marți, aprilie 08, 2008

Strategia de securitate a României trebuie revizuită


Declaraţia de presă susţinută de Preşedintele PSD Mircea Geoană, dupa şedinţa BPN – 07.04.2008

Partidul Social Democrat consideră că după consumarea summit-ului NATO de la Bucureşti şi a discuţiilor importante purtate între preşedintele american şi cel rus la Soci, ieri, în acest moment există o necesitate ca Strategia de securitate a României, această broşură portocalie propusă de preşedintele României şi adoptată în anul 2007 fără consultarea Parlamentului, să fie revizuită. Din punctul de vedere al dinamicii şi fluidităţii evoluţiilor geo-politice şi a deciziilor de la summit-ul de la Bucureşti, actuala strategie de securitate a României este depăşită. Ea trebuie reactualizată şi trebuie să includă câteva din temele care au fost dezbătute şi care şi-au găsit răspunsuri parţiale la Summit-ul NATO de la Bucureşti. Mă refer în primul rând la evoluţiile din zona vecinătăţii imediate a României, apoi la problema securităţii energetice care nu a găsit un răspuns convenabil României, dar şi la noua problemă a scutului anti-rachetă care în mod evident trebuie să fie printre temele de prioritate şi preocupare pentru ţara noastră. Am solicitat colegilor mei şi oamenilor cu destulă experienţă în politica externă şi de apărare să venim cu o primă variantă de actualizare a strategiei de securitate naţională. Credem că este obligaţia preşedintelui, a primului ministru şi a Parlamentului României să vină neîntârziat cu o formulă pe acest subiect.

De asemenea, partidul nostru consideră că, din punctul de vedere al cheltuielilor pe care România le va face în perioada următoare pentru apărare, trebuie să ţinem cont de această modificare în climaticul politic şi geostrategic al ţării noastre. Considerăm ca înainte ca actualul Guvern, pe ultimii metri ai mandatului, să se repeadă la achiziţionarea de avioane de vânătoare extrem de costisitoare, înainte să putem să avem un răspuns cu privire la scutul anti-rachetă, înainte să decidem pe ce vom cheltui banii contribuabililor, avem nevoie de o discuţie mult mai serioasă. Facem un apel extrem de serios la adresa Guvernului să amâne orice fel de decizie cu privire la achiziţii de echipamente militare extrem de costisitoare până când vom putea finaliza această actualizare a strategiei de securitate naţională. Ca om care s-a ocupat de acest domeniu, vreau să vă spun că gândirea actuală cu privire la achiziţiile militare datează din 1997. Premierul Tăriceanu vorbea despre o sumă de 15 miliarde de euro pe care ţara noastră ar trebui să o cheltuiască în următorii ani de zile. Ni se pare o sumă exorbitantă. Considerăm că din acest moment orice fel de achiziţie de echipamente militare cu astfel de costuri trebuie făcută doar după ce avem o Românie integrată şi actualizată cu privire la nevoile reale de securitate şi la profilul pe care România va dori să îl aibă în planul securităţii internaţionale ca membru NATO şi al Uniunii Europene.

O altă temă abordată de BPN-ul PSD-ului a fost cea legată de pensii. Am constatat cu plăcere că membrii cabinetul Tăriceanu au declarat că sunt resurse la buget în domeniul pensiilor şi inclusiv în domeniul devansării momentului în care punctul de pensii va fi calculat la 45% din salariul mediu brut pe economie. Dacă cifrele avansate de Guvern sunt reale – şi bănuim că sunt reale – considerăm că în acest moment există suficient de multe resurse ca devansarea intrării în vigoare a celei de-a doua tranşe a creşterii punctului de pensie să aibă loc începând cu 1 iunie anul acesta. În condiţiile în care există resurse suplimentare la buget, în condiţiile în care nu vom cheltui bani pe borduri şi pe avioane costisitoare în perioada următoare, în acest moment există posibilitatea ca pensionarii României să primească încă de la 1 iunie punctul de pensie majorat, conform propunerii iniţiale a legii PSD de acum un an.

A treia temă discutată în cadrul BPN este legată de codul fiscal care va fi luat în dezbaterea Parlamentului în comisiile de buget-finanţe. PSD îşi menţine propunerea cu privire la TVA-ul diferenţiat de 5% pentru alimentele de bază. Partidul nostru îşi păstrează, va susţine şi va vota mâine în comisia de buget-finanţe, dar şi în plenul Camerei Deputaţilor pentru suspendarea impozitului pentru terenul agricol şi va susţine ideea introducerii celei de a 13 pensii, inclusiv pentru alocarea înainte de Paşte a unei sume de 100 Ron pentru persoanele pensionare ţinând cont de scumpirea alimentelor din prezent.

Am discutat, de asemenea, despre strategia noastră pentru alegerile locale. Am evaluat stadiul finalizării candidaturilor pentru primăriile municipiilor reşedinţă de judeţ şi la nivelul Consiliilor Judeţene. Am finalizat peste 85 la sută din aceste candidaturi. Pentru ultimele subiecte – câteva judeţe plus Bucureştiul – vom adopta o decizie finală săptămâna viitoare la Comitetul Executiv Naţional pe care îl vom organiza cu una sau două zile înainte de lansarea oficială a candidaţilor noştri de pe 16 aprilie, aşa cum v-a anunţat şi domnul Cristian Diaconescu la conferinţa de presă de ieri.

Aş vrea ca de ziua mondială a sănătăţii să adresez salutul nostru şi încurajarea noastră pentru cei care lucrează în România în această nobilă profesie şi să ii asigurăm de faptul că partidul nostru rămâne apropriat de cei care servesc sistemul de sănătate. Tema sănătăţii şi calitatea serviciilor publice de sănătate rămâne una dintre cele mai sensibile şi cele mai precare momente de politică publică din ţara noastră. Prin pactul pentru sănătate pe care l-am propus vom încerca să venim şi cu elemente legate de salarizarea cadrelor medicale, în principal a celor cu pregătire medie şi să venim cu o alocare mai transparentă a sumelor importante pe care bugetul ţării le prevede pentru sănătate. Salutul nostru se îndreaptă către cei care slujesc oamenii aflaţi în suferinţă şi le urăm o viaţă mai bună şi salarii mai decente în meseria pe care o desfăşoară.

Bineînţeles, vom avea în perioada următoare evenimente prilejuite de lansarea candidaţilor noştri în anumite judeţe şi am stabilit participarea conducerii partidului la o parte dintre acestea. Eu voi participa la o primă lansare săptămâna aceasta la Târgovişte şi, bineînţeles, vom avea un calendar susţinut de prezenţă în teritoriu, alături de colegii noştri şi de candidaţii pe care Partidul Social Democrat îi propune.
De asemenea, vreau să fac şi eu un apel la autorităţile statului român, la Ministernul Internelor şi Reformei Administrative, şi la cei care se ocupă de ordinea publică în România: asistăm la o escaladare a violenţei de tip electoral sau pre-electoral fără precedent în România democratică. Azi-dimineaţă am vorbit sau am încercat să vorbesc cu colegul nostru de la Galaţi, vicepreşedintele şi directorul de campanie George Şaghian, care a fost atacat în mod brutal şi violent în faţa locuinţei sale în urmă cu două zile. Din păcate, colegul nostru nu este într-o stare de sănătate foarte bună. A fost internat la Secţia de neurochirugie a Spitalului din Galaţi, şi fac un apel extrem de serios către forţele de ordine din România şi în general către forţele politice din România, să nu cădem în capcana violenţei de tip politic şi electoral. Acest lucru l-am constatat şi în alte judeţe din ţară. Alţi colegi de-ai noştri, la Bistriţia Năsăud, au fost agresaţi fizic, alte sedii de partid ale colegilor noştri de partid din Alba şi din alte zone au fost sparte de către infractori care au plecat cu computere şi cu hard-discuri.

Din acest moment riscăm să transformăm România într-un câmp de bătălie nu numai electorală, dar şi într-un câmp de bătălie foarte violentă şi foarte periculoasă pentru starea democraţiei româneşti. Lupta politică este una, violenţa şi agresarea fizică a candidaţilor şi a celor care se ocupă de campanie este alta. Şi fac un apel foarte serios la autorităţile statului român să asigure o bună derulare a campaniei, în limita decenţei şi a luptei democratice.

De asemenea, a fost ridicată în Biroul Permanent problema hotărârii emise de Consiliului Suprem de Apărare a Ţării cu privire la obligaţia operatorilor de telefonie mobilă de a pune la dispoziţie serverele proprii. Dacă se verifică această informaţie, atunci acesta constituie un gest de o gravitate fără precedent. Dacă serverele marilor operatori de telefonie care au milioane de clienţi în România, au fost puse la dispoziţia CSAT, atunci aceste milioane de utilizatori au intrat într-o faza de monitorizare, ceea ce înseamnă că autorizaţiile judecătorilor pentru interceptări de convorbiri personale pe telefon devin fără obiect. Dacă cineva intră cu bocancii sau cizmele într-un astfel de subiect de libertate democratică fundamentală înseamnă că avem un scandal imens. Trebuie să verificăm dacă aceste informaţii sunt reale şi vom reveni cu un punct de vedere consolidat, dacă va fi cazul. Dacă da, atunci este vorba de un gest de o gravitate deosebită cu privire la protejarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale cetăţenilor.

Acestea sunt câteva teme pe care am vrut să vi le anunţăm.

Niciun comentariu: