marți, aprilie 08, 2008
Interviu Codrut Seres acordat revistei All News
Codrut Seres - Spielberg poate fi invidios pe Traian Basescu.
Va prezentam interviul acordat de Secretarul General al Partidului Conservator Codrut Seres, agentiei All News.
Sunteti unul dintre cei mai expresivi exponenti ai generatiei de tineri politicieni. Unul cat se poate de atacat, unul dintre cei mai tineri James Bond. Cum mai decurge demonstrarea acuzatiei de spionaj ce vi s-a adus?
Practic suntem in acelasi stadiu ca in 2006 ceea ce imi confirma faptul instrumentarii politice a dosarelor. Asa zisii spioni au parasit tara, rezolutia de incepere a urmaririi penale a fost anulata, totusi acest scandal fabricat este in continuare folosit electoral de adversarii politici pentru ca intotdeauna va fi nevoie de cineva pe care sa se exerseze discursul anticoruptie. Evident ca dupa acest an electoral vom auzi din ce in ce mai putine lucruri despre "spioni", dar in perceptia publica imaginea mea de om politic va ramine afectata. Este acelasi tip de scenariu al scandalului "firului rosu cu Moscova", din 2000, care a afectat atunci ApR. Dar acum este semnat altfel. Imi mentin opinia ca Spielberg are de ce sa fie invidios pe Traian Basescu.
Treaba asta cu spionajul a fost o intamplare sau aveti o interpretare personala vis-a-vis de povestea asta cu spioni si tradatori, in care ati fost implicat?
Nimic nu este intamplator la un asemenea nivel. Cred ca am "decontat" o parte din disputele politice si personale dintre doua forte. Era nevoie, dupa cum ne-am obisnuit in acesti 4 ani, de o acuzatie care sa fie lipita guvernului. O poveste interesanta care sa prinda, sa fie cat mai usor de retinut si o eticheta cat mai greu de desprins. Exact cum spuneati: James Bond.
Este adevarat ca veti candida pentru functia de primar la Baia Mare?
Am anuntat candidatura mea inca de la sfarsitul anului trecut. Cred ca a venit momentul ca tineri manageri cu viziune si proiecte concrete sa rezolve problemele din administratia locala.
Ce vi se pare putred in Baia Mare, ce nu merge bine? Si, in acelasi timp, ce le propuneti nou baimarenilor pentru a va vota?
Baia Mare este departe de a fi orasul ideal, asa cum este prezentat astazi. De 15 ani se promit aceleasi lucruri dar foarte putine proiecte sunt si finalizate. Nu exista o conceptie clara de dezvoltare a orasului, spatiile verzi dintre blocuri au fost inlocuite treptat cu garaje, strazile din cartiere sunt in continuare pline de gropi, lipsesc investitiile care sa creeze locuri de munca, stafia poluarii ii bantuie inca pe locuitorii orasului. Imi propun sa prezint cateva proiecte si un concept de dezvoltare al orasului bazat pe solutii de dezvoltare durabila.
Sunteti secretarul general al Partidului Conservator, un partid care a avut rezultate bune la alegerile locale din 2004, dar mai putin bune la europarlamentarele din 2007. Cum abordati, din perspectiva functiei politice, apropiatele alegeri locale? Ce scor va propuneti, care sunt asteptarile dumneavoastra?
Alegerile locale din 1 iunie reprezinta pentru noi o provocare si dorim sa realizam cel putin scorul electoral din 2004. Forta PC sta in candidatii pe care ii propune si care eu cred ca se pliaza foarte bine pe contextul electoral din acest an. Eu cred ca acest an va fi anul unor schimbari importante la nivel local. S-au schimbat multe de la alegerile din 2004: integrarea, fluxurile majore de romani care muncesc in vest si care revin acasa cu o alta mentalitate, fondurile UE, investitiile, toate acestea au maturizat electoratul si vor presa in directia unei schimbari pentru aceste alegeri. Iar PC poate intra pe valul acestei schimbari pentru ca are candidati care nu au fost la Putere, care nu sunt compromisi in scandaluri, care vin cu solutii locale concrete. In plus, incercam sa ne concentram pe cateva zone in care sa castigam primariile si care sa serveasca apoi drept model de administrare, iar aceste zone sunt: Arad, Galati, Bucuresti Sectorul 4, Alexandria, Buzau s.a.
Ce parere aveti despre alegerea presedintilor de Consilii Judetene prin vot uninominal? Va cer o parere personala evident, fiindca deja Curtea Constitutionala s-a pronuntat in acest caz.
Trecand peste faptul ca motivatia Curtii Constitutionale, mai ales referitoare la alegerea sefilor de consilii, arata ca o analiza politica a domnului Catalin Avramescu, nu ca o explicatie de drept, decizia transforma seful de consiliu intr-o institutie cu un ascendent important asupra consiliului. Dezechilibrul va avea consecinte care o sa se vada clar in perioada 2004-2008. Dincolo de aceste implicatii asupra functionalitatii mecanismului administrativ, eu intuiesc si niste consecinte in ceea ce priveste utilizarea banilor europeni. Voi urmari cu interes activitatea sefului de consiliu judetean Radu Berceanu pentru ca, dupa cum stim cu totii, domnul Berceanu are abilitati si o sensibilitate aparte atunci cand vine vorba de crestere locala si fonduri.
Cum percepeti, ca om politic, ca fost ministru, rezultatele summit-ului NATO?
Notorietatea creata Romaniei cu aceasta ocazie a fost deosebit de mare. Sunt convins ca niciun ziarist sau oficial strain nu va mai confunda capitala Romaniei cu Budapesta. S-a clarificat si posibila implicare a NATO in securitatea energetica, iar de acum incolo sper ca nimeni nu se va astepta ca NATO sa intervina in relatiile economice, in contractele comerciale existente. Cresterea securitatii energetice inseamna investitii pentru descoperirea de noi zacaminte sau surse de energie, diversificarea surselor de aprovizionare, dar si mai multa comunicare si colaborare economica cu partenerii traditionali. Prezenta presedintilor celor doua mari puteri la Bucuresti ne arata ca rolul nostru este mai degraba de punte de legatura intre est si vest. Daca vorbim despre obiectivele pe care ni le-am atins la acest summit acestea au fost atinse periferic. Vizele, sustinerea Ucrainei si Georgiei si chiar si cele 40 de minute cu Putin, au aratat mai mult ceea ce nu am realizat si cate mai avem de facut pana sa realizam ce ne-am propus.
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu