marți, aprilie 01, 2008
Cvartetul Voces - 35
Formaţie a Radiodifuziunii, Cvartetul „Voces” va împlini în această primăvară 35 de ani de activitate artistică. Evenimentul va fi marcat joi 3 aprilie, la ora 19,00, la Sala Radio, când cei patru muzicieni vor interpreta „Arta fugii” de Bach, în transcripţie pentru cvartet de coarde.
Considerată pe bună dreptate cea mai importantă formaţie românească de cvartet de coarde, „Voces” a apărut pe afiş pentru prima dată în 8 aprilie 1973, la Filarmonica din Iaşi. Alcătuită din absolvenţi ai Conservatorului „George Enescu” din Iaşi – Bujor Prelipcean (vioara I), Anton Diaconu (vioara a II-a), Constantin Stanciu (violă), Dan Prelipcean (violoncel) – formaţia s-a impus în scurt timp. Cei patru muzicieni au urmat cursuri de specializare cu Wilhelm Georg Berger şi cursuri de măiestrie în Israel, Italia, Ungaria, Germania, la Londra cu Cvartetul „Amadeus”. În 1974 „Voces” obţinea cel dintâi premiu internaţional la Colmar (Franţa), urmat de prestigioase distincţii la Bordeaux (1976) şi Hanovra (1979). Ceea ce a asigurat de la început succesul acestei formaţii a fost remarcabila ei omogenitate, înţelegerea exemplară dintre cei patru membri ai săi, instrumentişti de valoare care pot cânta oricând ca solişti. Dar într-o formaţie de gen atât de pretenţioasă din punct de vedere al consistenţei şi reliefului sonor, esenţiale rămân colaborarea şi stabilitatea. „Voces” este cel mai longeviv cvartet de coarde din România. În plus, o formaţie cu un repertoriu de invidiat prin larga lui paletă de cuprindere stilistică: a susţinut integrale cu muzică clasică, romantică (practic, întregul repertoriu de gen), acordând totodată o atenţie deosebită muzicii româneşti şi celei universale din secolul al XX-lea.
Cvartetului „Voces” i s-au alăturat de-a lungul anilor mari personalităţi ale vieţii muzicale internaţionale: Martin Lovett, Mstislav Rostropovici, Wolfgang Laufer, Radu Aldulescu, Valentin Gheorghiu, Stefan Metz, Luz Leskowitz, Cvartetul „Fine Arts” (SUA), Grigori Jislin, Menahen Pressler, Karl Leister, Walther Seyfarth, Jeremy Menuhin ş.a., fiind prezent în mari turnee sau la festivalurile de la Bratislava, Torino, Siena, Salzburg, Salonic, Istanbul, Bucureşti, Bayreuth.
A concertat în săli prestigioase ca Wigmore Hall din Londra, Conzertgebouw din Amsterdam, Hercule Saal din München, Mirabel Schloss din Salzburg, Hochschulle der Kunste Saal din Berlin, la Paris, Hamburg, Frankfurt, Roma, Milano, Torino, Madrid, Barcelona, Lisabona, Amsterdam, Copenhaga, Stockholm, Oslo etc.
Discografia formaţiei este la rândul ei foarte bogată, cuprinzând, printre altele, Cvartetele de coarde, Cvartetele cu pian, Cvintetul cu pian şi Octetul de George Enescu, Cvartetul „Moartea şi fata” şi Cvintetul „Păstrăvul” de Schubert, Integrala cvartetelor de coarde de Beethoven (înregistrări live, în Toscanasaal din Palatul rezidenţial din Würzburg, martie 1998), cvartete de Haydn şi Mozart, Cvintetul cu pian de Brahms.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu