vineri, aprilie 25, 2008

Guvernul României...


AM POS Mediu a finalizat preselectia proiectelor din cadrul Axei Prioritare 3
Autoritatea de Management pentru Programul Operational Sectorial Mediu (AM POS Mediu) anunta finalizarea etapei de selectie a proiectelor ce pot fi finantate, intr-o prima etapa, prin Axa Prioritara 3 a POS Mediu. Aceasta axa vizeaza “Reducerea poluarii si diminuarea efectelor schimbarilor climatice prin restructurarea si reabilitarea sistemelor de incalzire urbana in localitatile cele mai afectate de poluare”.
Alocarea financiara prevazuta pentu aceasta axa prioritara este de aproximativ
460 milioane Euro, suma reprezentand atat contributia comunitara (Fondul de Coeziune), cat si co-finantarea nationala.
In cadrul acestui proces de selectie au fost analizate propunerile de proiecte transmise de 25 de autoritati locale, considerate eligibile conform POS Mediu, precum si aspecte referitoare la capacitatea tehnica si financiara a potentialilor beneficiari. Criteriile referitoare la relevanta (contributia proiectului la indeplinirea obiectivelor POS Mediu si ale Tratatului de Aderare) si maturitate au reprezentat un element important in evaluarea proiectelor.
In urma finalizarii procesului de selectie, au fost selectate urmatoarele municipii: Iasi, Bacau si Timisoara. Pentru aceste 3 localitati se vor pregati aplicatii de finantare in vederea finantarii din Fondul de Coeziue, incepand cu anul 2009.
Alte 5 proiecte din acest domeniu vor fi pregatite cu sprijinul unei alte Asistente Thenice PHARE CES 2006, ce va fi lansata la sfarsitul anului 2008.

Lansarea oficială a proiectului „Întărirea capacităţii naţionale instituţionale şi educaţionale pentru dezvoltarea programelor şi proiectelor de asistenţă pentru dezvoltare”
Ministerul Afacerilor Externe (MAE) şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) au lansat, joi, 24 aprilie, un program de consolidare instituţională, de conştientizare publică şi educaţie în domeniul asistenţei pentru dezvoltare. La eveniment au fost invitaţi să participe secretari de stat şi reprezentanţi ai ministerelor de resort, reprezentanţi ai Parlamentului, ai Federaţiei Organizaţiilor Neguvernamentale pentru Dezvoltare din România (FOND) şi ai mass-media.
Programul a fost finanţat de MAE în 2007 cu 825.000 Euro, iar principalii beneficiari vor fi funcţionarii publici din MAE, ministerele de linie şi alte instituţii guvernamentale, organizaţii neguvernamentale implicate în proiecte de asistenţă pentru dezvoltare, Parlamentul, universităţi, institute de cercetare, sectorul privat şi mass-media.
În cadrul programului, care va fi pus în aplicare până la sfârşitul lunii decembrie 2009, se vor organiza sesiuni de formare, studii de bune practici, schimburi de experienţă şi vizite de lucru în ţări UE care au deja o tradiţie în acordarea de asistenţă pentru dezvoltare. De asemenea, prin acest program, va fi iniţiată o campanie naţională de informare menită să familiarizeze opinia publică cu rolul şi importanţa politicii naţionale de cooperare internaţională pentru dezvoltare. Această componentă va include activităţi de informare şi formare, inclusiv pentru jurnalişti, mese rotunde, seminarii şi evenimente speciale şi o campanie de presă.
Secretarul de stat pentru afaceri europene din MAE, Răduţa Matache, a subliniat că, odată cu aderarea la UE, România a intrat în familia comunităţii europene a donatorilor. A menţionat că un obiectiv important pentru perioada următoare îl reprezintă creşterea graduală a bugetului alocat pentru asistenţa pentru dezvoltare pentru apropierea de angajamentele asumate la nivel european.
Jan Sorensen, reprezentantul PNUD în România, a accentuat importanţa educaţiei, pentru ca populaţia să înţeleagă diferenţa între "cooperare pentru dezvoltare" şi "donaţii". Vorbind despre noul rol de donator al statului român, reprezentantul PNUD a arătat că avantajul României este că va putea învăţa din greşelile celor care se află de mulţi ani în categoria "donatorilor".

Primul-Ministru Călin Popescu-Tăriceanu a avut, în cursul serii de 24 aprilie, o convorbire telefonică cu viitorul Preşedinte al Consiliului de Miniştri al Italiei, Silvio Berlusconi.
În cursul convorbirii au fost reafirmate calitatea deosebită a relaţiilor dintre România şi Italia şi preocuparea comună pentru a promova în continuare aceste relaţii, inclusiv din perspectiva prezenţei comunităţii româneşti din Italia.
A fost menţionată problema recentelor acte comise de cetăţeni români pe teritoriul italian, ambii lideri fiind de acord că percepţia publică datorată acestora nu trebuie să afecteze cetăţenii români sau relaţiile bilaterale. A fost agreată, de comun acord, propunerea ca în perioada următoare, după instalarea noului Guvern italian, să aibă loc o întâlnire între cei doi demnitari.

Niciun comentariu: