duminică, decembrie 30, 2007

Politic incorect 2



Preşedintele Traian Băsescu a trimis spre reexaminare Parlamentului Statutul deputaţilor şi senatorilor. Aceştia însăşi nu au dorit să-şi reexamineze nici un fel de privilegiu şi a respins reexaminarea. Iată că statul s-a reîntors la Preşedinţie şi a fost promulgat de Traian Băsescu.
Actul normativ stabileşte drepturi speciale de pensionare pentru parlamentari. Traian Băsescu cerea ca parlamentul să reexamineze următoarele aspecte: vârsta de pensionare a parlamentarilor să nu fie de 63 de ani ci de 65 iar perioada de cotizare să nu fie de 30 de ani ci de 35.
Devenită deja o practică, cererea de reexaminare a preşedintelui a mai fost analizată de senatori şi deputaţi în şedinţă comună, însă din cauza neîntrunirii cvorumului necesar pentru respingerea sau adoptarea proiectului, votul a fost reprogramat.
Basescu va media discuţiile Guvern-sindicate la începutul lunii ianuarie pe tema amendamentelor la Legea bugetului de stat pe 2008. În cadrul întâlnirii, vor fi discutate propunerile confederaţiilor, este de părere preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu. Această afirmaţie este făcută de liderul sindical după întâlnirea cu preşedintele Traian Băsescu. “Preşedintele a promis ca va semnala problematica aceasta. Nu s-a pronunţat oficial asupra unei decizii în ceea ce priveşte legea, pe care a primit-o abia ieri.”
Această amânare este permisă de Constituţie, preşedintele are la dispoziţie 20 de zile pentru a o analiza. Liderii sindicali i-au cerut lui Traian Băsescu să nu promulge Legea bugetului de stat pe 2008 în forma aprobată de Parlament. Rămâne de văzut dacă planul reîntoarcerii în parlament a legii cu propunerile de amendamente propuse de sindicate va duce la bun sfârşit acest demers şi că totul nu este o pierdere de timp.
Această politică a “ciupiturilor” este în concordanţă cu românul. Acesta strânge bani tot anul pentru a-şi cumpăra cât mai multe de mâncare şi băutură pentru Crăciun şi Anul Nou, de sărbători mănâncă şi bea ca să “se simtă bine” şi pe urmă stă prin spitale bolnav de atâta bogăţie.

3 comentarii:

Darius F spunea...

Astia suntem. Ce poti sa faci? Apropo de buget este foarte interesant fenomenul ce se intampla in institutiile publice an de an.(cu o intensitate mult mai mare in ultimii 3). Tot anul e penurie de bani si la sfarsitul anului in ultimele 2 saptamani se rastoarna caruta cu miliarde in fata sediilor. La disperare ca nu pot cheltuii banii conducatorii acelor institutii aproba cumpararea de orice. Poti sa-ti imaginezi ce iese din asta.

Bibliotecaru spunea...

Asta se întâmplă de foarte mulţi ani. De obicei se întâmplă pentru că la ministere se trage cu dinţii de buget ca să nu fie inflaţie şi la sfârsitul anului se dă drumul la întreg surplusul (excendentul bugetar). Este adevărat că bani sunt cheltuiţi aiurea dintr-un motiv simplu. La noi nu există un plan clar de asumare a cheltuililor pe criterii de urgenţă şi utilitate. Nu ştie nimeni de câte radiere are nevoia instituţia pe anul viitor. Pe vremuri se planifica cincinal, acum de pe o săptămână pe alta, predicţia nu depăşeşte 3 secunde. Interesant este că de multe ori este necesară licitaţia şi deci nu existe timpul necesar. Nu e mai uşor să cumperi pixuri şi agende?

Darius F spunea...

Ba da, e cel mai usor.