duminică, februarie 24, 2008

Gabriela Creţu: Despre ieri, azi si maine


Hotarare!
Astazi Bibliotecarul imi preia postul anterior si-i face o analiza foarte, foarte, foarte subiectiva. Vorbeste despre melancolie, onirism si alte atribute pe care le imprumuta de la criticii literari (pe care, sa ma ierte prietenul nostru, nu-i iubesc deloc).

Propun sa se citeasca textul cu glas tare si sacadat, de om responsabil si lucid, care polemizeaza cu cei care au foarte… literarul obicei de a hiberboliza semnificatia evenimentelor (in bine sau in rau). Asta era ideea. Era un raspuns la comentariile pe care le-ati facut. Fara nici un lirism. Daca transpare o traire mai profunda, este cea a unei responsabilitati careia trebuie sa-i faci fata si care nu depinde doar de tine…

Pentru că doamna Gabriela Creţu consideră că am o impresie greşită despre discursul domniei sale şi pentru că ceea ce spun eu nu se poate negocia ca înţeles, am să-l cenzurez. Nu vreau să rănesc o persoană la care ţin şi în rolul căruia chiar cred.
Am citit şi am fost surprins de nota melancolică în vârful degetelor unui politician implicat. De fapt nu numai surprins, dar şi impresionat. Nu prea mă mai aşteptam ca în ziua de astăzi omul politic să aibă o trăire onirică la nivelul aşteptării viitorului. Prea ne-am obişnuit să vedem politica plină de sânge, de răzbunări, de perfidie, prea ne aşteptăm să vedem reacţii rapide şi distrugătoare. Cineva mai găseşte însă timp să-şi clădească un ideal şi nu este de formaţie visător, cum este de exemplu domnul Adrian Păunescu... O notă foarte interesantă a politicii de azi, foarte, foarte interesantă.
Despre ieri, azi si maine

1. Nu este o revenire la nimic pentru ca istoria nu are decat un singur sens; ne intoarcem in timp numai in amintiri sau iluzii; astazi este azi, cu noi toti cei de azi!

2. Nu este o inaintare inca pentru ca un partid inainteaza sau da inapoi numai in raport cu interesele celor pe care ii reprezenta; ieri nu s-a intamplat nimic in acest sens, din pacate. Componenta programatica si de strategie s-a situat intre umbrita si… absenta.

3. Ieri am incercat sa cream conditia necesara pentru inaintare plecand de la o lege fizica care spuna ca nu e suficient sa fie multi, conteaza si ce fac ( rezultanta fortelor divergente e totdeauna mai slaba decat sunt ele insele). Sau de la o experienta istorica - mai bine sa mori pe baricade decat prin sinucidere colectiva…

4. Dupa ieri, in randul multora dintre noi (pentru ca ieri a fost un eveniment intern, de partid, doar spectacolul mediatic a fost public) a aparut o noua asteptare; acesta este cel mai mare pericol in acest moment - sa asteptam ca lucrurile sa se indrepte de la sine (sau de la unul sau altul).

5. Pe langa coerenta interna partidul are nevoie de actiune; de actiunea tuturor militantilor si in special a celor care ieri au sustinut reintegrarea in echipa de conducere a lui Adrian Nastase, a lui Alexandru Athanasiu… Nu este foarte greu sa produci o schimbare (si stiu ce spun!); greu este sa dovedesti ca ai avut dreptate provocand-o.


Ferice de partidul care are astfel de membrii!

2 comentarii:

Anonim spunea...

Paca insa ca isi cam bate joc de ei sau ii tine in esalonul al n-elea!
:(

Bibliotecaru spunea...

Viaţa ne-a cam îndepărtat de criteriul valorii. Acum şi valoarea este definită altfel...