joi, februarie 14, 2008

Filosofia Jocului de-a caterinca


Nu, caterinca nu este ceva rău.
CATERÍN//CĂ ~ci f. înv. Orgă portativă acţionată de o manivelă şi folosită de muzicanţi ambulanţi; flaşnetă. /
Până acum n România nu exista o taxă pe prostie. De ce? Nu din noţiuni umanitare, în general prostia şi bunăstarea fac casă bună, ci pentru că statul are o apetenţă deosebită pentru cetăţeni proşti. O taxă pe prostie ar putea încuraja deşteptăciunea şi... Doamne fereşte", nici nu vreau să mă gândesc. Cu atât mai mult este incredibilă îndrăzneala cu cât se referă la prostia ridicată la rang de cetăţean-guvernator.
The image “http://www.adevarul.ro/usr/imagini/2312-131205-2colvasilepuscasinterviu_ah4561.jpg” cannot be displayed, because it contains errors.
Deputatul PSD Vasile Puşcaş propune instituirea unei "taxe pe proasta guvernare", ca o măsură de sancţionare a politicienilor care nu sunt preocupaţi de problemele populaţiei şi susţin o fiscalitate excesivă. "Ar fi o taxă care să penalizeze proasta guvernare şi faptul că nu există responsabilitate politică şi juridică. De exemplu, ar putea să fie o taxă pe politica în domeniul agricol, care are mult de suferit, sau pe proasta administrare a Justiţiei în România”, a declarat, joi, Puşcaş, corespondentului MEDIAFAX. Deputatul social-democrat a precizat că o astfel de măsură ar putea fi un răspuns la fiscalitatea excesivă practicată în România. "Au apărut tot felul de taxe noi, ba de primă înmatriculare, ba de mediu, ba de viciu, care nu au alt scop decât de a aduce cât mai mulţi bani la buget pe spatele cetăţenilor. De ce să nu facem atunci şi o taxă pe proasta guvernare?”, a spus Vasile Puşcaş. El a adăugat că această taxă ar putea fi realizată prin consultare publică, iar cetăţenii să îşi spună, astfel, părerea privind politicile fiscale ale Guvernului. Iată trebuie să adaug că cetăţenii nu se pot pronunţa asupra taxelor. De ce nu citeşte lumea Constituţia României?
Puşcaş mai propune şi o taxă pentru „vicii politice” pentru politicienii care stau în expectativă şi care nu critică măsurile fiscale luate de guvernanţi.
„România conduce într-un top la nivel internaţional al ţărilor cu fiscalitate excesivă”, a mai spus Puşcaş.

Vasile Puşcaş este doctor în istorie şi a absolvit Universitatea Babeş-Bolyai. Puşcaş şi-a câştigat notorietatea în timpul guvernării Năstase, când a fost negociatorul-şef cu Uniunea Europeană. Timp de patru ani (2000-2004) a purtat negocierile în numele României, reuşind ca la finele anului 2004 să încheie toate capitolele de aderare.Demnitarul a publicat, în 2006, o carte despre negocierile cu UE, intitulată "Negocierile europene" (Aderarea României la Uniunea Europeană - studiu de caz). Neimplicarea în scandaluri politice şi succesul negocierilor de aderare la Uniunea Europeană i-au creat o imagine specială printre politicienii români.Probabil că o bună parte a opiniei publice aproape că nu percepe faptul că Vasile Puşcaş face parte dintr-un partid. Este totuşi deputat PSD şi unul dintre cei mai de seamă exponenţi ai "grupului de la Cluj".

Niciun comentariu: