joi, decembrie 06, 2007
mentiri
(băsnire)
Deşi toate premisele indică că PDL este un PD cu apendice liberal, conducerea Partidului Liberal Democrat a reuşit să-şi convingă în mare parte organizaţia din teritoriu de necesitatea constituirii PDL.
A fost nevoie de un efort de trei ore de muncă de convingere în Delegaţia permanentă a PLD pentru a ajunge la acest rezultat. Trei dintre organizaţii au rămas la convingerea că fuziunea dintre PD şi PLD nu poate aduce nici un lucru bun pentru liberali.
De altfel cei mai mulţi dintre liderii organizaţiilor locale au fost nemulţumiţi, potrivit unor surse din PLD, că au aflat această decizie extrem de importantă de la televizor, iar comunicarea a lăsat de dorit la toate nivelurile, atât la liderii din eşalonul unu, cât şi la cei din eşalonul secund. Şi mai mult de atât, în unele cazuri, anunţul privind crearea PDL a venit de la colegii democraţi din teritoriu, care ar fi trimis mesaje SMS către PLD-işti, luni seara, prin care îi anunţau că cele două partide se vor transforma într-unul singur, dând astfel impresia unei absorbţii, mai degrabă decât o fuziune prin comasare. Principala temere a liberal-democraţilor din teritoriu a fost aceea a modului în care se va realiza această fuziune, şi anume dacă nu cumva PD va absoarbe filialele PLD, o altă problemă constituind-o relaţia destul de tensionată care există în unele judeţe, între PLD şi PD.
Realitatea din teritoriu pentru PD şi, mai ales, PLD este un pic diferită de concordia de la centru. Liderii judeţeni au încercat să le explice membrilor conducerii liberal-democrate că, deşi sunt puşi în faţa creării unui nou partid, în care cele două partide trebuie să împartă totul, trebuie să se ţină cont şi de faptul că la alegerile din 25 noiembrie PD şi PLD erau concurenţi, iar atitudinea nu se poate schimba peste noapte.
Mai ales nemulţumiţi au fost preşedinţii din Bistriţa Năsăud (Sabin Iliesi), Arad (Sever Jurcă), Buzău (Lucian Sălcuţan), Timiş (Viorel Oancea), Maramureş (Sanda Roman), Dolj (Horaţiu Buzatu), Caraş-Severin (Ovidiu Rădoi), aceştia venind la şedinţă convinşi că îşi vor impune punctul de vedere.
Decât că socoteala de acasă nu se potriveşte cu cea din capitală. În pofida tuturor suspiciunilor, mulţi dintre cei care au intrat în şedinţă convinşi că vor vota împotriva acestui proiect politic au ieşit convinşi de argumentele membrilor conducerii PLD, şi anume că decizia luată este una viabilă. Cum anume vor câştiga liberalii democraţi pe termen mediu şi lung, numai liderii PLD ştiu. În plus, PDL va fi partidul cu care preşedintele Traian Băsescu va câştiga un nou mandat în fruntea statului.
S-a mai pus pe tapet şi puterea PLD pe scena politică, dincolo de rezultatele mulţumitoare de la euroalegeri, liderii PLD spunându-le celor din teritoriu că, dacă pe 25 noiembrie au câştigat 7 procente, există riscul ca la următoarele alegeri să nu mai atingă acest prag. Motivul unei scăderi a procentului obţinut în alegeri de PLD, dacă ar fi mers pe cont propriu la locale, este explicat prin faptul că PLD nu are încă definitivată structura organizatorică în toate satele şi comunele din ţară. Una dintre concluziile discuţiilor din Delegaţia Permanentă a fost că PDL va fi cu siguranţă mai puternic decât dacă PD şi PLD mergeau separat în alegeri, având astfel şansa de a câştiga viitorul scrutin. Eu tare mă îndoiesc acest lucru dintr-un motiv simplu, votul ce a venit din zona PNL se va reîntoarce desigur la acesta. Un argument ceva mai valabil este că această construcţie politică nouă nu se putea face mai târziu, în contextul alegerilor locale şi parlamentare din 2008.
În Grand Finale, Colegiul Director al PD şi Delegaţia Permanentă a PLD au aprobat unificarea celor două partide
"Colegiul Director a mandatat BPN, cu 52 de voturi «pentru», 2 abţineri şi 2 «împotrivă» să realizeze, împreună cu PLD, un nou partid politic afiliat PPE, care să reprezinte cel mai puternic partid din România", a anunţat liderul PD, Emil Boc.
Împotrivă au fost vicepreşedintele PD Sorin Frunzăverde şi preşedintele Organizaţiei de Pensionari a PD, Ioan Nastea.
Proaspătul europarlamentarul democrat Sorin Frunzăverde are un punct de vedere radical. Domnia sa susţine că se va se va opune categoric renunţării la marca PD şi introducerii cuvântului "liberal" în titulatura noului partid. El a precizat că PDL nu înseamnă nici o doctrină. Mă întreb dacă PLD înseamnă o doctrină… ce doctrină are PD, domnului Frunză verde, aveţi o cărticică cu care dormiţi sub pernă? Probabil că da.
"Statutul PD nu permite decât fuziuni prin absorbţie, iar partidul trebuie să rămână cu această denumire. Orice fuziune este binevenită, dar PD are o identitate a lui, care nu poate fi alterată. PD nu înseamnă Modrogan, ci sute de mii de membri. " declarat Sorin Frunzăverde. Domnule Frunzăverde, să nu fiţi de râsul curcilor gestante; din moment ce vorbim de un nou partid, ce legătură mai are statutul PD?
Surse nuanţează declaraţiile făcându-le de catifea. Aceste surse spun că din Colegiul Director, Frunzăverde şi Nastea nu au avut obiecţii faţă de fuziunea cu PLD, ci doar faţă de schimbarea denumirii PD, a siglei şi imnului democraţilor.
Emil Boc a arătat că membrii Colegiului Director au decis convocarea pe 15 decembrie a "forului suprem de conducere" al PD, pentru a desăvârşi procedura de unificare.
La rândul său, liderul PLD, Theodor Stolojan, a precizat că Delegaţia Permanentă a aprobat, cu 68 de voturi "pentru" şi 3 "împotrivă", "participarea PD şi PLD pentru înfiinţarea unui nou partid".
"Delegaţia Permanentă a convocat Congresul extraordinar al PLD, pe 15 decembrie, în care să se adopte Statutul şi Programul noului partid", a precizat Stolojan. El a susţinut că valorile liberale vor fi "apărate" şi îşi vor avea reprezentarea în noul partid.
Emil Boc a arătat că, începând chiar de joi, conducerile PD şi PLD vor lucra la pregătirea congresului de unificare, programat în ianuarie.
Preşedintele democrat a anunţat că PD şi PLD au înfiinţat trei comisii, pentru organizare şi statut, pentru programul politic şi pentru procedura judiciară în faţa instanţei de judecată, în vederea finalizării demersului politic de unificare a celor două formaţiuni politice. El a arătat că, aşa cum s-a anunţat, conducerea interimară a noii formaţiuni va fi asigurată de PD, cu doi prim-vicepreşedinţi.
Potrivit lui Boc, PD şi PLD au decis ca, la nivel judeţean, să se înfiinţeze structuri care să reunească membrii conducerii locale a ambelor formaţiuni. Aceste structuri lărgite de conducere se vor reuni lunar.
El a mai spus că la nivel central, dar şi local, se vor înfiinţa structuri executive de conducere, formate din 21 de membri. Acestea se vor întruni săptămânal.
Dar cel mai mult mă surprinde că Videanu se pare că le-a spus democraţilor că nu vrea să ocupe funcţii în PDL, cel puţin aşa spun surse din interiorul PD. Oare ce ştie Videanu şi noi nu.
Potrivit unor surse din PD, liderul democrat, Adriean Videanu, şi-ar fi anunţat câţiva colegi din partid că ia în calcul varianta de a nu mai ocupa vreo funcţie politică de conducere în noul partid format de PD şi PLD.
Funcţiile echipei de conducere interimară a PDL s-ar putea schimba, prin înfiinţarea postului de preşedinte executiv pentru Theodor Stolojan, care ocupă în prezent funcţia de prim-vicepreşedinte, alături de democratul Vasile Blaga.
Astfel, potrivit surselor citate, printre variantele pe care negociatorii PD şi PLD le-ar putea lua în considerare este şi cea în care Stolojan să fie preşedinte executiv, iar Vasile Blaga şi Gheorghe Flutur să aibă amândoi funcţiile de prim-vicepreşedinţi.
Există însă şi ideea ca Vasile Blaga să fie sau unicul prim-vicepreşedinte sau să se desfiinţeze funcţia de prim-vicepreşedinte, iar Blaga să fie numit secretar general al noului PDL. S-ar putea însă că nişte contrări recente între Blaga şi Băsescu să nu facă atât de lină ascensiunea lui “Nea Vasile”.
Videanu nu a fost inclus în formula iniţială de conducere a Partidului Democrat Liberal, conform anunţului făcut de preşedinţii PD şi PLD, ulterior apărând informaţii privind varianta în care el ar prelua funcţia de prim-vicepreşedinte într-o structură de conducere modificată a PDL.
Ieri am auzit supoziţia că Traian Băsescu face toate acestea pentru că şi-a însuşit un rol istoric în ceea ce priveşte evoluţia României. Mai “În clar”, el face totul pentru România şi fără nici un interes personal, al său sau al apropiaţilor lui. Iată o altă lumină colorată şi roză peste “partidul prezidenţial”. Numai să nu se uite ideea naţională, între două intenţii “dezinteresate”.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu