luni, aprilie 28, 2008
Premieră la Teatrul Naţional Radiofonic: "Ucigaş fără simbrie" de Eugene Ionesco
Joi 1 mai, la ora 19,00, la Radio România Cultural, Teatrul Naţional Radiofonic vă invită să ascultaţi în premieră „Ucigaş fără simbrie” de Eugène Ionesco.
Versiunea radiofonică şi regia artistică îi aparţin lui Lucian Giurchescu. Traducere de Marcel Aderca. În distribuţie: Virgil Ogăşanu, Ion Lucian, Sanda Toma, Gheorghe Pufulete, Dorina Lazăr, Eugen Racoţi, Ion Siminie, Mircea Diaconu, Florin Anton, Radu Solcanu, Violeta Berbiuc, Alexandru Daniel, Stelian Măicănescu, Dragoş Ianoşi, Bogdan Vlaicu, Octavian Ştefan, Sorin Gheorghiu. Regia de montaj: Florin Bădic şi Monica Wilhelm. Regia de studio: Violeta Berbiuc. Regia muzicală: George Marcu. Regia tehnică: Vasile Manta. Asistent regie artistică: Sorin Gheorghiu. Redactor şi coordonator de proiect: Domnica Ţundrea. Spectacolul va fi difuzat în două părţi: de la ora 19,00 la 20,30 – partea I, apoi de la ora 21,00 la 22,00 – partea a II-a. Între 20,30–21,00, Radio România Cultural va difuza partea a doua a emisiunii muzicologului Despina Petecel Theodoru, dedicată compozitorului Ştefan Niculescu.
După aproape 40 de ani de la premiera românească a piesei „Ucigaş fără simbrie” (Teatrul de Comedie din Bucureşti, 1 octombrie 1968, regia: Lucian Giurchescu), apreciatul regizor, stabilit în Danemarca de trei decenii, a revenit în România pentru a o monta la Teatrul Naţional Radiofonic.
„Reprezentate pe toate meridianele, de mii şi mii de ori, în zeci de idiomuri, piesele lui Eugen Ionescu i-au conferit o celebritate planetară înainte ca Academia Franceză să-i deschidă porţile fără mofturi, de la întâiul scrutin. Este totuşi o nouă şi supremă consacrare oficială, dacă i se mai simţea nevoia, după primirea piesei «Setea şi foamea», la Comedia Franceză. Se ştie că ilustra casă a lui Richelieu aşteaptă să i se solicite onoarea de a fi primit în sânul ei, şi că nici un candidat nu e scutit de ceremonialul vizitelor academice, ca să obţină sufragiile viitorilor colegi. Tradiţia este tradiţie şi nimeni nu i se poate sustrage”, scria Şerban Cioculescu în „România Literară” din 2 februarie 1970, la puţin timp după ce Eugen Ionescu (13 noiembrie 1909, stil vechi, Slatina – 28 martie 1994, Paris) fusese primit în Academia Franceză.
Dacă în piesele scurte din prima perioadă de creaţie („Cântăreaţa cheală”, „Lecţia”), dominantă este problema limbajului, a necomunicării, piesele mari din al doilea ciclu („Ucigaş fără simbrie, „Regele moare”, „Rinocerii”, „Setea şi foamea”, prima piesă de Eugen Ionescu montată la Comedia Franceză, în 1966, în regia lui Jean Marie Serreau) s-ar caracteriza printr-un cod comun: cel al limbajului de toate zilele, la care dramaturgul se acomodează fără a uita însă experienţele anterioare. „Tueur sans gages” („Ucigaş fără simbrie”) a fost jucată în premieră la 27 februarie 1959, la Théâtre Récamier din Paris, în regia lui José Quaglio. Atmosfera de basm cu zâne de la începutul piesei, când Béranger descoperă în minunatul cartier în care locuieşte soarele copilăriei, este urmată de o dezvoltare de dramă poliţistă: în oraş, un asasin feroce ucide nestingherit. Cu sprijinul poliţiei, Béranger încearcă să pună capăt lanţului de crime. Treptat toţi îl abandonează şi Béranger se va afla singur în faţa unui ucigaş mai degrabă jalnic decât monstruos…
Lucian Giurchescu este regizorul de numele căruia se leagă prima montare în România a unui piese de Eugène Ionesco: „Rinocerii”, premiera în 10 aprilie 1964, la Teatrul de Comedie din Bucureşti, spectacol jucat cu mare succes şi în turneul de la Paris din 1965, cu Radu Beligan şi Ion Lucian în rolurile principale. În 2003, Lucian Giurchescu a montat „Rinocerii” la Teatrul Naţional Radiofonic (premiera în 12 octombrie 2003) cu Radu Beligan, Ion Lucian, Sanda Toma, Alexandru Repan, Mircea Albulescu, Mihai Fotino, Alfred Demetriu, Petrică Popa, Ruxandra Sireteanu, Dumitru Chesa, Ada Navrot, Eugen Racoţi, Gabriela Chişu, Gheorghe Pufulete în distribuţie. (Tudor CRISTIAN)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu