezentanţii în Parlamentul European. Este o zi importantă pentru România, care la 1 ianuarie 2007 a devenit Stat Membru al Uniunii Europene". "După înfrângerea celor peste 60 de ani de comunism, România a revenit acum în familia Europeană".
Agenda de lucru a Parlamentului European cuprinde:
1. Pregătiri pentru Consiliul European: 13-14 decembrie, Lisabona şi Bruxelles.
2. Premiul Sakharov pentru Libertatea de Gândire - Ediţia 2007 - va fi decernat avocatului sudanez Salih Mahmoud Osman. Avocatul sudanez pentru drepturile omului, Salih Mahmoud Osman, va primi Premiul Sakharov pentru Libertatea de Gândire - Ediţia 2007, într-o ceremonie oficială a Parlamentului European, joi, 11 decembrie, ora 12.00, la Strasbourg. În afara Premiului, câştigătorul va primi şi un cec de 50.000 euro.
3. Proclamarea Cartei Drepturilor Fundamentale. Preşedintele Parlamentului European, Hans-Gert Pöttering, Preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso şi Preşedintele în exerciţiu al Consiliului Uniunii, José Sócrates, vor semna, miercuri, la Strasbourg, Carta Drepturilor Fundamentale, în cadrul unei ceremonii oficiale prevăzută pentru ora 11.30 (ora locală).
4. Dezastrul ecologic din Marea Neagră. Comisia Europeană va face o declaraţie în urma dezastrului ecologic care a avut loc în noiembrie în Marea Neagră. Deputaţii vor vota o rezoluţie în această privinţă.
5. Acord privind o „Strategie comunitară pentru mediul marin”. Statele Membre vor trebui să ia măsurile necesare ca până în 2020 să asigure o stare ecologică bună a apelor lor marine, dacă Parlamentul va aproba în plen acordul stabilit cu Consiliul privind noua Strategie comunitară pentru mediul marin.
6. Calitatea aerului: vor fi stabilite concentraţii maxime de microparticule. Parlamentul European va dezbate şi vota un acord în a doua citire privind viitoarea directivă pentru calitatea aerului. Textul prevede limite maxime pentru concentraţia microparticulelor periculoase din atmosferă (PM2,5), care nu au fost reglementate până în prezent.
7. Regele Iordaniei va rosti un discurs în faţa Parlamentului European. Regele Abdullah al II-lea al Iordaniei va rosti un discurs în faţa Parlamentului European, miercuri, 12 decembrie, în cadrul unei şedinţe solemne.
8. Relaţiile Uniunii Europene cu Republica Muntenegru. Parlamentul European va discuta cu reprezentanţi ai Comisiei şi Consiliului ultimele evoluţii din Republica Muntenegru, într-o dezbatere comună. În iulie 2006, Comisia a cerut Consiliului mandat pentru a negocia cu Republica Muntenegru un acord de facilitare de vize. Negocierile demarate de Comisie au fost încheiate în aprilie 2007.
9. Organizarea comună a pieţei vinului. Parlamentul va vota un raport privind organizarea comună a pieţei vinului, după ce în noiembrie, Comisia pentru Agricultură a votat împotriva liberalizării automate a drepturilor de plantare în 2014, şi a transferului finanţărilor prevăzute pentru acest lucru, către dezvoltarea rurală.
10. Deputaţii vor vota programul legislativ şi de lucru al Comisiei – 2008. Parlamentul European va vota, miercuri, o rezoluţie privind programul legislativ şi de lucru al Comisiei Europene, pentru anul 2008. Deputaţii au dezbătut pe marginea programului Executivului în sesiunea în plen din noiembrie de la Strasbourg.
11. Bugetul Uniunii pentru anul 2008. Deputaţii Europeni vor dezbate şi supune la vot, joi, la Strasbourg, bugetul Uniunii Europene pentru 2008. În comitetul de conciliere pe probleme bugetare, reunit la 23 noiembrie, Parlamentul a obţinut sume mai mari în special pentru proiectul Galileo, Institutul European pentru Tehnologie, Misiunile Uniunii în Kosovo şi Autoritatea Palestiniană, protejând în acelaşi timp programele din cadrul Strategiei de la Lisabona.
12. Servicii aeriene: Modificarea acordurilor CE/Maroc, după aderarea la Uniune a României şi Bulgariei. Comisiei pentru Transport şi Turism, va prezenta trei proiecte de rezoluţie referitoare la modificarea acordurilor dintre Comunitatea Europeană şi Maroc, în privinţa unor aspecte ale serviciilor aeriene, în urma aderării României şi Bulgariei la Uniunea Europeană.
13. Textile: intrebări orale adresate Comisiei. Ministerele pentru Comerţ Exterior din Europa şi China au convenit un sistem de supraveghere comună a importurilor, pentru anul 2008. Decizia a fost luată în contextul apropiatei expirări, la 1 ianuarie 2008, a "Memorandumului de înţelegere" între Europa şi China, pentru gestionarea tranziţiei spre comerţul liber cu textile.

Calitatea de candidat este undeva în urmă, urmează calitatea de ales. Vor ştii cei 35 să se achite de această onoare cu care au ales să fie însărcinaţi?

5 comentarii:

joshua spunea...

Viva Romançu! PALAVROSSAVRVS REX!

Maria Barbu spunea...

Stiu ca unii dintre ei, cei inteligenti si responsabili, vor face figura buna si vor fi si utili, atat Romaniei cat si UE. Despre ceilalti insa..... nu stiu nimic.

Tudorina spunea...

Mi se pare interesant punctul 4 "Dezastrul ecologic din Marea Neagră" care ne priveşte destul de mult.
Te felicit pentru încăpăţânarea cu care vrei să aduci în discuţie temele UE. Poate încet-încet se propagă virusul şi către căile de informare "conveţionale", mai ales către televiziuni, căci ele sunt sursa de informare pentru majoritatea covârşitoare a boborului.

Anonim spunea...

Bibliotecarule,
ba, am citit pe un blog un comentariu serios despre cat o sa castige eurparlamentarii nostri. Pe blogul lui Vania, cred. Asa e natia asta, se uita in punga mereu. In punga vecinului. Da, observatia ta e pertinenta. Dar cat de departe pare Europa de la televizor sau de pe plantatiile de capsuni ... slaba speranta sa ne intereseze mai mult. Cred, in schimb, ca ne va incita in mare masura prestatia d-lui Tokes Laszlo. Presedintele a transformat-o intr-o tema de interes national, deja, prin implicare.

Bibliotecaru spunea...

Europarlamentarii noştri vor câştiga ca şi cum un parlamentar din Palamentul României s-ar duce în străinătate. O spune Guvernul "Indemnizaţia reprezentanţilor României în Parlamentul European se stabileşte la nivelul indemnizaţiei pentru un deputat sau senator în Parlamentul României"
"Cei 35 de reprezentanţi ai României în Parlamentul European vor primi indemnizaţia lunară pe tot parcursul mandatului, de la data intrării în exerciţiul mandatului, sub condiţia validării, şi până la încetarea mandatului. Plata acestei indemnizaţii se va face din bugetul Camerei Deputaţilor.
Potrivit legislaţiei, indemnizaţia unui deputat în Parlamentul României este, în prezent, 6.343 lei noi.
Indemnizaţia lunară are regim juridic prevăzut de lege pentru salariu, cu reducerile şi majorările prevăzute de lege şi de regulamentele celor două Camere ale Parlamentului României. Este impozabilă conform legii. De asemenea, indemnizaţia lunară a membrilor din România în Parlamentul European se cumulează cu pensia sau alte venituri şi se supune impozitului pe venit, conform legii.
Potrivit legislaţiei europene, plata indemnizaţiilor membrilor Parlamentului European se face de către statele din care aceştia provin. Reprezentanţii României în Parlamentul European, aleşi în urma alegerilor din 25 noiembrie, şi-au început mandatul pe data de 10 decembrie 2007."
6.343 reprezintă aproximativ 2000 de euro impozabil. Nu mi se pare exagerat de mult.