miercuri, aprilie 30, 2008
Recital cameral Laura Buruiană - Eduard Stan la Institutul Cultural Român din Londra
În cadrul stagiunii de concerte a Societăţii Enescu din Londra, joi 1 mai, la ora 19,00, la Institutul Cultural Român din Londra va avea loc recitalul violoncelistei Laura Buruiană şi al pianistului Eduard Stan.
Programul cuprinde „Variaţiuni libere pe o temă bizantină din secolul al XIII-lea” de Paul Constantinescu (în transcripţie pentru violoncel şi pian, lucrarea fiind compusă cu acompaniament orchestral), Sonata de Debussy, Sonata în Re major op. 102, nr. 2 de Beethoven, Sonata nr. 1 în fa minor de George Enescu şi Sonata nr. 2 în Fa major, op. 99 de Brahms.
Născută în 1980, la Bucureşti, violoncelista Laura Buruiană este deja un artist cu bogat palmares internaţional, bucurându-se de aprecieri superlative în multe centre muzicale ale lumii. A concertat cu Berliner Symphoniker, Bari Symphony, Orchestra de Cameră din Berlin, Orchestra din Shanghai, în compania unor dirjori ca Oliver von Dohnányi, Gerhard Zimmermann, Lorenzo Muti, Chen Xiaochen şi cu toate marile orchestre din România. În 2005, şi-a făcut debutul la Festivalul Internaţional „George Enescu”. În 2003 a câştigat Premiul I la Young Concert Artists Award de la New York. Are un repertoriu impresionant, care cuprinde practic toate marile concerte pentru violoncel, numeroase lucrări camerale, Laura Buruiană acordând o atenţie deosebită muzicii româneşti. A înregistrat cele două sonate pentru violoncel şi pian de Enescu la Casa de discuri Naxos
Pianistul Eduard Stan a concertat în multe ţări europene, în SUA şi este deţinător al multor premii la concursuri internaţionale prestigioase. Are o discografie bogată, cu piese de la Bach la Debussy. Eduard Stan şi violonistul Remus Azoiţei au înregistrat în premieră mondială integrala lucrărilor pentru vioară şi pian de George Enescu (dublu CD, Casa de discuri Hänssler, 2007). În calitate de fondator şi director artistic al Festivalului Enescu Heidelberg/Mannheim, a primit în 2005 Medalia Enescu din partea Institutului Cultural Român pentru merite în promovarea creaţiei enesciene. Eduard Stan şi Remus Azoiţei au concertat la ceremonia de gală a lansării Societăţii Enescu, în 21 iunie 2007.
Societatea Enescu din Londra a fost înfiinţată de Institutul Cultural Român pentru a promova în Marea Britanie opera remarcabilă dar încă puţin cunoscută a lui George Enescu şi se află sub patronajul Alteţei Sale Regale Principesa Margareta. Societatea Enescu este o asociaţie liberă, ai cărei membri fondatori sunt animaţi de dorinţa de a contribui la o mai bună cunoaştere a personalităţii şi operei enesciene. Patron: Prinţesa Margareta a României, preşedinte: dirijorul Cristian Mandeal, director al Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, director executiv: Gabriela Massaci, director al ICR Londra, director artistic: Remus Azoiţei, violonist şi profesor de vioară la Royal Academy of Music, secretar: Vlad Pavlovici, director adjunct al ICR Londra. Membri fondatori: compozitorul şi muzicologul Pascal Bentoiu, arhitectul Şerban Cantacuzino, criticul muzical Evan Dickerson, istoricul şi criticul de artă Christopher Eimer, violonistul Sherban Lupu, profesor la Universitatea din Illinois (SUA), bancherul Andrew Popper.
Societatea Enescu organizează concerte cu muzică enesciană şi din repertoriul universal în prima zi de joi a fiecărei luni (octombrie–iunie), cu intrare liberă, oferă burse şi sprijină publicarea operei lui George Enescu şi a unor cărţi şi studii despre compozitor. (Tudor CRISTIAN)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu