marți, aprilie 08, 2008
Pozitia MCTI
Pozitia MCTI cu privire la Avizul motivat al CE privind nerespectarea prevederilor comunitare ref. la localizare in sistemul 112 Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei a luat act de Avizul motivat emis de Comisia Europeană, referitor la nerespectarea prevederilor comunitare în ceea ce priveşte localizarea apelurilor de urgenţă în cadrul Serviciului 112.
MCTI consideră că România a făcut progrese semnificative în privinţa eficientizării serviciului 112, prin asigurarea cadrului legal de organizare, funcţionare şi finanţare a Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă 112 (SNUAU), aprobat prin Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului în 19 martie 2008.
În elaborarea textului Ordonanţei de Urgenţă, MCTI a ţinut cont de recomandările Comisiei Europene, precum şi de reglementările comunitare din domeniu, pentru a acoperi toate aspectele legate de funcţionarea sistemului 112 la parametri maximi. În acest sens, MCTI a colaborat cu Ministerul Internelor şi Reformei Administrative, Ministerul Justiţiei, Ministerul Sănătăţii Publice, Ministerul Finanţelor Publice şi Autoritatea Naţională de Reglementare în Comunicaţii şi Tehnologia Informaţiei.
MCTI a propus, în actul normativ aprobat, înfiinţarea Comitetului Naţional de Coordonare a activităţii SNUAU, organism interinstituţional, sub autoritatea Guvernului României. Rolul Comitetului este de a realiza şi elabora politicile şi strategiile privind funcţionarea, operarea şi dezvoltarea Serviciului 112. În calitate de preşedinte al Comitetului Naţional de Coordonare a activităţii SNUAU, Ministrul Károly Borbély a solicitat ca luni, 14 aprilie a.c., să aibă loc prima reuniune a membrilor Comitetului, pentru a analiza situaţia Serviciului 112 şi a decide măsurile ce trebuie adoptate pe termen scurt.
De asemenea, actul normativ prevede că finanţarea Sistemului 112 pe viitorii 5 ani va fi asigurată de la bugetul de stat, acoperind achiziţionarea echipamentelor necesare localizării apelurilor efectuate din reţele mobile şi asigurând posibilitatea suplimentării bugetului pentru necesităţile de dezvoltare a sistemului.
Conform prevederilor Ordonanţei, furnizorii de reţele şi servicii de comunicaţii electronice sunt obligaţi să asigure localizarea apelantului şi să transmită această informaţie operatorului SNUAU.
În plan tehnic, MCTI s-a implicat în realizarea testelor de interoperabilitate dintre operatorii de telefonie mobilă până în centralele de tranzit Romtelecom. Testele au fost finalizate cu succes în luna februarie. În martie, MCTI a făcut demersuri pentru ca operatorii de telefonie să semneze un protocol de colaborare cu administratorul SNUAU, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale, pentru transmiterea informaţiilor necesare localizării apelurilor. Au avut loc mai multe întâlniri între instituţiile cu responsabilităţi în domeniu (MCTI, ANRCTI, STS) şi operatorii de telefonie mobilă, în urma cărora, pornind de la soluţia tehnică adoptată pentru localizarea apelurilor (cell-id/sector-id), au fost agreate măsurile de implementare necesare.
România a comunicat Comisiei Europene progresele înregistrate în ceea ce priveşte eficientizarea sistemului 112 pe 31 martie a.c., reiterând angajamentul de respectare a termenelor cuprinse în Planul de acţiuni din Memorandumul semnat de Guvern în luna ianuarie a.c.
Astfel, serviciul de localizare va fi disponibil în cea de-a doua jumătate a anului 2008.
MCTI va continua să deruleze acţiunile necesare, în scopul asigurării funcţionării Serviciului 112 în conformitate cu obligaţiile instituite prin art 26 alin. (3) din Directiva 2002/22/CE.
MCTI, prin sistemul naţional de coordonare a afacerilor europene, informează permanent Comisia Europeană asupra progreselor înregistrate de România în vederea implementării eficiente a soluţiei de localizare a apelantului pentru apelurile efectuate din reţelele mobile către Serviciul 112
Abonați-vă la:
Postare comentarii (Atom)
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu