miercuri, aprilie 09, 2008

Comisia Europeană va înfiinţa o reţea europeană de televiziune


Comisia Europeană vrea să înfiinţeze, din 2009, o reţea europeană de televiziune, în care va investi între 8 şi 14 milioane de euro anual şi care va fi retransmisă de canale partenere din țările europene, a anunţat Thierry Vissol, Adviser la Comisia Europeană, marţi, în cadrul MIPTV Cannes.

Proiectul reţelei europene de televiziune a fost prezentat la MIPTV, marţi, în cadrul dezbaterii "Propagandă sau informare democratică".

Reţeaua de televiziune va fi lansată, anul viitor, după aceleaşi principii cu cea de radio, EuRaNet (European Radio Network), la care se lucrează în prezent.

"Comisia Europeană va investi între 8 şi 14 milioane de euro, în fiecare an, în reţeaua de televiziune europeană. Reţeaua va fi structurată după o formă legală care urmează să fie stabilită", a spus Thierry Vissol, Advisor Markets & Developments în cadrul Comisiei Europene.

El a precizat că programul televiziunii europene va fi redus - de circa o oră şi jumătate, săptămânal -, însă va fi trandus în toate limbile Uniunii Europene. "Programul televiziunii va fi transmis în prime time sau în apropierea intervalului din prime time. Ideea este să avem patru-cinci minute de ştiri în fiecare zi şi un magazin săptămânal", a explicat Vissol.

În ceea ce priveşte distribuţia reţelei europene de televiziune, Vissol a precizat că va fi retransmisă de posturi partenere din ţările europene. "Va fi posibil să fie recepţionată pe televiziunile membre ale reţelei sau pe internet (...) Toţi membrii reţelei o vor distribui pe propriul canal, prin modalităţile obişnuite, digital terestru, satelit, cablu", a explicat Thierry Vissol, precizând că momentan nu a fost luată nicio decizie privind caracterul de "must carry" al reţelei.

Reţeaua europeană de radio, formată din 16 posturi de radio din 13 țări europene, reunite într-un consorțiu, şi 7 posturi de radio asociate, îşi va începe emisia în aprilie. Cu transmisii zilnice, programele reţelei europene vor include jurnale de ştiri, interviuri, dezbateri, emisiuni de tip magazin pe diverse teme şi transmisiuni referitoare la evenimente în derulare. Primele emisiuni vor fi difuzate în aprilie 2008.

Într-o primă etapă, programele vor fi difuzate în 10 limbi (germană, engleză, bulgară, franceză, spaniolă, greacă, maghiară, polonă, portugheză și română), iar apoi, treptat, în toate cele 23 de limbi ale UE.

În prezent, consorţiul include următoarele posturi de radio: Deutsche Welle (Germania), RFI (Franţa), Radio Netherlands Wereldomroep (Olanda), Punto Radio (Spania), Polskie Radio Warsaw (Polonia), Polskie Radio Szczecin (Polonia), RTBF (Belgia), Bulgarian National Radio (Bulgaria), RFI Sofia (Bulgaria), Czech Radio (Cehia), Skai Radio (Grecia), Hungarian Radio (Ungaria), Radio Romania Internaţional (România), RFI România, Radio Slovenia International, Europa Lisboa (Portugalia).

Pe 14 decembrie, Comisia a semnat un contract de servicii în valoare de 5,8 milioane de euro pe an cu consorţiul coordonat de Deutsche Welle şi RFI, în urma unei invitaţii în vederea depunerii de oferte, lansată la jumătatea lui iulie 2007. Erik Betterman, Antoine Schwarz şi Jan Hook, preşedinţii Deutsche Welle, RFI şi Radio Netherlands International, au pus accentul, la lansarea reţelei, pe experienţa unică pe care aceasta o va oferi cetăţenilor celor 27 de state ale UE.

Cea de-a 45-a ediţie a MIPTV, unul din cele mai importante târguri internaţionale de vânzare şi de achiziţionare de produse de televiziune, se va desfăşura la Palais des Festivals, pe o suprafaţă impresionantă - 20.974 mp. La manifestare s-au înscris 13.311 de participanţi, din 104 ţări, printre care şi România, potrivit site-ului manifestării.

Niciun comentariu: