vineri, aprilie 25, 2008
"Romeo şi Julieta" cu Baletul Imperial Rus, la Sala Palatului
Asociaţia Culturală Maria Domina, în colaborare cu Asociaţia pentru Viitorul European al României, sub înaltul patronaj al Ministerului Culturii şi Cultelor, prezintă vineri 9 mai, la ora 20,00, la Sala Palatului din Bucureşti spectacolul „Romeo şi Julieta” de Prokofiev, susţinut de Baletul Imperial Rus.
La pupitrul dirijoral se va afla Valeri Kristskov. Această versiune reprezintă adaptarea pentru Baletul Imperial Rus a faimoasei coregrafii a lui Leonid Lavrovski, adaptare realizată de fiul său, Mihail Lavrovski, care, în spectacolul tatălui, interpreta rolul lui Romeo.
Cei 45 de balerini vor dansa în scenografia realizată de Evgheni Lisik şi Anna Ipatieva pentru Teatrul „Novaia Opera” din Moscova.
Coregrafia lui Leonid Lavrovski (1905–1967) poate fi considerată de fapt prima versiune a baletului lui Prokofiev, terminat în 1935. Deşi compozitorul semnase contractul cu Balşoi Teatr, baletul nu a putut fi montat în teatrul moscovit, balerinii declarându-l imposibil de dansat din cauza complexităţii ritmice şi a unor pasaje pe care le considerau inaudibile.
În ciuda dificultăţilor pe care muzica lui Prokofiev le ridică interpreţilor (inclusiv orchestrei), astăzi acest refuz pare cel puţin ciudat.
„Romeo şi Julieta” s-a jucat în premieră absolută la Opera din Brno în 1938, dar puţine elemente din acel spectacol au rezistat. În 1940 a fost montat la Teatrul Kirov din Sankt Petersburg, în coregrafia lui Leonid Lavrovski şi, după şase ani, la Balşoi Teatr din Moscova.
Baletul Imperial Rus a fost înfiinţat în 1994 din iniţiativa celebrei balerine Maia Pliseţkaia, care până în 2004 a fost preşedinte de onoare şi consilier general.
Director artistic al Baletului este Gediminas Taranda, fost solist principal al Teatrului Balşoi. Repertoriul companiei include „Lacul lebedelor”, „Frumoasa din pădurea adormită”, „Spărgătorul de nuci”, „Giselle”, „Carmen”, „Don Quijote”', „Silfida”, „Chopiniana”, Şeherazada”, "Dansurile polovţiene”, După-amiaza unui faun", Petruşka”, Sacre du printemps”, „Bolero”. (Tudor CRISTIAN)
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu