joi, decembrie 06, 2007

pluvia-vectigal



(dus-venit)
În natură frecarea naşte, de cele mai multe ori, plăceri nebănuite. Probabil că şi politica reacţionează la fel, tot prin o juisare.
Recentele întâmplări din politica românească au amânat reacţiile la decizia Curţii Constituţionale. Iată că astăzi a venit momentul acestor reacţii. Preşedintele Traian Băsescu aplaudă decizia judecătorilor Curţii Constituţionale pentru ajutorul dat "pentru a pune barieră" membrilor Guvernului sau ai Parlamentului care iniţiază şi adoptă legi din interese de moment, ignorând Constituţia. Ocazia cu care şeful statului şi-a arătat admiraţia a fost Conferinţa internaţională organizată cu prilejul aniversării a 15 ani de activitate a Curţii Constituţionale din România.
"În calitate de preşedinte, am fost nevoit de multe ori să apelez la judecata acestui organism şi îi salut pe cei care, chiar dacă nu întotdeauna au fost de acord cu punctele mele de vedere, au fost de un real ajutor pentru a pune barieră acelora care, din postura de membrii ai Guvernului sau ai Parlamentului, iniţiază şi adoptă acte normative pentru a servi intereselor de moment, fără a ţine cont de legea fundamentală a statului şi de interesul public", a spus Preşedintele.
De asemenea Băsescu a amintit că în cei 15 ani de activitate Curtea Constituţională a primit peste 10.000 de sesizări, a emis aproape 7.000 de acte şi i-au fost adresate peste 6.000 de petiţii şi scrisori, numărul sesizărilor crescând de la an la an.
"Acest lucru denotă, pe de o parte, neîncrederea cetăţenilor în instituţiile statului care emit legi, iar pe de altă parte, injusteţea unor norme pe care oamenii simpli o resimt în practică. Aş spune că nu numărul mare de sesizări primite trebuie să atragă atenţia, ci mai ales multitudinea celor care iniţiază acte normative injuste, ignorând legea fundamentală a statului şi care se ascund în spatele răspunderii colective".
Aş putea fi de acord cu cele spuse de Traian Băsescu dacă cei care depun sesizările ar fi fost “simpli cetăţeni”. Eu cred că cetăţeni au mare neîncredere faţă de caracterul nepărtinitor al legilor şi la capacitatea legilor de a purta caracteristica de “legi de bun–simţ”.
În încheiere, Băsescu a urat succes Curţii Constituţionale şi a mulţumit membrilor actuali şi foştilor membri ai acesteia pentru activitatea depusă şi pentru ce au făcut pentru democraţia din România.
"La mulţi ani, Curte Constituţională a României", a spus Băsescu în încheierea discursului său.

Adversarii lui Traian Băsescu sunt însă de părere contrară cu acesta. Ar fi fost şi de mirare să fie altfel. Ministrul Muncii, Paul Păcuraru, a declarat, pentru MEDIAFAX, că nu a fost informat despre o eventuală cerere de demitere a sa, precizând că în cazul în care se confirmă, preşedintele Traian Băsescu se bazează pe o problemă politică, nu pe una juridică.
"Nu mi-a spus nimeni nimic. Nu cred că este aşa, mai ales că aseară am vorbit cu premierul. Dacă este aşa, preşedintele Băsescu nu poate face un deserviciu mai mare României, în acest moment în care am început discuţiile cu omologii din Italia şi Spania referitoare la situaţia cetăţenilor români de acolo".
"Este clar că nu am o problemă juridică, pentru că nu există o faptă de corupţie şi nici un element care să ducă la acest dosar făcut, după părerea mea, la comandă".
Preşedintele Traian Băsescu i-a cerut premierului Călin Popescu Tăriceanu, într-o scrisoare datată 29 noiembrie, să îi remanieze de urgenţă pe miniştrii Justiţiei şi Muncii, liberalii Tudor Chiuariu şi, respectiv, Paul Păcuraru, faţă de care se ceruse începerea urmăririi penale.
Iată scrisoarea adresată premierului de către şeful statului, care a intrat în posesia MEDIAFAX:
"Stimate Domnule Prim-Ministru,
Din momentul în care v-am însărcinat cu formarea unui guvern, aţi condus două echipe de miniştri. În această perioadă, cinci membri ai cabinetelor pe care le-aţi condus fac obiectul unor cercetări în dosare penale pentru presupuse fapte de corupţie.
De asemenea, doresc să vă reamintesc faptul că în momentul de faţă aveţi în echipa guvernamentală pe care o conduceţi doi miniştri faţă de care Direcţia Naţională Anticorupţie din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie mi-a cerut încuviinţarea urmăririi penale pentru fapte de corupţie încă din luna septembrie a acestui an. Este vorba de ministrul justiţiei, domnul Tudor Chiuariu şi ministrul muncii, familiei şi egalităţii de şanse, domnul Paul Păcuraru.
În data de 4 octombrie a.c., ministrul justiţiei a iniţiat o ordonanţă de urgenţă care a fost adoptată de guvern şi care îl viza în mod direct. Această ordonanţă a desfiinţat Comisia specială însărcinată cu avizarea urmăririi penale a membrilor Guvernului făcând practic imposibilă urmărirea penală a membrilor Guvernului şi suspendând temporar o atribuţie constituţională a Preşedintelui României. Această stare de fapt şi de drept a fost constatată şi de către Curtea Constituţională care în data de 27 noiembrie a.c. a decis neconstituţionalitatea întregii ordonanţe de urgenţă a Guvernului emisă în data de 4 octombrie.
Gestul Guvernului pe care îl conduceţi a afectat grav credibilitatea actului de justiţie din România şi proiectează o imagine profund negativă a executivului român în rândul membrilor UE.
Având în vedere conduita Guvernului şi în special a miniştrilor vizaţi de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, de a încerca blocarea anchetelor penale şi obstrucţionarea actului de justiţie, consider că îmi revine o responsabilitate foarte mare în ceea ce priveşte asigurarea cetăţenilor că instituţiile statului, printre care şi Guvernul, acţionează în favoarea interesului public şi nu a intereselor personale ale celor care temporar îndeplinesc funcţii şi demnităţi publice.
De aceea, în virtutea atribuţiilor constituţionale pe care le am de a veghea la buna funcţionare a autorităţilor publice, vă solicit asumarea responsabilităţii politice a situaţiei create şi remanierea urgentă a celor doi membri ai Guvernului, domnul Tudor Chiuariu, respectiv domnul Paul Păcuraru, faţă de care s-a cerut urmărirea penală pentru fapte de corupţie.
Traian Băsescu
Preşedintele României".

Surse din Palatul Victoria afirmă că premierul Călin Popescu Tăriceanu a ignorat solicitarea preşedintelui Traian Băsescu privind remanierea miniştrilor Chiuariu şi Păcuraru, considerând că şeful statului are la dispoziţie proceduri constituţionale pentru astfel de cazuri.

Se pare că începe iar un joc de-a demisia. Ministrul Justiţiei, Tudor Chiuariu, l-a informat, săptămâna aceasta, pe premierul Tăriceanu că ia în calcul posibilitatea demisiei, el trimiţând la Guvern un document în care prezintă un astfel de gest ca pe o consecinţă a eşecului în ceea ce priveşte adoptarea Ordonanţei de modificare a Legii ANI. În document Chiuariu anunţa că intenţionează să-şi înainteze demisia în cursul săptămânii, arătând că mai sunt câteva proiecte la Ministerul Justiţiei pe care ar dori să le finalizeze. Surse ministeriale au declarat pentru MEDIAFAX că Chiuariu afirma în documentul citat că s-a angajat în faţa Comisiei Europene că România va adopta modificările la Legea ANI care au fost respinse de Senat şi aprecia situaţia drept un semnal negativ privind voinţa politică a Parlamentului în ceea ce priveşte lupta anticorupţie. Ministrul a amintit că ordonanţa de modificare a Legii ANI retrimisă, luni, de Senat Comisiei juridice, este al treilea act normativ respins sau modificat de Parlament împotriva recomandărilor Comisiei Europene, celelalte două fiind Ordonanţa DIICOT şi Ordonanţa de modificare a Codului de procedură penală. El considera votul din Senat unul împotriva controlului averilor frauduloase.

Pe de altă parte, senatorii au decis la începutul săptămânii vis-à-vis de propunerea grupului PSD, să retrimită la Comisia juridică Ordonanţa de modificare a Legii Agenţiei Naţionale de Integritate. Ordonanţa stabileşte că face obiectul legii averea dobândită în mod "nejustificat" în timpul mandatului, cu condiţia existenţei unei diferenţe de 10.000 de euro între valoarea declarată şi valoarea reală. PSD susţine ca termenul de "nejustificat" să fie înlocuit cu "ilicit". Sursele citate afirmă că premierul a avut astăzi o discuţie cu Chiuariu pe acest subiect, iar Guvernul a decis, în şedinţa din aceeaşi zi, să adopte o Ordonanţă de Urgenţă de modificare a Legii ANI.

Preşedintele Traian Băsescu îl acuză pe domnul Bogdan Olteanu, preşedintele Camerei Deputaţilor, că a oprit în mod voit publicarea în Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale din România despre Comisia specială, împiedicându-l pe şeful statului să emită o acţiune legată de cei opt persoane legate de funcţia de ministru şi să ceară aviz de urmărire penală. S-a cerut aprobarea şefului statului pentru urmărirea penală de către Direcţia Naţională Anticorupţie şi Parchetul General de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru foştii sau actualii miniştri Miron Mitrea, Adrian Năstase, Victor Babiuc, Zsolt Nagy, Codruţ Sereş, Tudor Chiuariu, Paul Păcuraru şi Decebal Traian Remeş.
"Decizia Curţii Constituţionale nr. 1133 din 27 noiembrie 2007, referitoare la neconstituţionalitatea Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului privind modificarea legii răspunderii ministeriale nr 115/ 1999 a fost comunicată preşedintelui Traian Băsescu şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, în data de 4 decembrie 2007, urmând a fi publicată în Monitorul Oficial al României pentru a-şi putea produce efectele. Această decizie a fost, însă, oprită de la publicare la solicitarea preşedintelui Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu, fără nici un fel de motivare", precizează mesajul prezidenţial.
"Oprirea de la publicarea de către Monitorul Oficial a deciziei Curţii Constituţionale blochează exercitarea prerogativelor constituţionale ale preşedintelui României, de a lua o decizie cu privire la situaţia dosarelor mai sus menţionate", se mai arată în comunicatul Preşedinţiei.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Aşa că ce să mai înţelegem într-o Românie în care doi foşti securişti şi devoratori ai bunurilor ţării au pus la cale un megapartid? În cine să mai avem încredere acum când cel care a furat încrederea românilor în 2004 VÂNDUT-O

Anonim spunea...

Sa intelegi exact cat te duce capul