30 aprilie 2008
Nr. 95/VIII/3
BULETIN DE PRESĂ
Biroul de Informare şi Relaţii Publice a întocmit o sinteză a cauzelor finalizate de procurorii anticorupţie în luna aprilie, altele decât cele deja mediatizate prin intermediul comunicatelor de presă:1. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată, în legătură cu infracţiunea de evaziune fiscală care a provocat un prejudiciu de peste 7 milioane de euro bugetului de stat, a următorilor inculpaţi:
- DUMITRACHE MIRCEA, aflat în perioada de întrerupere pentru 90 zile a executării unei pedepse de 3 ani şi 4 luni închisoare, recidivist, în sarcina căruia au fost reţinute două infracţiuni de evaziune fiscală, două infracţiuni de uz de fals, două infracţiuni de fals privind identitatea, precum şi infracţiunile de înşelăciune, fals privind identitatea şi uz de fals
- SIMA SORIN, administrator al unor societăţi comerciale cu sediul în Ploieşti, în sarcina căruia au fost reţinute infracţiunile de evaziune fiscală, uz de fals şi fals privind identitatea
- NAE CONSTANTIN, consilier superior în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Prahova, în sarcina căruia a fost reţinută infracţiunea de neglijenţă în serviciu
- 16 inculpaţi, în sarcina cărora a fost reţinută infracţiunea de mărturie mincinoasă: Avram Adrian, conducător auto la SC CENTRUM SRL Oradea, în prezent plecat în Italia, Bănică Cristian Claudiu, Calabalîc Dragoş, în prezent plecat în Italia, Cernat Ionel, Coman Stelian, Marin Gheorghe, Mărăcineanu Eugen, Miriţă Marius Cristian, Neagu Roberto Daniel, Păun Cristian, Pîrvan Ion, Pîrvan George Sorin, Pîrvan Nicolae, Timaru Vasile, Voicovici Marius, toţi conducători auto la SC DON INTERNATIONAL IMPEX SRL Ploieşti şi Voicilă Victor Daniel, conducător auto la SC CAR TRANS SRL Ploieşti
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
Inculpaţii Dumitrache Mircea şi Sima Sorin, folosind identităţi false, au devenit asociaţi unici şi administratori al SC M.M. HOLDING SOFT SRL, iar Dumitrache Mircea şi al societăţilor SC CRIS NAV 2005 SRL, SC ANA SERV TOP SRL. Totodată, cei doi au declarat fictiv sediul social al acestor societăţi comerciale prin prezentarea unor contracte de închiriere false pentru de a se sustrage de la efectuarea verificărilor financiare. În perioada noiembrie 2005-martie 2006, inculpaţii au achiziţionat în regim de scutire de la plata accizelor, prezentând autorizaţii false de utilizator final, motorină eurodiesel de la SC PETROM SA – Sucursala Petrobrazi, jud. Prahova, respectiv depozitul Cristian judeţul Braşov, pe care au livrat-o ulterior altor societăţi comerciale la un preţ incluzând acciza, fără să înregistreze în contabilitate veniturile obţinute. Prin neplata obligaţiilor fiscale, inculpaţii au produs un prejudiciu bugetului consolidat al statului de 26.632.620 RON, echivalentul a 7,290,416.36 euro, reprezentând accize, TVA şi impozit pe profit.
În cursul lunii decembrie 2005, folosind o identitate falsă, inculpatul Dumitrache Mircea a depus mai multe documente false în baza cărora a obţinut în mod fraudulos suma de 20.000 RON, sub formă de împrumut de la CEC, nerambursând, până în prezent, nicio sumă de bani.
În aceeaşi cauză, inculpatul Nae Constantin, în calitate de consilier superior în cadrul Direcţiei Generale a Finanţelor Publice Prahova şi desemnat ca reprezentant fiscal pentru SC PETROM SA – Antrepozitul Fiscal Petrobrazi, nu a realizat acte de verificare a relaţiei comerciale dintre SC PETROM SA – Sucursala Petrobrazi şi SC CRIS NAV 2005 SRL Constanţa. Acest lucru a permis ca, în baza unor autorizaţii de utilizator false, SC CRIS NAV 2005 SRL Constanţa să achiziţioneze, în regim de scutire de la plata accizelor, motorină tip eurodiesel pe care a livrat-o, contrar scopului declarat, altor societăţi comerciale la un preţ incluzând acciza, cu consecinţa prejudicierii bugetului de stat.
Fiind audiaţi în calitate de martori în prezenta cauză, inculpaţii Avram Adrian, Bănică Cristian Claudiu, Calabalîc Dragoş, Cernat Ionel, Coman Stelian, Marin Gheorghe, Mărăcineanu Eugen, Miriţă Marius Cristian, Neagu Roberto Daniel, Păun Cristian, Pîrvan Ion, Pîrvan George Sorin, Pîrvan Nicolae, Timaru Vasile, Voicilă Victor Daniel şi Voicovici Marius au făcut afirmaţii mincinoase şi nu au dat informaţii reale şi complete privind la beneficiarii şi locaţiile unde au transportat şi descărcat motorina achiziţionată de SC CRIS NAV 2005 SER, SC ANA SERV TOP SRL şi SC M.M. HOLDING SOFT SRL, în perioada noiembrie 2005 – martie 2006. În felul acesta, ei au împiedicat procurorii să descopere toate persoanele implicate în fraudarea bugetului de stat.
Pentru judecarea cauzei a fost sesizată Judecătoria Braşov.
2. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată a inculpatului IOVA MIRCEA, administrator la S.C. ,,IOVITEC TRANS” SRL Viişoara jud. Cluj, în sarcina căruia au fost reţinute următoarele infracţiuni:
- înşelăciune în convenţii, cu consecinţe deosebit de grave, în formă continuată;
- emitere a unui cec fără a avea la tras disponibil suficient ori de a dispune altfel de disponibilul avut mai înainte de trecerea termenelor fixate pentru prezentare, în formă continuată (32 de acte materiale), faptă prevăzută de art. 84 alin.1 pct. 2 din Legea 59/1934 asupra cecului.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
În perioada 16 septembrie 2006 – 23 octombrie 2006, inculpatul Iova Mircea, în calitate de asociat unic şi administrator la SC „IOVITEC TRANS” SRL Viişoara, jud. Cluj, i-a indus în eroare pe reprezentanţii S.C. „MECHEL CÂMPIA TURZII” SA, cu ocazia derulării unui contract de vânzare-cumpărare privind furnizarea de produse laminate. În concret, inculpatul a prezentat date eronate reprezentanţilor MECHEL CÂMPIA TURZII cu privire la bonitatea firmei sale, determinându-i să-i livreze materiale de construcţii (oţel beton, profile de oţel, sârmă de diferite tipuri şi dimensiuni) în valoare de 10.378.907,29 RON (aproximativ 2.965.402 euro). Aceste materiale ar fi trebuit să fie achitate prin emiterea a 30 de cecuri emise de firma inculpatului (postdatate la 30 de zile), pentru care, însă, nu exista în cont suma necesară decontării. Pentru acest motiv, în intervalul mai – octombrie 2006, aceste cecuri au fost refuzate la plată.
Prin acelaşi rechizitoriu s-a mai reţinut că, în intervalul mai - octombrie 2006, inculpatul Iova Mircea a mai emis 32 de file cec în beneficiul S.C. „MECHEL CÂMPIA TURZII” SA, S.C. BENIDORM TRANS S.R.L. Turda (pentru achitarea unui contract de livrare de combustibil) şi al S.C. SEVASE TRANS S.R.L. Turda (pentru un contract de livrare de piese auto), fără a avea în cont suma necesară decontării acestor instrumente de plată, având drept consecinţă respingerea acestora de la plată.
S.C.„MECHEL CÂMPIA TURZII” s-a constituit parte civilă în cauză cu suma totală de 18.010.541,63 RON (din care 10.369.907,29 RON preţ datorat şi suma de 7.640.634,34 RON penalităţi).
S.C.BENIDORM TRANS S.R.L. Turda s-a constituit parte civilă cu suma de 163.714,48 RON.
În ceea ce priveşte prejudiciul creat în dauna S.C. SEVASE TRANS S.R.L, în sumă de 10.300,5 RON, acesta a fost recuperat parţial, motiv pentru care firma păgubită nu s-a mai constituit parte civilă.
Pentru recuperarea prejudiciului creat, s-a dispus luarea de măsuri asiguratorii prin sechestrarea unor imobile aparţinând inculpatului.
Pentru judecarea cauzei a fost sesizat Tribunalul Cluj.
3. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Galaţi au dispus trimiterea în judecată a inculpatului RADOVICI CONSTANTIN DAN, asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale din judeţul Vrancea, în sarcina căruia a fost reţinută infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 27 noiembrie 2002, între Ministerul Dezvoltării şi Prognozei, în calitate de Autoritate Contractantă, Agenţia pentru Dezvoltare Regională a Regiunii Sud-Est Brăila, în calitate de Autoritate de Implementare şi Inspectoratul de Stat Teritorial pentru Persoane cu Handicap Vrancea a fost încheiat un contract ce avea ca obiect finanţarea din fonduri PHARE a proiectului intitulat „…şi NOI putem să muncim!” . Scopul proiectului a fost acela de a integra socio-profesional un grup de 30 de persoane tinere, cu forme uşoare de handicap, persoane instituţionalizate într-un centru de ocrotire aflat în coordonarea Inspectoratului de Stat Teritorial pentru Persoane cu Handicap Vrancea.
Conform planului de acţiune din proiect, prima activitate ce s-a impus a fi efectuată a fost amenajarea şi dotarea spaţiului în care urma să se desfăşoare cursul de calificare a grupului ţintă.
Pentru realizarea acestei activităţi, Serviciul Public Judeţean de Asistenţă Socială (S.P.J.A.S.) Vrancea a organizat o licitaţie de execuţie lucrări, la care au depus oferte trei firme din Focşani controlate de inculpatul Radovici Constantin Dan, în sensul că inculpatul fie era acţionarul majoritar, alături de alţi membri ai familiei sale, fie ocupa o funcţie de conducere în firma respectivă.
La data de 26 august 2003, inculpatul Radovici Constantin Dan, înainte de participarea la această licitaţie, a făcut o declaraţie inexactă privind îndeplinirea tuturor criteriilor de eligibilitate, respectiv de a nu avea niciun potenţial conflict de interese sau vreo relaţie cu oricare dintre părţile participante la licitaţie.
În acest mod, deşi nu respecta criteriile impuse pentru selecţie, licitaţia a fost câştigată de S.C. RAIA SEREX S.R.L. Focşani (una din firmele ofertante), cu care S.P.J.A.S. Vrancea a încheiat contractul de execuţie de lucrări pentru amenajarea unui atelier de croitorie şi a unui birou de consiliere, în valoare de 11.900 Euro.
Ministerul Dezvoltării Lucrărilor Publice şi Locuinţelor s-a constituit parte civilă în cauză cu suma de 45.688,34 euro, reprezentând întreaga sumă avansată pentru derularea proiectului.
Pentru judecarea cauzei a fost sesizată Judecătoria Focşani.
4. Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Braşov au dispus trimiterea în judecată a inculpatului BUDUROI DANIEL, administrator şi/sau asociat al SC TEXCOLOR SRL Codlea, jud. Braşov şi SC GLASS DESIGN SRL Braşov, în sarcina căruia a fost reţinută infracţiunea de folosire sau prezentare de documente ori declaraţii false, inexacte sau incomplete, care are ca rezultat obţinerea pe nedrept de fonduri din bugetul general al Comunităţilor Europene sau din bugetele administrate de acestea sau în numele lor.
În rechizitoriul întocmit, procurorii au reţinut următoarea stare de fapt:
La data de 28 aprilie 2004, inculpatul Buduroi Daniel a fost abilitat să întocmească toate documentele necesare obţinerii unei finanţări RICOP pentru derularea proiectului „Fabrică de mobilă cu utilaje moderne conform normelor U.E.”, prin programului PHARE – RICOP, proiectul urmând a fi implementat în comuna Cristian, jud. Braşov, într-un spaţiu constând în hală de producţie şi teren de 1.000 m2, închiriat de la SC GLASS DESIGN SRL.
După semnarea contractului de asistenţă financiară nerambursabilă din data de 29.04.2004 şi a actelor adiţionale, inculpatul a prezentat documente inexacte pentru justificarea sumei de 119.959 lei - echivalentul a 34.000 euro ce reprezintă contravaloarea a două utilaje ce urmau a fi utilizate în derularea proiectului. În concret, prin tranzacţii succesive, inculpatul Buduroi Daniel a transferat utilajele respective din patrimoniul SC GLASS DESIGN SRL (firma care achiziţionase bunurile anterior semnării contractului) în cel al SC TEXCOLOR SRL, efectuând doar livrări scriptice, prin intermediul unei alte firme private. Inculpatul a folosit această „metodă” deoarece, prin participarea firmei sale S.C. GLASS DESIGN S.R.L., la licitaţia de achiziţionare de utilaje (licitaţie organizată de beneficiarul proiectului, S.C. TEXCOLOR S.R.L., firmă în care inculpatul era asociat) s-ar fi generat un evident conflict de interese ce ar fi condus la respingerea finanţării.
Ministerul Economiei şi Finanţelor, Oficiul de Plăţi şi Contracte PHARE s-a constituit parte civilă cu suma de 34.000 euro şi accesoriile aferente. Pe parcursul cercetărilor, inculpatul Buduroi Daniel a achitat acest prejudiciu.
Pentru judecarea cauzei a fost sesizată Judecătoria Braşov.