marți, aprilie 29, 2008

Doar sănătoşi în birouri electorale


Certificatele de sănătate psihică şi fizică, obligatorii pentru membrii birourilor electorale
Certificatele de sănătate psihică şi fizică, obligatorii pentru membrii birourilor electorale (Imagine: Mediafax Foto)
Senatul a adoptat tacit două proiecte de lege potrivit cărora membrii birourilor electorale de circumscripţie, inclusiv preşedinţii acestora, trebuie să aibă un certificat emis de medicul de familie, care să ateste că au capacitatea psihică şi fizică să îşi desfăşoare activitatea în ziua votului. Termenul de adoptare a celor două proiecte a expirat săptămâna trecută.

Este vorba despre propunerea legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr.373 din 2004 privind alegerea Camerei Deputaţilor şi a Senatului şi propunerea legislativă pentru modificarea Legii nr.67 din 2004 privind alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, amândouă iniţiate de către deputatul PDL Bogdan Cantaragiu.

Cele două proiecte prevăd aceleaşi condiţii care trebuie să fie impuse membrilor birourilor electorale de circumscripţie şi în cazul alegerilor locale, şi al alegerilor generale. Astfel, "persoanele din rândul cărora sunt traşi la sorţi preşedinţii şi locţiitorii acestora (birourilor electorale de circumscripţie – n.r.) trebuie să dovedească cu un certificat emis de medicul de familie că au posibilitatea fizică şi psihică de a-şi desfăşura în bune condiţii activitatea în secţia de votare, în ziua votului". De asemenea, ceilalţi membri ai birourilor electorale de circumscripţie, desemnaţi de partidele care participă în alegeri, "trebuie să dovedească cu un certificat emis de medicul de familie că au posibilitatea fizică şi psihică de a-şi desfăşura în bune condiţii activitatea în secţia de votare, în ziua votului". Proiectele adoptate de Senat arată că partidele "trebuie să aibă în vedere" desemnarea ca membri ai birourilor electorale numai a persoanelor care au acceptul medicului de familie.

Niciun comentariu: